Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kotihoitaja voi parantaa asiakkaan turvallisuutta

Suomen Palopäällystöliitto

Kotihoitaja voi parantaa asiakkaan turvallisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 21.04.2015 klo 12:00
Julkaisija: Suomen Palopäällystöliitto

Viime aikoina on uutisoitu runsaasti kotihoidon resurssien vähyydestä, työn kuormittavuudesta ja kiireestä. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin mukaan kotihoidot saattavat kestää vain kymmenen minuuttia suunnitellun puolen tunnin sijaan, mikä aiheuttaa riskin asiakkaan turvallisuudelle. Myös kotihoitajilla on osaltaan vastuu asiakkaan turvallisuudesta. Varsinais-Suomen pelastuslaitos on aloittanut Sosiaali- ja terveydenhuollon turvakorttikoulutukset Turun kaupungin kotihoidon esimiehille. 

Kotihoitajat tarvitsevat tietoa ja välineitä asiakkaiden turvallisuuden parantamiseksi. ”Kotihoidon esimiehille koulutetaan sosiaali- ja terveysalan turvakorttikoulutus, joka on valtakunnallinen turvallisuuskoulutus. Se on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville ja opiskeleville henkilöille, ja sen on suorittanut yli 25 000 henkilöä. Kotihoidolle suunnatulla kurssilla käydään läpi rinnakkain laitosturvallisuutta ja asumisturvallisuutta kotona.”, kertoo johtava palotarkastaja Knut Lehtinen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksesta.

Turvallisuustieto ja -taito on osa jokaisen kotihoitajan ammattitaitoa. ”Kotihoitaja voi esimerkiksi tarkistaa palovaroittimen toimintakunnon tai huolehtia, ettei lieden lähellä ole mitään syttyvää. Pienillä teoilla voidaan parantaa turvallisuutta.”, muistuttaa palotarkastaja Eerik Virtanen. Turvallisuutta edistetään yhdessä. Turvallisuusasioista on hyvä keskustella asiakkaan kanssa ja pohtia, kuinka riskeihin voidaan varautua. Keskustelussa on tietenkin huomioitava hoidettavan tila ja toimintakyky.

Ilmoitus palovaarasta tai onnettomuusriskistä pelastusviranomaiselle

Pelastuslaki velvoittaa myös kotihoitajia ilmoittamaan asunnossa havaitsemastaan ilmeisestä palonvaarasta tai muun onnettomuusriskistä salassapitosäännösten estämättä alueen pelastusviranomaiselle. ”Jos esimerkiksi asuntoon on kerääntynyt valtavasti palokuormaa tai asukkaan poistuminen on mahdotonta, tulisi kotihoitajan ottaa yhteyttä pelastuslaitokseen.”, selvittää Virtanen.  Eri pelastuslaitokset vastaanottavat ilmoituksia eri tavalla, muun muassa Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen verkkosivuilta löytyy oma lomake ilmoituksia varten.


Lisätiedot: 
Veera Heinonen
koulutus- ja viestintäsuunnittelija
Suomen Palopäällystöliitto
0440 340 112
veera.heinonen@sppl.fi

Suomen Palopäällystöliitto — Finlands Brandbefälsförbund ry on vuonna 1932 perustettu valtakunnallinen järjestö, jonka tavoitteena on kohottaa jäsenistön ammattiosaamista sekä edistää ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan valmiutta estää onnettomuuden jo ennalta ja toimia oikein erilaisissa vaaratilanteissa. Palopäällystöliitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä. Sen sijaan turvallisuuden edistäminen on tärkein tehtävämme.

 Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs