Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Julkishallinnon avoimelle datalle suositellaan yhtenäistä käyttölupaa

Valtiovarainministeriö

Julkishallinnon avoimelle datalle suositellaan yhtenäistä käyttölupaa

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2014 klo 11:17
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta (JUHTA) suosittelee kuntien ja valtion avoimien tietoaineistojen käyttöluvaksi kansainvälistä Creative Commons 4.0 –käyttölupaa (CC BY 4.0) eli lisenssiä. Käyttölupasuosituksella halutaan helpottaa julkishallinnon avointen tietoaineistojen hyödyntämistä ja yhtenäistää avoimen datan lisensoinnin käytäntöjä.

Avoin data tarkoittaa julkisia tietoaineistoja, joita kuka tahansa voi käyttää vapaasti eri tarkoituksiin luvallisesti ja maksutta. Avointa dataa pyritään mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan aina koneluettavassa muodossa, jotta sitä olisi helppo jatkokäyttää. Yhtenäinen käyttölupa antaa varmuuden siitä, että tiedon jatkokäyttäjällä on oikeus vapaasti hyödyntää käyttöluvan kohteena olevia julkisia aineistoja.

Creative Commons on kansainvälisesti tunnustettu, ei-kaupallinen organisaatio, joka edistää tiedon jakamista ja käyttöä maksuttomien lakityökalujen avulla.

Julkista dataa maksutta tarjolle jatkokäyttöä varten

Suosituksen mukaan lisensoitua dataa voi vapaasti käyttää kaikin mahdollisin tavoin korvauksetta, ja sitä saa jatkojalostaa maailmanlaajuisesti. Edellytyksenä on, että datan lähde mainitaan. Käyttölupa ei kuitenkaan koske aineistoja, joihin liittyy kolmansien tahojen tekijänoikeuksia, henkilötietoja tai lain mukaan muuten salassa pidettäviä tietoja.

Tämä JHS-suositus on osa valtiovarainministeriön avoimen tiedon ohjelman toimia. Ohjelma vauhdittaa julkisen hallinnon tietovarantojen avaamista kansalaisten ja yritysten käyttöön.  15.9.2014 julkaistiin kansallinen dataportaali Avoindata.fi, jonne kerätään julkisen hallinnon avoimia tietoaineistoja.

Julkisen hallinnon tietoja avaamalla luodaan uusia mahdollisuuksia muun muassa liiketoiminnalle, kansalaisvaikuttamiselle, hallinnon tehostamiselle sekä koulutukselle ja tutkimukselle. Kahden viime vuoden aikana Suomessa on avattu useita merkittäviä tietovarantoja. Kansainvälisestikin merkittäviä avauksia ovat olleet Maanmittauslaitoksen maastotietojen avaaminen vuonna 2012 sekä Ilmatieteen laitoksen sää-, ilmasto- ja meridatan sekä ilmastomallien vaiheittainen avaaminen vuoden 2013 alusta lähtien. Myös monet muut valtion virastot ja laitokset sekä kunnat ovat avanneet tietovarantojaan. 

Alexander Stubbin hallitusohjelmassa on linjattu julkisten tietovarantojen määrätietoinen avaaminen. Se sisältyy myös rakennepoliittisen ohjelman toimenpiteisiin. 

 

Lisätietoja:

JHS-projektipäällikkö Pekka Niemi, puh. 02955 30298

Neuvotteleva virkamies Anne Kauhanen-Simanainen, puh. 02955 30043

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs