Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kilpailukyky ja aluerakenne kuntajaon perustana

Salpausselän kuntajakoselvitys

Kilpailukyky ja aluerakenne kuntajaon perustana

Tiedote.
Julkaistu: 15.12.2014 klo 10:00
Julkaisija: Salpausselän kuntajakoselvitys

Kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalin ehdottaa Lahden alueelle kahta vahvaa kuntaa. Lahden alueen kuntajaon jatkoselvityksen tuloksena olisi Lahden ja Nastolan yhdistyminen uudeksi Lahden kaupungiksi sekä Hämeenkosken liittyminen Hollolaan 1.1.2016. Selvittäjä ei esitä Kärkölän kuntaa koskevaa kuntaliitosta.

Kasvava keskuskaupunki ja vahva kehyskunta

Kuntajaon tarkoituksena on vahvistaa Lahden alueen elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä. Uuden Lahden kaupungin ja Hollolan kunnan välistä yhteistyötä tehostetaan mm. maankäytön, asumisen ja liikenteen ratkaisuissa. Selvittäjä ehdottaa yleiskaavatasoista rakennesuunnitelmaa ja MAL-sopimusta, joka neuvoteltaisiin valtion ja uusien kuntien sekä Orimattilan kesken. Selvittäjän mielestä myös Asikkalan ja Kärkölän mukanaolo sopimuksessa olisi perusteltua.

Lahden ja Nastolan yhdistyminen parantaa alueen työllisyystilannetta ja mahdollistaa nykyisen palvelutason. Hämeenkosken liittymisellä Hollolaan varmistetaan yhdyskuntarakenteen kestävä kehitys ja kunnan palvelutaso. Tämän lisäksi liitos luo edellytykset itsehallinnolle.

Tiukka talous turvaa Lahden ja Nastolan palvelutason

Lahden ja Nastolan yhdistymisessä keskeinen taloudellinen peruste on elinkeino- ja asuntopolitiikka. Uusi Lahden kaupunki luo rautatien ja valtatie 12:n linjaukseen vahvan kasvukäytävän, johon sijoittuu uutta asutusta, yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Kuntajakoselvittäjän laskelman mukaan Lahti kykenee toimimaan 20,25 prosentin kunnallisverolla ainakin vuoteen 2020. Yhdistymisestä syntyisi vähintään 4 milj. euron säästö ja investointikulut vähenisivät arviolta 5 milj. euroa. Uusi kunta saa yhdistymisavustusta 4 milj. euroa. Nykyisellään Lahdella ja Nastolalla ei ole ilman veronkorotuksia mahdollisuuksia tehdä lisäpanostuksia palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen.

Hämeenkoski varmistaa palvelut kuntaliitoksella

Taloudellinen perusta Hollolan ja Hämeenkosken liitokselle on varmistaa Hämeenkosken palvelut jatkossa. Uuden kunnan veroprosentiksi selvittäjä esittää 21 prosenttia ja arvioi yhdistämisen tuovan vajaan puolen miljoonan euron säästöt. Kunta saa yhdistymisavustusta 3 milj. euroa.

Selvittäjä Rolf Paqvalinin mukaan Sote-ratkaisu aiheuttaa lisäpainetta molempien uusien kuntien talouteen ja palveluihin.

Valtuustopäätökset tammikuussa

Nyt valmistunutta kuntajakoehdotusta edelsi Lahden seudun kuuden kunnan kuntajakoselvitys, mikä kaatui 29.9.2014 valtuustojen päätöksiin. Iitin kunta jättäytyi pois jatkoselvityksestä.

Kuntajaon jatkoselvitystä on tehty kahden kunnan mallilla. Selvittäjä Rolf Paqvalinin ehdotus luovutettiin kuntajohtajille Lahden kaupungintalossa 15.12.2014.

Kuntajakoselvittäjän ehdotus käsitellään mukana olevien neljän kunnan valtuustoissa samaan aikaan 26.1.2015. Päätöstä edeltää kuntalaisten kuulemistilaisuudet, jotka järjestetään Lahdessa 7.1. ja Nastolassa 8.1. sekä Hämeenkoskella 12.1. ja Hollolassa 13.1.2015.

Kuntajakoselvittäjän ehdotus ja kuntien yhdistymissopimukset ovat luettavissa osoitteessa www.salpauskunta.fi sekä kuntien verkkosivuilla. Kunnanhallitukselle osoitettavat huomautukset ehdotuksesta tulee tehdä 14.1.2015 klo 15.00 mennessä.

Lisätietoja:
Kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalin, 045 209 2199, rolf.paqvalin@vm.fi

Liitteenä selvittäjän ehdotus ja yhdistymissopimukset

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs