Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Esitys kaupunkiseutujen kehyskuntien yhteisen foorumin perustamiseksi Suomen Kuntaliittoon

Nokian kaupunki

Esitys kaupunkiseutujen kehyskuntien yhteisen foorumin perustamiseksi Suomen Kuntaliittoon

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2014 klo 12:00
Julkaisija: Nokian kaupunki

Tampereen kaupunkiseudun kuntajohtajat esittävät omille kunnan- /kaupunginhallituksilleen yhteisen esityksen tekemistä Suomen Kuntaliitolle kaupunkiseutujen kehyskuntien yhteisen foorumin perustamiseksi. Foorumin tarkoituksena olisi välittää näiden kuntien ajantasaista näkemystä liitossa tapahtuvan asioiden valmistelun, päätöksenteon sekä edunvalvontapolitiikan tueksi.

Esityksen mukaan perustettava foorumi voi olla epävirallinen, mutta sen toiminnan tulisi olla säännöllistä, ja sen tulisi käynnistyä jo kuluvan vuoden aikana.

Kuntaliitossa on tällä hetkellä järjestäytyneinä pienten kuntien neuvottelukunta, ruotsinkielinen neuvottelukunta ja maakuntien liittojen puheenjohtajien kokous. Neuvottelukuntien tehtävänä on ”välittää kuntakentän näkemystä liiton päätöksenteon ja asioiden valmistelun tueksi”. Lisäksi Kuntaliitossa toimii seutukaupunkiverkosto. Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutukuntiensa tai talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntiensa keskuksia. Näiden yhteistyömuotojen lisäksi tiedossa on, että suurilla kaupungeilla on säännöllinen ja aktiivinen vuorovaikutus Kuntaliiton kanssa.

Edellä olevan johdosta on todettavissa, että Kuntaliiton aktiivisen edunvalvontapolitiikan valmistelussa suunnitelmallinen ja systemaattinen vuorovaikutus on suurilla kaupungeilla, pienillä kunnilla, ruotsinkielisillä kunnilla ja seutukaupungeilla. Suurten kaupunkiseutujen kehyskunnilla tällaista asemaa ei ole.

Kehyskunnat ovat käytännössä havainneet, että suurten kaupunkien ja niiden kehyskuntien näkemykset voivat olla joissakin edunvalvonta-asioissa hyvin erilaisia. Tästä on viime vuosilta useita esimerkkejä: Valtio on käynnistänyt monia lainsäädännön uudistamishankkeita, joissa kuntien intressit ovat selkeästi poikenneet toisistaan.

Yhteisesti laadittu esitys käsitellään kunnallishallituksissa lokakuun aikana ennen sen lähettämistä Suomen Kuntaliittoon. Yhteinen esitys on tullut vireille kehyskuntien ohjausryhmän kokouksessa, mihin ovat osallistuneet kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat sekä kuntajohtajat.

Tampereen ympäristökuntien Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi yhteinen asukasmäärä on noin 150 000 asukasta.

 

Lisätietoja:
Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen, p. (03) 5652 0001
Ylöjärven kaupunginjohtaja Pentti Sivunen, p. (03) 5653 0200
Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen, p. 040 133 6311
Lempäälän kunnanjohtaja Olli Viitasaari, p. (03) 5655 1070
Pirkkalan pormestari Helena Rissanen, p. 0500 817 280
Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto, p. 050 4015 790
Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi, p. 0500 731 190

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs