Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa

Lappeenrannan kaupunki

Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttely avautuu Etelä-Karjalan museossa

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 11:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

KEISARILLISIA LAHJOJA PAVLOVSKIN PALATSISTA

Etelä-Karjalan museo 29.4. – 2.10.2016

Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista kertoo Venäjän keisarillisesta lahjakulttuurista. Etelä-Karjalan museossa on esillä yli 150 ylellistä lahjaesinettä Pietarin lähistöllä sijaitsevan Pavlovskin palatsin kokoelmista. Näyttelyssä nähdään muun muassa osia posliiniastiastoista, savukerasioita, lippaita, viuhkoja, veistoksia ja koriste-esineitä sekä muotokuvia. Joukossa on myös Fabergén mestarien valmistamia esineitä.

Pavlovskin palatsin kokoelmissa on lahjoja erityisesti palatsin emännän, keisarinna Maria Fjodorovnan ajalta (1759–1828). Hän oli syntyjään Württembergin prinsessa Sophia Dorothea. Pavlovskin kokoelmiin kuuluu runsaasti myös muiden keisarillisten eri aikoina ja eri palatseihin saamia lahjoja. Näyttelyn toiset päähenkilöt ovat viimeinen keisari Nikolai II (1868–1918) ja keisarinna Aleksandra Fjodorovna (1872–1918), joiden aikana ylellinen lahjakulttuuri saavutti huippunsa.

Lappeenrannassa näyttely esittelee myös alueen omaa historiaa. Päähenkilöt ovat kaikki Katariina Suuresta Nikolai II:een olleet Etelä-Karjalan alueen hallitsijoita Vanhan Suomen ja autonomian aikojen halki.

 

Ylellinen lahjakulttuuri

Esineet kuvastavat Venäjän keisarillisen hovin lahjakulttuuria 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun saakka. Lahjat olivat olennainen osa niin hallitsijaperheen virallista kuin yksityistäkin elämää. Lahjoihin kietoutuu tarinoita perhesuhteiden historiasta, kansainvälisistä yhteyksistä ja valtakunnan sisäisistä virallisista tapahtumista.

Lahjoitetut esineet kuvastavat myös muodin ja tyylin historiaa, keisarillisen perheen mieltymyksiä sekä hovin hengellisen, taiteellisen ja yhteiskunnallisen elämän rikkautta.

Keisarillisen perheen lahjakulttuurista on säilynyt runsaasti tietoa Romanovien muistelmissa, päiväkirjoissa ja kirjeissä. Perheen ja suvun kesken vaihdetut lahjat liittyivät tavallisesti vuotuisiin juhliin, kuten jouluun, uuteen vuoteen ja pääsiäiseen tai oman elämän vaiheisiin, kuten kihlajaisiin ja häihin, syntymä- ja nimipäiviin, kruunajaisiin ja lasten syntymä- ja ristiäispäiviin. Tyypillisiä perhepiirissä annettuja lahjoja olivat korut, kulta- ja hopeaseppien valmistamat pienet käyttö- ja koriste-esineet, posliiniastiastot sekä taide-esineet.

Näyttelyn kattamalla ajanjaksolla taiteessa, sisustuksessa, arkkitehtuurissa ja muodissa vaikuttivat etenkin uusklassismi sekä 1800-luvun alussa Napoleonin Ranskassa kehittynyt empire, jota kutsutaan myös keisarityyliksi. Aleksanteri III:n kaudella levisi kiinnostus myös Venäjän omaan historiaan, ja sitä kautta syntyi kansallisromanttinen, uusvenäläinen suuntaus, joka ammensi inspiraationsa kansantarinoista.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Pavlovskin valtiollisen museon ja Turun museokeskuksen kanssa. Näyttely oli ennen Lappeenrantaa esillä Turun linnassa 5.12.2015 - 3.4.2016.

Näyttelyyn voi tilata opastuksia ryhmille Lappeenrannan museoiden toimistosta. Museo järjestää myös asiakasmatkan Pietariin ja Pavlovskiin 2. - 4.9.2016.

Näyttelyn kaikille avoimet avajaiset pidetään to 28.4. klo 18 Etelä-Karjalan museossa. Tervetuloa!

Liitteenä kuvat:

Tiedosto: lipas.jpg  

Kuvateksti: Lipas toalettivälinesarjasta, jonka Ranskan kuningas Ludwig XVI ja kuningatar Marie Antoinette lahjoittivat suuriruhtinatar Maria Fjodorovnalle suuriruhtinasparin Euroopan-matkan aikana 1782. Kuva: © State Museum-Preserve Pavlovsk  

 

Tiedosto: valokuvakehys.jpg  

Kuvateksti: Valokuvakehys, 1915. Nimipäivälahja Aleksandra Fjodorovnalta Nikolai II:lle 1915. Kehyksessä on valokuva keisarinnasta Aleksein kanssa. Kuva: © State Museum-Preserve Pavlovsk  

 

Tiedosto: medaljonki.jpg  

Kuvateksti: Kamee ”Aleksanteri ja Konstantin Pavlovitšin muotokuva”. 1790-luku. Jäljennös Maria Fjodorovnan valmistamasta syntymäpäivälahjasta anopilleen Katariina Suurelle 1789. Kuva: © State Museum-Preserve Pavlovsk  

 

Lisätietoja:

Satu Ståhlberg

intendentti, Näyttelyt ja yleisötyö

Lappeenrannan museot

satu.stahlberg@lappeenranta.fi

040 579 5744

www.lappeenranta.fi/museot

www.facebook.com/lappeenrannanmuseot

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs