Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Demarinaiset: Ihminen tarvitsee työtä, perhettä ja vapaa-aikaa

Sosialidemokraattiset Naiset

Demarinaiset: Ihminen tarvitsee työtä, perhettä ja vapaa-aikaa

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2014 klo 16:52
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Naiset

Suomi oli ensimmäinen maa koko maailmassa, jossa lasten päivähoito turvattiin lailla subjektiiviseksi oikeudeksi. Hallitus on nyt rakennepoliittisessa ohjelmassaan säästösyistä päätynyt subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen. Todellisuudessa euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa moninkertaisesti hyvää koko yhteiskunnalle. Demarinaiset vetoavat, että subjektiivinen päivähoito-oikeus säilytetään oleellisena osana varhaiskasvatusta.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden käyttö on vanhemmille vapaaehtoista. Osa äideistä haluaa olla kotona lasten parissa ja se on perheen päätös. Kotihoito voi olla myös ainoa käytännön vaihtoehto, jos lapsen erityishoito sairauden tai vamman vuoksi sitä edellyttää.

Pitkät hoitovapaat vaikuttavat väistämättä kotiin jäävän vanhemman työmarkkina-asemaan. Mikäli työelämästä ollaan sivussa vuosia, on seurauksena lyhyt työura vailla etenemistä ja palkkataso jää muista jälkeen. Tämä säteilee sosiaaliturvan tasoon aina eläkkeelle asti ja korostaa taloudellista riippuvaisuutta puolisosta. On tärkeää vahvistaa kotona lastaan hoitavan vanhemman sosiaali- ja eläketurvaa.

Demarinaiset painottavat, että yhteiskunnan tulee aina turvata sellaiset peruspalvelut ja tulonsiirrot, jotka tukevat kaikkien perheiden kasvatustehtävää. Pienten lasten vanhemmilla on oikeus tehdä työtä. Yksinhuoltajaperheissä lapsille päivähoitopaikka on välttämätön, jotta voi käydä töissä. Hoidon tarve ei rajoitu vain säännöllistä päivätyötä tekeviin, hoitopaikkoja pitää olla riittävästi tarjolla myös kolmivuorotyötä tekeville lasten vanhemmille. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista on kehitettävä siten, että työelämä joustoineen antaa vanhemmille todelliset mahdollisuudet yhdessäoloon lastensa kanssa, aikaa ja tilaa omalle elämälle.

- Pidetään nyt kiinni subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja tavoitellaan maksutonta päivähoitoa osana varhaiskasvatusta – silloin pidetään reilusti pienten puolta.

Demarinaisten hallitus
Helsingissä 8.6.2014

 

Lisätietoja:

Demarinaisten puheenjohtaja
Tuula Peltonen

Kansanedustaja
Riksdagsledamot

Member of Parliament
President of the Social Democratic Women in Finland
Vice President of PES Women
Vice President of Socialist International Women

+35894323076, +358505122156
www.tuulapeltonen

 

 

Sosialidemokraattiset Naiset on SDP:n feministinen naisjärjestö, joka koostuu kaikenikäisistä, edistyksellisistä naisista. Tavoitteenamme on tasa-arvoinen, suvaitsevainen ja moniääninen yhteiskunta, jossa myös heikompien ryhmien äänet kuuluvat kirkkaasti. Sosialidemokraattiset Naiset. Hyvinvoinnille välttämätön. www.demarinaiset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs