Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Ekumenisk jul i Åbo 17.12.2015

Turun kaupunki

Ekumenisk jul i Åbo 17.12.2015

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.12.2015 kl. 11:00
Utgivare: Turun kaupunki

Finns det plats i vårt härbärge?

Temat för evenemanget Ekumenisk jul i Åbo är flyktingsituationen som berört hela världen, Finland och även Åbo. Den aktuella frågan är hur vi ska förhålla oss till saken och hur vi frivilligt skulle kunna underlätta situationen för asylsökande.

Till överbringare av det humanitära budskapet vid evenemanget har inbjudits ordförande för Finlands Röda Kors, den tidigare statssekreteraren Pertti Torstila. FRK spelar en central roll på det riksomfattande planet när det gäller att ordna nödinkvartering och mottagning av asylsökande. 

– Flyktingsituationen ser inte ut att förändras snabbt och det kommer mycket asylsökande till Finland även i fortsättningen. Nu behöver vi tålamod för att vi ska kunna behålla sämjan i den svåra situationen. Jag är glad över de tusentals frivilliga som hela hösten har arbetat för mänskligheten i mycket svåra situationer. Med en human attityd vinner vi det här, påminner Torstila.

Två evenemang för allmänheten

Programmet för Ekumenisk jul består av två evenemang för allmänheten:Klockan 14 spelas en vänskapsmatch i fotboll i Impivaara fotbollshall och klockan 18 firas Ekumenisk jul i Åbo i Domkyrkan.

Fotbollsmatch mot rasismen i Impivaara fotbollshall kl. 14
– Fotbollsspelarna och fotbollsklubbarna fördömer rasismen och diskrimineringen i alla dess former. Att ordna vänskapsmatchen som en del av programmet för Ekumenisk jul är en välkommen uppgift för oss, säger chef för Åbo distrikt av Finlands Bollförbund Jouni Koivuniemi.

Publiken är välkommen att heja på matchen där blandade lag bestående av Finlands främsta fotbollsspelare, bl.a. Marco Casagrande och Aki Riihilahti, spelare från FC Inters och TPS:s representationslag samt asylsökande spelar mot varandra. Matchen öppnas av ärkebiskop Kari Mäkinen och som domare fungerar toppdomaren Mattias Gestranius.

Representanter för Finlands Röda Kors finns på plats och berättar för intresserade hur man kan stödja asylsökande i Åbo och samla in medel för flyktingarbetet. Det bjuds på glögg och pepparkakor.

Evenemanget Ekumenisk jul i Åbo i Domkyrkan kl. 18
Finns det plats i vårt härbärge? Så lyder frågan i Domkyrkan. Fredsvädjan i Domkyrkan framförs av ärkebiskopen för Finlands ortodoxa kyrka Leo tillsammans med ärkebiskopen för evangelisk-lutherska kyrkan Kari Mäkinen, biskopen för katolska kyrkan Teemu Sippo samt distriktsföreståndaren för Finlands metodistkyrka Pasi Runonen. Det humanitära budskapet framförs av FRK:s ordförande Pertti Torstila.

I Domkyrkan uppträder också mezzosopranen Monica Groop, Åbo filharmoniska orkester med Pertti Pekkanen med dirigent, Turku Cathedral Youth Choir med Anu Åberg som dirigent, kantor Jukka Pietilä och organist Markku Hietaharju

Det är fritt inträde till Domkyrkan. Evenemanget televiseras varför allmänheten ombeds komma till kyrkan senast kl. 17.40. Programmet sänds i TV1 på julafton ca kl. 11.

Ytterligare information: ordförande för kommittén Ekumenisk jul i Åbo
kontaktdirektör Mikko Lohikoski: 050 5590 238
vice ordförande domprost Heimo Rinne, 040 3417225

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs