Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kasakkamäen koulussa ikänsä mukaisia ongelmia

Lahden kaupunki

Kasakkamäen koulussa ikänsä mukaisia ongelmia

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2015 klo 18:03
Julkaisija: Lahden kaupunki


Kasakkamäen koulussa ikänsä mukaisia ongelmia

Lahtelaisen Kasakkamäen peruskoulun kuntotutkimukset ovat valmistuneet. Tuoreiden tutkimustulosten mukaan 30 vuotta vanha koulurakennus on peruskorjauksen tarpeessa, mutta koulun toiminta voi jatkua normaalina.

Kasakkamäen koulun kuntoa on tutkittu henkilökunnan ja myös oppilaiden oireilun vuoksi. Viime keväästä lähtien koulussa on toiminut myös oma sisäilmaryhmä. Rakennuksesta helmikuussa 2014 otetuista sisäilman mikrobinäytteistä ja lokakuussa 2014 otetuissa VOC-näytteissä ei löytynyt raja-arvot ylittäviä määriä epäpuhtauksia. Tänä keväänä lähdettiin tarkemmin selvittämään rakennuksen kuntoa rakennetutkimuksien ja materiaalinäytteiden avulla.

Kuntotutkimuksen mukaan rakennuksesta löytyi sekä puhtaita että eriasteisesti mikrobivaurioituneita rakenteita. Pintamateriaaleista otetut, materiaalien haitallisia päästöjä ilmaisevat VOC-näytetulokset ovat myös raja-arvojen alapuolella. Hieman kohollaan olevia arvoja löytyi ainoastaan musiikkiluokan lattiamatosta. Tutkimusten mukaan rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä on käyttöikänsä päässä, eikä se mitoitukseltakaan vastaa nykypäivän vaatimuksia ja oppilasmäärää.

Sokkelirakenteessa on halkeamia sekä paikoittain kosteuden aiheuttamia pinnoite- ja mikrobivaurioita. Myös ulkoseinärakenteissa havaittiin riskirakenteita ja osittain mikrobivaurioita. Lisäksi rakennuksen lattia-, seinä-, ikkuna- ja oviliittymissä on epätiiviyttä.

Liikuntasalin pukuhuone- ja pesuhuonetilat vaativat perusteellista korjausta. Pesuhuonetilojen alkuperäisessä seinälaatoituspinnoissa ei ole vesieristystä. Wc- ja pesuhuonetilojen lattiapinnat sen sijaan on uusittu ja kunnossa. Liikuntasalin maanvarainen alapohjarakenne on vaurioitunut suihkutilojen rakenteiden kautta tulleesta kosteudesta.


Käyttöä turvaavat toimenpiteet ja peruskorjaukseen valmistautuminen

Ilmanpuhdistimia on toimitettu tiloihin, joissa on oireiltu. Ilmanpuhdistimilla parannetaan ilmanlaatua poistamalla ilmasta epäpuhtauksia. Lisäksi korvausilmaventtiileitä on lisätty luokkatilojen ikkunoihin estämään rakenteiden kautta tuleva korvausilma.

Tähän mennessä koululla on tehty vuosikorjaustyyppistä kunnossapitoa. Luokkasiivessä on tehty muun muassa ikkunoiden ja seinärakenteiden välisten liittymien sekä lattian ja seinärakenteiden liittymien tiivistyskorjauksia.

Tulevana kesänä koulussa jatketaan käyttöä turvaavia toimenpiteitä, joilla korjataan paikallisia ongelmia ja parannetaan rakenteiden tiiviyttä. Toimenpiteitä ovat mm. sadevesijärjestelmän korjaukset, vaurioituneiden pinnoitteiden uusiminen sekä seinä-, ikkuna- ja lattiarakenteiden liittymien tiivistyskorjaukset. Seuraavassa vaiheessa Kasakkamäen koulua varaudutaan peruskorjaamaan.

Vuonna 1985 valmistuneen Kasakkamäen koulurakennuksen rakentamisessa on noudatettu sen aikaista hyvää rakentamistapaa ja määräyksiä. Osa tuon ajan rakenneratkaisuista on nykyään todettu riski- tai ongelmarakenteiksi. Kasakkamäen koulurakennuksen kuntotutkimukset on toteuttanut Suomen Sisäilmakeskus Oy.


Yhteistyössä koulutyö jatkuu normaalisti

Koulun arjen ja hyvinvoinnin varmistamiseksi tarvitaan nyt entistäkin tiiviimpää kodin ja koulun yhteistyötä. Oppilaiden terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan osallistuu kouluterveydenhuolto ja henkilöstön osalta työterveyshuolto. Myös huoltajia pyydetään seuraamaan lapsensa terveydentilaa. On tärkeää, että niin koulu- kuin työterveyshuollolla on käytettävissään ajantasaista tietoa.

Kasakkamäen koulun tutkimustuloksista on informoitu koulun henkilökuntaa. Lasten huoltajille pidetään infotilaisuus tänään ti 24.3. Perusopetuspalvelut, koulun rehtori ja Lahden Tilakeskus yhteistyössä huolehtivat, että huoltajat saavat ajantasaista tietoa asioiden etenemisestä.

Kasakkamäen peruskoulussaoppilaita on 256 ja opetushenkilöstöä 17. 
Yleisopetuksen luokkia 1 – 6 on yhteensä 12.


Lisätiedustelut:


Lahden tilakeskus
kiinteistöpäällikkö Jouni Arola, puh. 050 559 4227 (tavoitettavissa ti 24.3. klo 19, infon jälkeen)

Koulun toimintaan liittyen rehtori
Kasakkamäen peruskoulu, Kari Turpeinen, puh. 050 559 7846 (tavoitettavissa ti 24.3. klo 19, infon jälkeen

Palveluverkkokokonaisuuteen liittyen
opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, puh. 044 716 1328
____________________

 

Kertauksena koulujen kuntotutkimustuloksista

Kasakkamäen peruskoulun tapaan myös Kunnaksen ja Tiirismaan peruskoulujen kuntoa lähdettiin tutkimaan henkilökunnan ja oppilaiden oireilun vuoksi. Sen sijaan Renkomäen ja Salinkallion koulujen rakenteita, teknistä kuntoa ja korjaustarvetta haluttiin tutkia osana eteläisen alueen palveluverkkokokonaisuutta, mihin liittyy myös Launeen koulua koskevat ratkaisut.

Kunnaksen koulun rakenteissa on useita riskirakenteita, ja tarvittaessa varaudutaan väistötiloihin. Salinkallion koulun osalta odotetaan terveyssuojeluviranomaisen kannanottoa ja varaudutaan myös tarvittaessa toiminnan siirtämiseen väistötiloihin. Renkomäen koulussa selvitetään mahdollisten käyttöä turvaavien korjaustoimenpiteiden tarvetta ja käynnistetään peruskorjauksen hankevalmistelu. Kasakkamäen koulussa jatketaan käyttöä turvaavia toimenpiteitä ja valmistaudutaan peruskorjaukseen.

Tiirismaan tutkimustulokset saadaan toukokuun loppuun mennessä.

Palveluverkkokokonaisuus käsitellään talousarviosuunnitelman 2016 yhteydessä. Sivistyslautakunnan käsittelyyn asia tulee toukokuussa.

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen. Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs