Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Den offentliga förvaltningens gemensamma kundservice framskrider

Valtiovarainministeriö

Den offentliga förvaltningens gemensamma kundservice framskrider

Pressmeddelande.
Publicerad: 28.05.2014 kl. 14:45
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Tjänster som den offentliga förvaltningen tillhandahåller kan utnyttjas vid gemensamma serviceställen i hela landet senast i slutet av detta årtionde. Målet är att serviceställena skulle inleda sin verksamhet 2016-2019. Modellen prövas redan nästa höst på fem orter.

Ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling (Halke) fastslog onsdagen den 28 maj att en regeringsproposition till en lag om den offentliga förvaltningens gemensamma kundservice överlämnas till riksdagen hösten 2015. Enligt den tidigare tidtabellen skulle propositionen ha överlämnats redan i år och grundandet av serviceställen inletts nästa år. Tidtabellen ändrades så att man kunde få tillräckligt med erfarenheter från försöken med gemensam kundservice.

Den gemensamma kundservicen kommer att provas från och med nästa höst i Uleåborg, S:t Michel, Saarijärvi, Pargas och Pelkosenniemi. På dessa fem orter testas och utvecklas bl.a. verksamhets- och finansieringsmodellen för den gemensamma kundservicen, lokalerna samt anordningar och system som ska tas i bruk. De första servicerådgivarna ska utbildas i mångsidigt kundservicearbete innan försöket inleds. Erfarenheterna utvärderas våren 2015.

Staten kommer att tillhandahålla polisens tillståndsförvaltnings-, arbets- och näringsbyråernas, Skatteförvaltningens, magistraternas och FPA:s tjänster vid försöksorternas gemensamma serviceställen. Kommunerna kommer dessutom att erbjuda sina tjänster vid serviceställena.

Avsikten är att de första lagstadgade serviceställena skulle inleda sin verksamhet 2016 och att man övergår till den gemensamma kundservicen skilt för varje landskap före utgången av2019. Målet är att kunderna i hela landet har tillgång till servicen på ett rimligt avstånd från boendeplatsen.

Distansservice – ny kanal för myndighetsservice

Kunderna betjänas vid serviceställena av servicerådgivare och av myndigheternas egna sakkunniga. Vid serviceställena finns även kundterminaler som kan användas för digital myndighetskommunikation antingen självständigt eller med handledning av en servicerådgivare.

Vid kundserviceställena kan man även vid behov kommunicera med en myndighet via nätförbindelse. Servicekanalen minskar på ett avsevärt sätt kundens resebehov och kostnader, och sparar även på tid. Denna servicekanal utnyttjas redan vid 56 samserviceställen i Lappland, Norra Österbotten,  Södra Österbotten, Mellersta Finland och Södra Savolax. Distansservicen ska tas i bruk vid samtliga gemensamma kundserviceställen.

Kundservice2014-projektet på FM:s webbplats
Distansserviceprojektet på FM:s webbplats

Förfrågningar:

Tarja Hyvönen, regeringsråd, tfn 02955 30147
Marko Puttonen, utvecklingsdirektör, tfn 02955 30271

förnamn.efternamn@vm.fi

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs