Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » GreenCity-ohjelman avulla merkittävä energiansäästö kaupungin tiloissa

Lahden kaupunki

GreenCity-ohjelman avulla merkittävä energiansäästö kaupungin tiloissa

Tiedote.
Julkaistu: 31.10.2014 klo 09:54
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin EAKR-rahoitteinen GreenCity-ohjelma on päättynyt. Vuosina 2010 - 2014 toteutetun hankkeen avulla saavutettiin merkittävä energiansäästö kaupungin omistamissa kiinteistöissä. Tilakeskuksen hallinnoimien kiinteistöjen energiankulutusta on kyetty vähentämään noin 6 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2013 mennessä energiakatselmointien, jatkuvan energiaseurannan ja energiainvestointien avulla. Parantuneen energiatehokkuuden arvioidaan säästävän kaupungille noin 500 000 euroa vuosittain. Tavoitteena on edelleen vähentää energiankulutusta vuoteen 2016 mennessä.

- GreenCity-ohjelman myötä energiatehokkuudesta on tullut osa normaalia toimintaa investointihankkeissa ja kiinteistöjen ylläpidossa, kertoo kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Lahden Tilakeskuksesta.

Koko kaupungin kasvihuonekaasupäästöt laskussa

Lahden kaupungin strategian tavoitteena on puolittaa kasvihuonekaasupäästöt vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Koko kaupungin kasvihuonekaasupäästöt ovat vuoden 2013 loppuun mennessä vähentyneet 17 % asukasta kohden vuoden 1990 tasoon verrattuna. Merkittävimpänä tekijänä päästöjen vähentämisessä on energiantuotannon, etenkin kaukolämmön, siirtyminen enenevästi uusiutuvan energian käyttöön. Liikenneympäristön kehittäminen joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä suosivaksi näkyy pidemmällä aikajänteellä ilmastopäästöjen vähentymisenä. Lahden joukkoliikenneuudistuksella on myös välittömästi merkitystä päästöjen vähenemiseen ja siten ilmanlaatuun Lahden keskustassa. Lahden joukkoliikennekalusto on lähes täysin Euro VI -luokkaa, jonka pienhiukkaspäästöt ovat hyvin pienet.

- Lahden kaupungin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen tavoite on yksi Suomen kaupunkien haastavimmista, mutta mahdollinen uusiutuvan energian lisäämisen sekä energiatehokkaampien ratkaisujen käyttöönoton myötä, kertoo kestävän kehityksen koordinaattori Marko Nurminen Lahden seudun ympäristöpalveluista.

Päästöjen vähentäminen tuo uusia mahdollisuuksia energiantuotannon, kierrätysliiketoiminnan ja vähäpäästöisten liikenneratkaisujen kehittäjille.

- Esimerkiksi sähköisen liikenteen alalla Lahden seudulla on käynnissä useita lupaavia yrityshankkeita. Markkinat ovat kansainvälisesti selvässä kasvussa, kuvailee liiketoimintakehittäjä Mervi Suni Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:sta.

Energiantuotanto muuttuu uusiutuvien energialähteiden käyttöön

Asukkaat ovat jatkuvasti kiinnostuneempia omien asuintalojensa energiatehokkuudesta ja mahdollisuudesta tuottaa itse uusiutuvaa energiaa. Hajautettu energiantuotanto onkin yksi selkeistä tulevaisuuden painopistealueista kaupungin kehittämisessä. Vastavalmistunut Lahden kaupungin uusiutuvan energian kuntakatselmus 2014 osoittaa, että aurinkoenergia ei vielä ole jokaisen kiinteistön omistajan kannalta taloudellinen investointi, mutta esimerkiksi lämpöpumpuilla olisi mahdollisuus säästää selvästi energiaa 1960 - 1970-luvun kiinteistöissä. Lahti Energian suunnitteilla oleva Kymijärvi III-voimalaitos on merkittävin uusiutuvan energian kehityshanke tulevaisuudessa. Puupolttoaineen käyttö on mahdollista viisinkertaistaa uuden biovoimalaitoksen avulla, ja samalla päästä lähes täysin eroon kivihiilestä.

Lisätietoja:

GreenCity-ohjelmasta ja kaupungin ilmastotavoitteista
Saara Vauramo
Lahden seudun ympäristöpalvelut
0447161585

Kiinteistöjen energiatehokkuustoimista
Jouni Arola
Lahden Tilakeskus
050 559 4227

Lisätietoja kaupungin verkkosivuilla:
Lahden kaupungin uusiutuvan energian kuntakatselmus 2014 (pdf, 7210 kt)
GreenCity-ohjelman tuloksia

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs