Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Arkeologit kaivoivat Kakolanrinteen kolerahautausmaalla Tallimäellä

Turun kiinteistöliikelaitos

Arkeologit kaivoivat Kakolanrinteen kolerahautausmaalla Tallimäellä

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2016 klo 09:00
Julkaisija: Turun kiinteistöliikelaitos

Hansakadun, Polttimonkadun ja Malminkadun rajaamalle alueelle aiotaan rakentaa päiväkoti. Koska lähikaduilla oli jo aiemmin havaittu olleen hautoja, oli muinaisjäännösalue tutkittava ennen rakentamisen aloittamista. Topeliuksen koulun viereisellä hiekkakentällä tehtiin arkeologisia tutkimuksia 6.6.–12.8.2016. Kesän kaivauksissa kaivettiin esiin ja tutkittiin yhteensä 85 hautaa. Päiväkodin valmistuminen ei tutkimusten takia myöhästy.

Kakolanrinteessä sijaitseva ns. Linnanfältin/Linnankentän hautausmaa on perustettu vuonna 1831 kaupungissa levinneen koleraepidemian takia. Aikaisimmat antikvaariset merkinnät hautalöydöistä ovat 1900-luvun alusta ja alueelle on uskottu haudatun vain venäläisen varuskunnan sotilaita. Lähistöllä tiedetään olleen kolerasairaala, ja tämän kesän alustavien kaivaushavaintojen perusteella näyttäisi siltä, että Linnanfältin hautausmaalle on haudattu sotilaiden lisäksi myös tavallisia kaupunkilaisia.

Haudoista oli jäljellä hyvin säilyneinä puiset arkut, mutta luut olivat pitkälti maatuneet. Lähemmäs kaksikymmentä luurankoa oli säilynyt sen verran hyvin, että niistä voidaan teettää luuanalyysi. Haudat olivat pääosin löydöttömiä. Parillakymmenellä vainajalla oli kaulallaan ristiriipus ja joistain haudoista löytyi metallisia nappeja, jotka viittaavat sotilaiden univormuihin. Kahdella haudatulla oli sormus ja yhdellä rautainen avain.

Tänä kesänä kaivauksia tehtiin kunnallistekniikka huomioiden. Maanalaisia putkia ei lähdetty siirtämään. Vaikka lopulliset analysoinnit ovat vielä kesken, on nyt jo tarkkaan arvioitavissa missä haudat ovat. Sofiankadun päiväkodin nykytilat korvaavan päiväkodin rakentamisen pitäisi alkaa ensi vuonna ja päiväkodin olla käytössä vuonna 2018. Tutkimukset eivät ole hidastaneet aikataulua.

-Mikäli päiväkotirakennus päätetään sijoittaa kohtaan, josta nyt ei päästy kaivamaan, täytyy kaivauksia jatkaa putkien ja kaapeleiden alta, kertoo Anne Antola Kiinteistöliikelaitokselta.

Työn on tilannut Turun Kiinteistöliikelaitos ja muinaismuistolain edellyttämät tutkimukset tekee Muuritutkimus ky.

Lisätietoja:
 
rakennuttajainsinööri Anne Antola, Kiinteistöliikelaitos, anne.antola@turku.fi, 050 5589 326
vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen, Kiinteistöliikelaitos, mika.pitkanen@turku.fi, 050 5590 788
FT Kari Uotila, Muuritutkimus ky, muuritutkimus@elisanet.fi, 050 5287 360

 

 

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs