Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2016 är utsedda

Turun kaupunki

Årets nyåbobo och mångkulturella handling 2016 är utsedda

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.03.2016 kl. 13:30
Utgivare: Turun kaupunki

Utmärkelserna gick till Berhan Ahmadi, kyrkans modiga och synliga verksamhet i samband med den enorma tillströmningen av asylsökande i höstas vilket överrumplade finländarna samt Saluhallens kulturella mångfald. 

Åbo stad har bland de förslag som lämnats in av åbobor utsett Berhan Ahmadi till årets nyåbobo 2016. Han arbetar som restaurangkock och är en aktiv medlem i Servicebranschernas fackförbund PAM, i förbundet Socialdemokratisk Ungdom och i Delegationen för etniska relationer ETNO.

- Berhan Ahmadi är alltid beredd att hjälpa dem som har det sämre ställt. Han är en synlig förespråkare för invandrarintegrationen och har genom sina handlingar visat att en invandrare kan anpassa sig till ett nytt land. En mer tvättäkta åbobo som Berhan får man leta efter, beskriver en av dem som föreslog Ahmadi till årets nyåbobo.

För årets mångkulturella handling belönades kyrkans modiga och synliga verksamhet i samband med den enorma tillströmningen av asylsökande i fjol vilket överrumplade finländarna: ärkebiskop Kari Mäkinen har fått nationell uppmärksamhet genom att modigt försvara de mänskliga rättigheterna för dem som drabbats av konflikter, biskop Kaarlo Kalliala har främjat dialogen mellan kulturer och religioner och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet anvisade i snabb takt Heinänokka lägercentrum för nödinkvartering av asylboende. På Heinänokka arbetar scouterna, FRK, församlingarna, församlingarnas frivilliga medarbetare, organisationerna, universitetet och flera andra aktörer för samma mål och de asylsökande har fått ett varmt mottagande. 

Åbo Saluhall uppmärksammas för sin mångkulturella vardag. Saluhallen är samhällets spegel och den har med tiden utvecklats till en mångkulturell handelsplats av sig själv. Att handla i Saluhallen innebär en otvungen och vardaglig mångkulturalism för alla.

– Under de senaste månaderna har vi sett att mottagning och integrering av invandrare splittrar samhället och väcker oro även i Åbo. Därför är det bra att lyfta fram sådana banbrytare som Ahmadi, modiga handlingar och fungerande mångkulturalism i vardagen. Detta visar att vi alla vinner med mänsklighet och samarbete, påminner stadsdirektör Aleksi Randell.

Utmärkelserna delas ut vid en fest för nya medborgare 16.3.2016

Stadsfullmäktiges ordförande Seppo Lehtinen delar ut utmärkelserna onsdag 16.3.2016 vid en fest för nya finska medborgare i FBK-huset i Åbo. För sitt långa livsverk uppmärksammas också Ismo Söderling som i fjol pensionerade sig från tjänsten som direktör för migrationsinstitutet.

Inrikesminister Petteri Orpo och ledamoten i Åbo stadsfullmäktige, årets nyåbobo 2014 Muhis Azizi talar vid festen.  

I festen som är gemensam för Åboregionens kommuner deltar 400 invånare som fått finskt medborgarskap i fjol i S:t Karins, Lundo, Masko, Virmo, Nådendal, Nousis, Reso och Åbo.

Ytterligare information: Ordförande för juryn Mikko Lohikoski, tfn 050 559 238

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs