Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Föli utvecklar aktivt sina mobiltjänster - I fortsättningen kontrolleras mobilbiljetten maskinellt

Turun seudullinen joukkoliikenne

Föli utvecklar aktivt sina mobiltjänster - I fortsättningen kontrolleras mobilbiljetten maskinellt

Pressmeddelande.
Publicerad: 30.09.2015 kl. 09:00
Utgivare: Turun seudullinen joukkoliikenne

Åboregionens kollektivtrafik Föli fortsätter aktivt att utveckla sina mobiltjänster. Mobilbiljetten som går att ladda ner till smarttelefoner kommer från och med början av oktober att kontrolleras maskinellt på bussarna. Den maskinella kontrollen gör det möjligt att sälja nya typer av biljetter, som införs gradvis senare.

Föli-mobilbiljetten infördes våren 2014. Hittills har biljettkontrollen främst bestått av att chauffören gör en visuell kontroll. Från och med den 1 oktober kommer alla mobilbiljetter att kontrolleras med en läsare på nedre delen av biljettmaskinen. I fortsättningen kontrollerar chauffören biljetten bara i undantagsfall.

Övergången till maskinell kontroll underlättar chaufförens arbete, ökar biljettens tillförlitlighet och förbättrar statistikföringen. Det har även en positiv inverkan på resan, eftersom det går åt mindre tid att kontrollera biljetten vid hållplatsen.

För tillfället kan man köpa enkelbiljetter och turistprodukter som mobilbiljetter. Senare i höst kommer den maskinella kontrollen ge en betydande fördel i och med att nya biljettprodukter kan införas.

-                   Under följande skede införs säsongsprodukter, så det traditionella kortet behövs inte nödvändigtvis alls. Vi erbjuder också möjligheten att ladda resekortet via mobilen, så att kunden kan välja att använda kortet eller telefonen för att betala sin resa, berättar Jari Paasikivi som är projektchef för det förnyade betalsystemet inom Föli.

Fölis mobilbiljett fungerar i en app som kan laddas ner till alla nyare mobiltelefoner. För tillfället är antalet användare över 11 000. Appen som har framställts av IQ Payments Oy från Åbo är den första mobilbiljettappen i stor skala i Finland. Utvecklingen av den är en del av Åboregionens kollektivtrafik Fölis kundcentrerade strategi, vars målsättning är att göra det lätt och lockande att resa med lokaltrafiken.

-                   Det har redan under några års tid varit en stigande trend inom kollektivtrafiken att betala resan med mobilen, och det märks också på den ökade populariteten hos Fölis mobilbiljett, berättar kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.  - Jag tror att de nya produkterna kommer att göra mobilbiljetten ännu mer populär.

-                   Förutom biljettprodukterna utvecklar vi ständigt möjligheten att kontrollera rutt- och tidtabellsuppgifter i mobilen. I samband med det har vi som mål att öppna de gränssnitt som behövs för apputvecklare så snart som möjligt.

Mobilbiljetten har också gjort det möjligt att samarbeta med olika arrangörer. Till exempel finns det under Åbo bokmässa en kombinationsbiljett för 20 euro, där en dygnsbiljett och inträde till mässan ingår. Mässbiljetten säljs under mässan den 2–4 oktober 2015.

Mer information:

Kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte sirpa.korte@turku.fi, 044 9075 121

Utvecklingschef Jari Paasikivi jari.paasikivi@turku.fi, 040 8663 468

www.foli.fi/sv

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs