Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Finansministeriet utreder finansiering av kommunala pensioner i anslutning till arbetspensionsreformen

Valtiovarainministeriö

Finansministeriet utreder finansiering av kommunala pensioner i anslutning till arbetspensionsreformen

Pressmeddelande.
Publicerad: 06.06.2014 kl. 11:34
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Finansministeriet utreder i samarbete med Social- och hälsovårdsministeriet frågor som gäller finansiering av kommunala pensioner i anslutning till arbetspensionsreformen.

Syftet med utredningen är att utvärdera faktorer som påverkar finansieringen och den finansiella basen för kommunala pensioner, dryfta vilka eventuella risker det finns i betalningsbasen för kommunsektorns pensionssystem och ta fram alternativa lösningar för dem. Utredaren är vicehäradshövding Jukka Ahtela.

Utredaren har också till uppgift att utvärdera på vilket sätt förändringarna i kommunernas omvärld, bland annat utvecklingen av antalet anställda och lönerna, påverkar finansieringen av pensioner.

Genom utredningen vill man säkerställa finansieringen av kommunala pensioner på ett hållbart sätt med hänsyn till utvecklingsutsikterna för kommunalekonomin. Utredningen ska bli färdig senast den 4 augusti 2014.

Utredarens arbete är en fortsättning på ett uppdrag som pensionsförhandlingsgruppen gav i februari 2012. Utgående från uppdraget publicerade Näringslivets forskningsinstitut en rapport om finansiering av kommunala pensioner samt kommunala tjänster.

Finansministeriet inleder utredningen på initiativ av Kommunarbetsgivarna och löntagarnas centralorganisationer.

Ytterligare information

lagstiftningsrådet Marja Isomäki, tfn 02955 30414
vicehäradshövding Jukka Ahtela, tfn 040 550 7978

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs