Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Asiointipisteistä keskeiset julkisen hallinnon palvelut yhdellä käynnillä

Valtiovarainministeriö

Asiointipisteistä keskeiset julkisen hallinnon palvelut yhdellä käynnillä

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2014 klo 08:36
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Asiointi julkisen hallinnon kanssa helpottuu viidellä paikkakunnalla, kun yhteisiä Asiointipisteitä aletaan kokeilla 23. syyskuuta. Asiointipisteessä voi hoitaa yhdellä käynnillä monia asioita, jotka muuten vaatisivat asiointia useiden viranomaisten kanssa. Kokeilupaikkakunnat ovat Oulun Kiiminki, Mikkeli, Saarijärvi, Parainen ja Pelkosenniemi.

Valtiolla, Kelalla ja kunnilla on nykyisinkin yhteispalvelupisteitä, mutta niiden palvelutarjonnassa on isoja eroja. Uusista Asiointipisteistä saa aina vähintään Kelan, Poliisin lupahallinnon, Verohallinnon, maistraatin, työ- ja elinkeinotoimiston ja kunnan palveluja.

- Esimerkiksi työttömäksi jäävä voi samalla kertaa ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistoon, hakea asumistukea ja työttömyysetuuksia Kelalta sekä saada uuden verokortin Verohallinnolta, sanoo hallitusneuvos Tarja Hyvönen valtiovarainministeriöstä.

Opiskelija voi esimerkiksi hakea yhdellä käynnillä opintotukea Kelalta, tehdä muuttoilmoituksen maistraatille ja hakea lapselleen päivähoitopaikkaa kunnalta.

Asiointipisteissä on käytössä asiakaspäätteitä, joilla asiakas voi käyttää sähköisiä palveluja joko itsenäisesti tai palveluneuvojan tukemana.

Eri viranomaisten asiantuntijoihin saadaan tarvittaessa kuvayhteys. Asiantuntija voi esimerkiksi neuvoa sähköisen lomakkeen täyttämisessä.

Kokeilupaikkakuntien asiakaspalaute ja muut kokemukset vaikuttavat siihen, millainen palvelusta tulee valtakunnallisesti. Tavoitteena on, että Asiointipisteet aloittavat toimintansa koko maassa vuosina 2016–19. Näin julkinen hallinto pystyy tuottamaan palvelut taloudellisesti ja kansalaiset saavat ne kohtuuetäisyydellä omasta asuinpaikastaan.

Yhteisestä asiakaspalvelusta on tarkoitus säätää laki syksyllä 2015. Hankkeesta vastaa valtiovarainministeriö.

Asiakaspalvelu2014-hanke valtiovarainministeriön sivuilla
Asiointipisteen tunnus

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Tarja Hyvönen, puh. 02955 30147
Kehittämisjohtaja Marko Puttonen, puh. 02955 30271

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs