Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2016 sökes

Turun kaupunki

Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2016 sökes

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.01.2016 kl. 09:30
Utgivare: Turun kaupunki

Kampanjen pågår. Förslag kan lämnas in t.o.m. 31.1.2016

I fjol flydde en miljon människor till Europa för att söka skydd för krigs- och våldsspiralen. Det finns oerhört många människor på flykt. Flyttrörelsen fortsätter, och även till Åbo söker sig nya asylsökande.

Åbo stad vill påminna med årets kampanj om att även i föränderliga situationer måste vi tillsammans med dem som fått asyl göra Åbo till en stad där alla kan leva ett bra och tryggt liv. Kritiska frågor får och ska ställas, men vi får inte ge utrymme för våld, förakt och rädsla.

Invånarna kan också påverka valet av årets nyåbobo och mångkulturella handling genom att nominera kandidater och handlingar under januari. Du kan komma med förslag på webben eller genom att fylla i blanketten som kan fås bl.a. på biblioteken och Åboservicen.

Vem, vad?

Till årets nyåbobo utses en person med invandrarbakgrund som är bosatt i Åboregionen, och för årets mångkulturella handling däremot belönas en person, ett företag, en förening eller ett annat samfund. De som belönas har på ett exemplariskt sätt främjat den mångkulturella dialogen och det mångkulturella samarbetet.

Personer som tidigare tilldelats utmärkelsen Årets nyåbobo är bl.a. företagaren Aydin Yilmaz, stadsfullmäktigeledamöterna Roda Hassan, Alas Ali och Muhis Azizi, läraren Hatice Kütük, verkställande direktören Maria Severina, redaktören Wali Hashi samt ordföranden för föreningarna Sondip ry ochYhdessä Yhdistys ry Hasan Habib.

Utmärkelsen årets mångkulturella handling har fått projektet Runokohtauksia, fotbollen som integrerare, Åbo kristliga institut, den pensionerade läraren Anja Marjanen, rektor Annika Hongisto och Åbo normalskolas verksamhet på grundskolenivå för att stödja mång- och interkulturalismen samt Kvinnocentrets i Åbo verksamhet mot hedersvåld.

Alla valda personer är exempel på hur integreringen i det nya hemlandet kommer hela samhället till nytta. Invandrarna spelar också en allt större roll i fråga om utvecklingen och välfärden i Åboregionen.

Många slags mångkulturella handlingar talar för att åboborna har vilja att samarbeta och göra tillsammans med nykomlingarna.

Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2016 väljs utifrån de förslag som lämnats in av åbobor. En förhandsgallring av kandidaterna görs av juryn och det slutgiltiga beslutet fattas av stadsdirektör Aleksi Randell.

Utmärkelserna offentliggörs i mars och delas ut på en fest för dem som fått finskt medborgarskap i Åboregionen i fjol.

Ytterligare information

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs