Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kommunerna hörs om fortsättandet med den särskilda kommunindelningsutredningen i Lahtisregionen

Valtiovarainministeriö

Kommunerna hörs om fortsättandet med den särskilda kommunindelningsutredningen i Lahtisregionen

Pressmeddelande.
Publicerad: 02.10.2014 kl. 13:27
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansministeriet hör kommunerna i Lahtisregionen om fortsättandet med mandatperioden för den särskilda kommunindelningsutredningen. Kommunindelningsutredarna har föreslagit att utredningen skulle fortsättas inom det tidigare tillsatta utredningsområdet ända tills slutet av januari 2015.

Avsikten är att kommunstrukturalternativen i området skulle utredas med hänsyn till kommunernas beslut och utlåtanden.

Kommunindelningsutredarna föreslog den 6 augusti att kommunerna Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä och Nastola samt Lahtis stad skulle slås samman vid ingången av 2017.

Kommunerna som deltagit i utredningen fattade den 29 september sina beslut gällande utredarnas förslag. Kommunerna Hämeenkoski, Kärkölä och Nastola samt Lahtis stad har genom fullmäktiges beslut godkänt kommunindelningsutredarnas framställning. Hämeenkoskis beslut om godkännande var villkorlig. Hollola kommun och Iitti kommun förkastade framställningen.

Finansministeriet begär i enlighet med utredarnas framställning utlåtanden från kommunerna om fortsättandet med utredningen före den 21 oktober.

Kommunerna bes dessutom uttala sig om utredningsområdet och den föreslagna kommunindelningsutredaren. Ministeriets kandidat till kommunindelningsutredare för den fortsatta utredningen är filosofie kandidaten, stadsrådet Rolf Paqvalin. 

Bakgrund

Finansministeriet beslutade den 11 oktober 2013 att tillsätta en särskild kommunindelningsutredning som omfattar kommunerna Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä och Nastola samt Lahtis stad. Utredningsarbetet slutade efter att utredningen blivit färdig och mandatperioden upphört den 30 september.

Finansministeriets begäran om utlåtande och utkast till tillsättningsbeslut (på finska)

Förfrågningar:

Päivi Laajala, överdirektör, tfn 02955 30026 
Anu Hernesmaa, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30027

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs