Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Hallituksen budjettiesitys ei kelpaa luonnonvara-alalle

LUVA – Luonnonvarat ry

Hallituksen budjettiesitys ei kelpaa luonnonvara-alalle

Tiedote.
Julkaistu: 16.09.2016 klo 14:43
Julkaisija: LUVA – Luonnonvarat ry

Tuore hallituksen budjettiesitys vuodelle 2017 saa moitteita luonnonvara-alalta. Hallitusohjelman painotukset olisivat saaneet näkyä paremmin myös käytännössä määrärahamitoituksessa. 

Erityisen kipeää tekee määrärahojen puute neuvonnassa. Metsätalouden neuvonta ja lainvalvonta on Suomen Metsäkeskuksen vastuulla. Resursseja on vähennetty vuodesta toiseen. 

- Rahoitustukianomusten käsittely ja käytön valvonta on vaikeuksissa, toteaa metsäalan asiantuntijoiden puheenjohtaja Håkan Nystrand. – Nämä ongelmat saataisiin pienellä, noin miljoonan euron lisärahoituksella, kohtuulliselle tasolle. Tämä ei mielestämme ole ylivoimainen satsaus metsien ja metsätalouden hyvinvointiin. 

Myös Kemera-kannustimet huolestuttavat metsäasiantuntijoita.

- Kestävä  Kemera –taso on noin 60 miljoonaa euroa vuodessa, sanoo Håkan Nystrand. – Eli lisärahaa tarvitaan neljä miljoonaa euroa.  

Keskustelua Kemeran tulevaisuudesta on käyty jo pitkään.  Kannustejärjestelmällä on metsäasiantuntijoiden mukaan iso merkitys puuntuotannon ja saatavuuden turvaamisessa jatkossakin.

- Kemera -tuen käyttöä on haitannut epätietoisuus kentällä ja lakimuutokset, jotka on tehty liian nopealla aikataululla, sanoo Håkan Nystrand

 Luonnonvara-ala on pettynyt myös maatalouden neuvontaan esitettyyn määrärahaan. Tuoreessa budjettiesityksessä maaseudun elinkeinojen kehittämiseen tarkoitettuja määrärahoja ollaan vähentämässä peräti 41 prosenttia.

 - Kun maatalous painiskelee vakavissa talousvaikeuksissa, ei neuvonnan määrärahojen raju leikkaus ole mitenkään perusteltua, arvioi Agrologien Liiton toiminnanjohtaja Esko Lappalainen.

 – Neuvonnan tarve tiloilla on nyt suuri.  Lisäksi maatilojen määrän vähentyessä neuvonnan matkakulut kasvavat.

 

 

Lisätietoja: METO – Metsäalan Asiantuntijat ry:n puheenjohtaja Håkan Nystrand, 040 761 5176  ja

Agrologien Liiton toiminnanjohtaja Esko Lappalainen, 040 5466 164

 

LUVA – Luonnonvarat on luonnonvara-alalla toimivien asiantuntijoiden ja osaajien kattojärjestö. Luvan jäsenjärjestöissä on noin 12 000 jäsentä. He työskentelevät luonnonvara-alalla mm. suunnittelijoina, neuvojina, esimiehinä, opettajina, tutkijoina, erityisasiantuntijoina, luonnon-, ympäristönhoidon ja maatalouden, maataloushallinnon sekä maatalouskaupan ja liikelaitosten eri tehtävissä, erilaisissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Myös luonnonvara-alan opiskelijajärjestöt voivat olla Luvan jäseniä. METO - Metsäalan Asiantuntijat  ja Agrologien Liitto ovat Luvan jäseniä.

 

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs