Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kandidater söks till det förnyade ungdomsfullmäktigevalet

Vaasan kaupunki

Kandidater söks till det förnyade ungdomsfullmäktigevalet

Pressmeddelande.
Publicerad: 01.09.2016 kl. 09:00
Utgivare: Vaasan kaupunki

Ungdomsfullmäktigevalet förnyas i Vasa.  För första gången kan alla Vasaunga i åldern 13-20 år ställa upp som kandidater. Valet ordnas i november och sökandet av kandidater inleds 5.9.

Tidigare utsåg högstadierna och läroanstalterna på andra stadiet sina kandidater till ungdomsfullmäktige bland de egna eleverna.

- Tack vare förnyelsen har alla ungdomar nu en möjlighet att ställa upp som kandidat och bli vald, fastän man för tillfället inte är inskriven i någon läroanstalt, berättar koordinatorn för ungdomsärenden Aino Paavola från Vasa stads ungdomsservice.

Man kan anmäla sig som kandidat via nätet på adressen www.vasa.fi/ungdomsfullmäktige, via skolorna eller ungdomsgården Kultsa.

Vallåt efterlyses genom tävling

Ungdomsservicen startar i början av september också en låttävling, där man söker en låt gjord av de unga själva som officiell vallåt för ungdomsfullmäktigevalet.

Låten ska gärna på något sätt handla om de ungas styrka, påverkningsmöjligheter eller bristen på dessa. Språket i låten får väljas fritt. Vinnaren offentliggörs i början av oktober.

De ungas röst ska höras vid beslutsfattandet

Kandidatlistan för ungdomsfullmäktigevalet offentliggörs i mitten av oktober och själva valet ordnas 8–9.11. Alla Vasabor i åldern 13–20 år har rösträtt, och röstningen sker i skolorna eller på Kultsa.

Ungdomsfullmäktiges syfte är att föra fram de ungas synvinkel i beslutsfattandet. En representant för ungdomsfullmäktige har närvaro- och yttranderätt vid nämndernas möten, och ledamöterna har i uppgift att göra de ungas röst hörd, ta ställning till aktuella ärenden samt lämna in initiativ och ståndpunkter.

Till ungdomsfullmäktige väljs 22 ordinarie ledamöter och tio ersättare. I fortsättningen ordnas val med två års mellanrum.

Ytterligare information ger: koordinatorn för ungdomsärenden Aino Paavola, 040 744 6904, aino.paavola@vasa.fi

 

Bilagor

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs