Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kotipalvelu tukee kun vauva-arki yllättää

Lahden kaupunki

Kotipalvelu tukee kun vauva-arki yllättää

Tiedote.
Julkaistu: 13.01.2015 klo 10:28
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lapsiperheiden kotipalvelu teki viime vuonna yli 3000 käyntiä lahtelaisissa lapsiperheissä. Palvelua saa vuosittain noin 300 perhettä, joista suurin osa on pikkuvauvaperheitä.

Lahden kaupungin kotipalveluohjaaja Anu Lotila-Sivonen kertoo, että valtaosa perheistä saa kotipalvelua kuukaudesta neljään kuukauteen. Kotipalvelu voi olla yksittäinen käynti tai säännöllisempi tukimuoto.
– Käytännössä kaikki resurssit ovat kiinni säännöllisessä palvelussa ja tilapäiskäyntejä voidaan antaa satunnaisesti.

Lapsiperheiden kotipalvelu tukee perheitä vaikeissa tilanteissa ja muun muassa vauva-arkeen totuttelussa. Yleisin avuntarve on vanhemman asiointi kodin ulkopuolella, esimerkiksi terapiassa. Kotipalvelu on pääsääntöisesti lähi- tai kodinhoitajan tekemää lasten- ja kodinhoitoa.
– Teemme toistaiseksi myös perhetyönomaista kotipalvelua, eli tuemme vanhemmuuteen opettelemisessa ja vauvanhoidossa. Vauva-arki saattaa yllättää perheet, jolloin vanhemmat väsyvät ja arjessa selviytymisestä tulee haasteellista. Tuen tarve usein päättyy, kun vauva kasvaa ja vanhemmat oppivat tuntemaan vauvan tavat.

Apua on tarjottu kaikille hakijoille

Kotipalvelu on perheen tuloista ja tilanteesta riippuen maksullista tai maksutonta. Perheet ohjataan kotipalvelun palvelutarpeenarviointiin useimmiten neuvolasta, mutta myös lastensuojelun tai oman yhteydenoton kautta. Palveluntarpeenarvioinnissa perheen tilannetta pohditaan ja keskustellaan kotipalvelun keinot ja tavoitteet, mutta tarvittaessa myös ohjataan ja neuvotaan muiden palvelujen ja tukien hakemisessa.

– Asiakkaiden tilanteet ovat selkeästi vaikeutuneet. On moniongelmaisia perheitä, joilla vanhemmuus ei omin voimin käynnisty tai elämäntilanne on muutoin haasteellinen. Perhetyönomainen kotipalvelu ei auta kaikkia, mutta tähän mennessä olemme pystyneet tarjoamaan jotakin apua tai ohjausta jokaiselle hakijalle.

Lapsiperheiden kotipalvelu on kunnan lakisääteinen sosiaalipalvelu. Lahdessa palvelun toteuttaa oma lapsiperheiden tukemiseen keskittynyt yksikkö, jonka toimintamallit on tehty joustaviksi. Huhtikuun alussa lapsiperheiden kotipalvelun käytännöt voivat muuttua, kun sosiaalihuoltolaki muuttuu ja perhetyö eriytetään omaksi palvelukseen. Nyt perhetyötä vaativia perheitä on lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaista noin puolet.

Lisätiedot
kotipalveluohjaaja Anu Lotila-Sivonen, 050 5597890

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs