Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kaupunginhallitus ottaa kantaa Tapanilakodin vuokraukseen

Lahden kaupunki

Kaupunginhallitus ottaa kantaa Tapanilakodin vuokraukseen

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2015 klo 13:59
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupunginhallitus käsittelee 26.10. Tapanilakodin vuokraamista turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi. Setlementtiliitto on valmistellut noin 150-200 henkilön vastaanottokeskuksen avaamista Tapanilakotiin.

Tapanilakoti on kaupungin omistama kiinteistö, jossa toimi vanhainkoti vuoden 2014 lopulle. Kiinteistössä on 95 majoitukseen sopivaa huonetta. Setlementtiliitto suunnittelee Tapanilakotiin erityisesti perheille tarkoitettua vastaanottokeskusta. Kaupunki järjesti vastaanottokeskuksesta asukasillan Jalkarannassa 13.10. Tilaisuuteen osallistui alueen asukkaita, asiantuntijoita, viranomaisia ja mediaa, yhteensä noin 150 henkilöä.

Päätösesityksen mukaan kaupunginhallituksella ei ole huomauttamista tilojen vuokraamisesta eikä vuokrasopimuksen ehdoista. Kaupunginhallitus otti kokouksessaan 7.9.2015 kantaa turvapaikanhakijatilanteeseen ja totesi, että Lahdessa olevia vapaita ja soveltuvia tiloja voidaan hyödyntää vastaanottokeskuksena tai hätämajoitusyksikkönä. Hennalan hätämajoitusyksikössä on tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa.

Toteutuessaan Tapanilakodin kiinteistön vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi ja irtisanottavissa molemmin puolin kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Vuokrahinta noudattaa Lahden kaupungin sisäisistä vuokrista johdettua hintatasoa. Kaupunginhallitus kuulee vuokrausmenettelystä toimitilajohtaja Mauri Koistista.

Kaupungin Tilakeskuksen selvityksen mukaan Tapanilakoti on ainoa vastaanottokeskukseksi soveltuva kiinteistö, eikä sen käyttöönotto vaadi merkittäviä toimenpiteitä. Aluetta ollaan kaavoittamassa uuteen, lähinnä pientaloasumista lisäävään käyttöön. Asemakaava on luonnosvaiheessa, eikä vuokrasopimus ja vastaanottokeskuksen toiminta vaikuta käynnissä olevaan kaavoitukseen. Kaavan valmistuttua sen toteuttamisesta neuvotellaan vastaanottokeskuksen toimijan kanssa.

Kiintiöpakolaisten määrään ei muutosta

Hämeen ELY-keskus on tiedustellut Lahden halukkuutta ottaa vastaan lisää kiintiöpakolaisia. Kaupungilla on sopimus 20 kiintiöpakolaisen ottamisesta vuosittain. Myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat sijoittua mihin tahansa kuntaan Suomessa. Monet jäävät vastaanottokeskuskuntaan tai muuttavat suurimpiin kaupunkeihin.

Kaupunginhallituksen päätösesityksen mukaan kiintiöpakolaisten määrään ei tehdä muutosta, mutta kaupunki varautuu pakolaistaustaisten maahanmuuttajien nopeaan kasvuun. Kaupunki lisää tarvittaessa määrärahoja ja henkilöstöresursseja keskisimpiin peruspalveluihin. Valtio korvaa kunnalle sekä kiintiöpakolaisesta että itsenäisesti muuttavista koituvia kuluja.

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, p. 050 63 895
toimitilajohtaja Mauri Koistinen, p. 050 65 862
toimialajohtaja Mikko Komulainen, p. 044 716 1735 

Lahden kaupunginhallitus 26.10. esityslista 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs