Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Amos Andersons nya konstmuseum byggs i anslutning till Glaspalatset

Amos Anderson

Amos Andersons nya konstmuseum byggs i anslutning till Glaspalatset

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.05.2014 kl. 22:03
Utgivare: Amos Anderson

Amos Andersons nya konstmuseum byggs i Helsingfors centrum i anslutning till Glaspalatset. Det här blev klart efter att Helsingfors stadsfullmäktige på onsdagen (21.5) godkände att man kan grunda det fastighetsbolag som krävs för att projektet kan genomföras.

Bakom projektet står Föreningen Konstsamfundet som både finansierar bygget och det nya museets verksamhet. Museet ska stå klart 2017 då Finland firar 100 år som självständig nation.

Glaspalatsets norra flygel och biografen Bio Rex blir en del av det nya museet. Nya utställningslokaler byggs under Glaspalatsets torg och i samband med nybygget renoveras också hela Glaspalatset.

”Jag vill tacka Helsingfors stad för ett gott samarbete och för en snabb beslutsprocess. Vi får ett nytt betydelsefullt museum i stadskärnan. Samtidigt får området kring Glaspalatset ett lyft och blir ännu livligare än det är i dag. Jag tror att vi kommer att glädja både stadsbor och dem som besöker Helsingfors”, säger Kai Kartio, chef för Amos Andersons konstmuseum.

Helsingfors stad och Konstsamfundet, som ansvarar för Amos Andersons konstmuseums verksamhet, grundar ett ömsesidigt fastighetsbolag. Glaspalatset och nybygget övergår sedan i fastighetsbolagets ägo. Helsingfors stadsstyrelse förordade tidigare enhälligt den lösning som godkändes av fullmäktige på onsdagen.

Planeringen av det nya konstmuseet och Glaspalatsets renovering inleds omedelbart. Tilläggsuppgifter om tidtabellen och om arbetets gång ges under sommaren.

”Nu koncentrerar vi oss på att planera lokalerna och verksamheten. Innan vi inleder byggarbetena behöver vi planer, vederbörliga tillstånd och en planändring som redan är under arbete. Planeringen och byggandet av det nya konstmuseet tar uppskattningsvis tre år. Vårt mål är att inviga museet 2017 till 100-årsjubileet av Finlands självständighet”, säger Kartio.

Museets byggs av Konstsamfundet som också finansierar museets verksamhet. Konstsamfundets medel kommer från föreningens egen verksamhet och från andra finansieringsarrangemang vid behov. Föreningen Konstsamfundet grundades 1940 av affärsmannen och konstmecenaten Amos Anderson (1878–1961).

Det nya museet kommer att flytta in i en del av Glaspalatsets befintliga lokaler, vilka binds samman med nya utrymmen som byggs under Glaspalatsets torg. Utställningslokalerna och verkstäderna under markytan omfattar totalt 2 500 kvadratmeter. Den sammanlagda ytan på nybygget är drygt 6 000 kvadratmeter. Glaspalatset är en skyddad byggnad. Byggnadens utseende och verksamhet, till exempel affärslokalerna på gatuplan, bevaras i stort sett i oförändrat skick. Torget bredvid Glaspalatset bevaras och livs upp. Det nya konstmuseet har som målsättning att locka 100 000 besökare per år.

Amos Andersons konstmuseum flyttar ut ur sina nuvarande lokaler när det nya museet står färdigt. Amos Andersons hemmuseum på Georgsgatan i Helsingfors bevaras och är även i fortsättningen öppet för allmänheten.

För ytterligare information, kontakta:
museichef Kai Kartio / kai.kartio@amosanderson.fi / +358 50 562 1145

Fotografier och ritningar:
http://www.uusiamosanderson.fi/galleria.html

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs