Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » I Antti Maasalos utställning knyts teknologi, natur och lekfullhet samman

Vaasan kaupunki

I Antti Maasalos utställning knyts teknologi, natur och lekfullhet samman

Pressmeddelande.
Publicerad: 22.09.2016 kl. 09:30
Utgivare: Vaasan kaupunki

Vid Österbottens museum i Vasa öppnar 30.9 den nya utställningen "Ljusets årtionden ─ Antti Maasalos konst 19682016”, som visar konstnärens hela långa och följdriktiga karriär. Maasalos konst bygger på principerna för klassisk estetik och även på tanken att det är möjligt för människan och miljön att leva i harmoni med varandra. Naturen och teknologin står inte i strid med varandra, utan de lyfter fram varandras mest värdefulla egenskaper. Utställningen av Maasalo, som bor och arbetar i Lehtimäki, visas fram till 5.2.2017.

Utställningens tidiga verk avspeglar även på ett nostalgiskt sätt färggrannheten och livfullheten i skiftet mellan 1960- och 1970-talet, men också de miljöfrågor som uppmärksammades under perioden. Maasalo var på den tiden en av banbrytarna i Finland inom bildkonst som grundar sig på ljuskällor och rörelse. Maasalos konstverk från 1980-talet bildar för sin del en logisk bro från tidigare mekanik till ny medieinriktning. Sedan 1990-talet har konstnären förändlat möjligheterna som de nya teknologiska tillämpningarna erbjuder och samtidigt visas att man även med hjälp av dessa kan uppnår ett estetiskt spontant slutresultat.

Utomhuskonstverk visas vid Österbottens museum och stadsbiblioteket

Maasalos eleganta medieverk ”Planeten”, som finns framme i stadsbiblioteket, har tilltalat Vasabor och besökare redan i ett kvarts sekel. Detta uttrycksspråk som konstnären har anammat kompletteras dock fortfarande av traditionell mekanik, vilket framgår på ett roligt sätt i Maasalos utomhusskulpturer. Skulpturernas färggranna delar som snurrar med hjälp av vinden skapar en glad framtoning i många städer och tätorter. Även utställningen vid Österbottens museum inkluderar utomhuskonstverk, som visas på museets gård och stadsbibliotekets gräsmatta. Ett assemblage lyser upp Landshövdingshusets fönster, och från husets torn projiceras ett ljusverk på Strandkvarnens silor.

Ljus, rörelse och skönhet samt uppfinningsrikedom och optimism är konstnärens personliga ställningstagande till vår tids diskussion. Maasalo har på goda grunder visat att konst och teknik kan vara små delar vid uppbyggandet av universell ömsesidig respekt.

Som kuratorer för utställningen fungerar regionkonstmuseiforskare (vik.) Pia Timberg och skulptör Antti Maasalo.

Evenemang

Utställningen är avgiftsfri på Anttis namnsdag onsdag 30.11, då en Konstkvart ordnas på svenska kl. 13 och på finska kl. 14. Öppna guidningar för publiken ordnas söndagar 9.10, 13.11, 11.12 och 15.1.

Regionkonstmuseiforskare Jaakko Linkamo berättar om samspelet mellan 1960-1980-talens ideologier och konst lördag 12.11 kl. 12 på svenska, kl. 14 på finska och kl. 16 på engelska.

Mer information: Utställningens producent, regionkonstmuseiforskare Jaakko Linkamo, jaakko.linkamo(at)vaasa.fi, tfn 0400 803 786. Konstnärens webbplats: www.maasalo.fi

Bild: Antti Maasalo: På vågorna (2012), foto: Markus Paavola

 

ÖSTERBOTTENS MUSEUM
Museigatan 3, 65100 VASA, tfn (06) 325 3800, www.pohjanmaanmuseo.fi, öppet: ti-sö kl. 10-17, måndagar stängt. Inträdesavgift 7/5 €, under 18-åringar gratis.

Bilagor

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs