Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kaupunkien asukasviestintätutkimus: Verkkosivut eivät ole korvanneet asukaslehtiä

Lahden kaupunki

Kaupunkien asukasviestintätutkimus: Verkkosivut eivät ole korvanneet asukaslehtiä

Tiedote.
Julkaistu: 10.12.2015 klo 10:18
Julkaisija: Lahden kaupunki

Kaupungin painetut asukas‐ ja tiedotuslehdet sekä tiedotteet ovat suosituin tapa saada tietoa kaupungin asioista, selviää Helsingissä, Lahdessa, Turussa, Kaarinassa, Naantalissa ja Raisiossa tehdystä kyselytutkimuksesta. Kaupungin omiin lehtiin oli tutustunut 75 prosenttia kyselyyn vastanneista. Asukaslehtien suosio kasvoi edelliseen vastaavanlaiseen tutkimukseen verrattuna, jolloin niitä oli lukenut 66 prosenttia vastanneista.

Kaupunkilaiset arvostavat sitä, että tietoa saa suoraan kotiin kannettuna. Lisäksi toivotaan kohdennettua viestintää ja tiedon jakamista useilla viestintäkanavilla.

Kaksi kolmasosaa asukkaista on seurannut kaupungin asioita paikallislehdistä ja ‐radiosta sekä kaupungin verkkosivuilta. Nuorista aikuisista eli 18‐35‐vuotiaista jopa 87 prosenttia on käyttänyt kaupungin verkkosivuja. Yli 65‐vuotiaiden joukossa vastaava luku oli 37 prosenttia.

Kaupunkien toimintaa seuraa sosiaalisessa mediassa entistä useampi, mutta silti vain 12 prosenttia vastanneista oli käyttänyt kaupungin sosiaalisen median sivustoja, kuten Facebookia tai Twitteriä. Nuorista aikuisista lähes puolet kuitenkin haluaisi saada kaupunkitietoa sosiaalisen median kautta.

Kaupungit onnistuneet viestinnässä

Kaupunkien viestintään ollaan yleisesti tyytyväisiä: kouluarvosanaksi annettiin keskimäärin 7,59, joka on parempi arvosana kuin vuoden 2013 tutkimuksessa (7,19). Asukkaat pitävät kaupungin tarjoamaa tietoa luotettavana ja hyödyllisenä. Valtaosa myös kokee, että tietoa on helposti saatavilla ja että tieto on selkeää ja ymmärrettävää.

Useimmin asukkaat tarvitsevat tietoa terveyspalveluista, kulttuuripalveluista, liikunta‐ ja ulkoilupalveluista sekä kartoista ja liikenteestä.

Kaupunkilaisten mukaan kaupunki ei perustele päätöksiään riittävästi, eikä kerro tarpeeksi vaihtoehtoisista ratkaisutavoista päätöksenteossa eikä siitä, miten asukkaiden palaute vaikuttaa kaupungin toimintaan.

Lahtelaiset aiempaa tyytyväisempiä kaupungin viestintään

Lahtelaiset arvostavat erityisesti kaupungin viestinnän avoimuutta ja aktiivisuutta, ja viestinnän poliittinen tasapuolisuus sai paremman arvion kuin kaksi vuotta aiemmin tehdyssä kyselyssä.

Lahdessa asukasviestintätutkimuksessa nousi esille isoista hankkeista tiedottaminen ja kaupungin talouteen liittyvä viestintä. Asukkaat odottavat kaupungin kuitenkin perustelevan päätökset entistä paremmin ja haluavat enemmän tietoa vaihtoehtoisista ratkaisutavoista. Myös kaupunkilaisten antaman palautteen vaikutukset kiinnostavat asukkaita.

Kyselytutkimuksen toteutti kaupunkien toimeksiannosta FCG Finnish Consulting Group Oy:n tutkimuspalvelut yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa. Otos oli yhteensä 4400 henkilöä, ja kyselyyn saatiin 984 vastausta. Vastaavanlaisia tutkimuksia on toteutettu nyt yhteensä 17 kaupungissa vuodesta 2010 lähtien.

Lisätietoja:
Lahden kaupunki: viestintäpäällikkö Heini Moisio, puh. 050 383 6504, heini.moisio@lahti.fi
FCG Finnish Consulting Group Oy: tutkija Sari Koski, puh. 040 550 5099, sari.koski@fcg.fi
Suomen Kuntaliitto: viestintäjohtaja Jari Seppälä, puh.050 66743, jari.seppala@kuntaliitto.fi

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs