Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Föli odottaa funikulaarilta tehoa ja tyyliä

Turun kaupunki

Föli odottaa funikulaarilta tehoa ja tyyliä

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2015 klo 08:32
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion, joka sisältää funikulaarin rakentamisen osana asuinalueeksi rakentuvan Kakolanmäen joukkoliikenneratkaisua. Funikulaarin arvioitu kustannus on 2,5 M€, josta Turun osuus on 2 M€ ja Senaatti-kiinteistöjen 0,5M€.

Joukkoliikenteen kannalta paras ratkaisu

Kakolanmäen joukkoliikenteen kytkeminen rinnehissillä taajaan liikennöityyn Sataman ja kauppatorin väliseen runkolinjaan 1, on pitkällä aikavälillä kustannustehokkain tapa järjestää Kakolanmäen joukkoliikenne.

- Uuden bussilinjan käynnistäminen Kakolanmäelle olisi hankalaa mäkisen ja mutkaisen reitin vuoksi, lisäksi rinnehissin ylläpitokustannusten arvioidaan olevan edullisempia kuin bussiliikenteen, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo.

Funikulaari on tehokas osa joukkoliikennettä. Kyytiin mahtuu kerralla 20 matkustajaa ja matka kestää vain noin minuutin. Rinnehissin kuljetuskapasiteetti on moninkertainen verrattuna vaihtoehtona olleeseen uuden bussilinjan käynnistämiseen. Matkustamiseen tullaan käyttämään normaaleja Fölin lipputuotteita. Rinnehissi toimii automaattisesti ilman kuljettajaa.

Joukkoliikennejohtaja Korte näkee rinnehissin käyttöönotossa myös imagollista hyötyjä.

- Rinnehissi on poikkeuksellinen ratkaisu, joten se varmasti herättää kiinnostusta ja luo positiivista kuvaa Turun kaupungista ja Turun seudun joukkoliikenteestä. Odotamme funikulaarilta tehoa ja tyyliä.

Rakentaminen onnistuu haastavassa aikataulussa

Funikulaarin rakentamisen aikataulu on haastava. Tavoitteena on, että rinnehissi otetaan käyttöön vuoden 2017 loppuun mennessä. Funikulaarin rakennuttamisesta vastaa Turun Kiinteistöliikelaitos.

- Rakentaminen onnistuu toivotussa aikataulussa, mikäli matkaan ei ilmesty yllättäviä mutkia, rakennuttamispäällikkö Janne Laine toteaa.

Työnimenä Fölikulaari

Seudullisen joukkoliikenteen Fölin toimistolla rinnehissistä käytetään työnimeä Fölikulaari. Föli on teettänyt Idis Designilla ensimmäisiä hahmotelmia siitä, minkä näköinen funikulaari voisi olla.

- Konseptiin liittyviä perusteemoja ovat pelkistäminen, moderni arkkitehtuuri, läpinäkyvyys. Kakolan historiasta puolestaan muistuttavat katon kalterimainen ritilöinti. Vesi on elementtinä läsnä lattialinjassa, joka on kuin laatikon sisällä oleva vedenpinta. Sivuprofiilissa nähtävissä oleva purjeen tai laivan muoto kertoo meren läheisyydestä, teollinen muotoilija Jussi Hurskainen Idis Designista kuvailee.

Rinnehissin suunnittelussa esteettiset tekijät kulkevat käsi kädessä esteettömyyden ja käytettävyyden kanssa.

Liitteenä havainnekuvat IDIS Design Ltd:

  • Rinnehissi päivällä
  • Rinnehissi yöllä
  • Rinnehissi sisältä

Lisätietoa:
Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte, Turun seudun joukkoliikenne, sirpa.korte@turku.fi, puh. 02 262 4801
Rakennuttamispäällikkö Janne Laine, Turun Kiinteistöliikelaitos, janne.laine@turku.fi, puh. 050 464 8681
Teollinen muotoilija Jussi Hurskainen, IDIS Design Ltd, jussi.hurskainen@idisdesign.com, puh. 040 833 1213

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs