Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Aluehallintoviranomaisten edeltäjäorganisaatioiden arkistojen seulonta- ja järjestämishanke päätökseen

Kansallisarkisto

Aluehallintoviranomaisten edeltäjäorganisaatioiden arkistojen seulonta- ja järjestämishanke päätökseen

Tiedote.
Julkaistu: 23.02.2015 klo 09:38
Julkaisija: Kansallisarkisto

Keväällä 2011 käynnistetty aluehallintoviranomaisten edeltäjävirastojen arkistojen seulonta- ja järjestämishanke on saatu päätökseen.

Kansallisarkisto teki vuonna 2009 periaatepäätöksen, jonka mukaan aluehallintovirastojen sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten edeltäjäorganisaatioiden siirtokunnossa olevat pysyvästi säilytettävät asiakirjat voitiin siirtää arkistolaitokseen vuoden 2014 loppuun mennessä maksutta säilytettäviksi ilman tavanomaista 40 vuoden siirtorajaa. Aluehallintoviranomaisten hallussa arvioitiin vuonna 2009 olevan noin 20 hyllykilometriä pysyvään säilytykseen määrättyjä asiakirja-aineistoja.

Valtiovarainministeriö asetti keväällä 2011 aluehallintoviranomaisten arkistokokoelmien seulonta- ja järjestämishankkeen ja sille ohjaus- ja hankeryhmät. Hankkeen rahoituksesta vastasivat valtiovarainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö. Arkistolaitos vastasi hankkeen järjestämistöiden toteutuksesta maksullisena palvelutoimintana vuosittain laadittujen sopimusten mukaisesti. Kansallisarkisto koordinoi ja johti järjestämistyötä, mutta hankkeen toteutukseen osallistuivat kaikki arkistolaitoksen yksiköt. Myös kohdevirastot osallistuivat aineistojen siirtokuntoon saattamiseen, ja korvasivat aineistojen siirroista sekä suojamateriaaleista aiheutuneet kulut. Työ- ja elinkeinoministeriö rahoitti ELY-keskusten järjestämistyötä myös erikseen.

Sektorijohtaja Juhani Tikkanen, Kansallisarkisto: ”Kyseessä oli poikkeuksellisen mittava hanke, jonka onnistumisesta kiitos kuuluu osaavalle ja sitoutuneelle henkilöstöllemme ja yhteistyökumppaneillemme. Yhteistyö rahoittajaministeriöiden, kohdevirastojen ja niiden tietohallintoyksiköiden sekä arkistolaitoksen yksiköiden välillä sujui erittäin hyvin. Hankkeen aikana kehitimme edelleen työ- ja seurantamenetelmiämme, joiden avulla voimme jatkossakin varmistaa sekä suurten että pienten järjestämishankkeiden tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden.”

Hankkeen keskeiset tunnusluvut:

  • aluehallintoviranomaisten edeltäjäorganisaatioiden pysyvästi säilytettäviä asiakirjoja käsiteltiin yhteensä 11 hyllykilometriä, joista hankerahoituksella käsiteltiin vajaa 10 hyllykilometriä ja virastojen omilla voimavaroilla runsas yksi hyllykilometri
  • järjestämistöiden, seulonnan ja aineiston tiivistymisen seurauksena arkistolaitoksen haltuun siirtyneen aineiston lopullinen laajuus on noin 7,5 hyllykilometriä
  • järjestämistyöhön käytettiin noin 33 henkilötyövuotta; hankkeessa työskenteli 41 henkilöä eri puolilla maata pääasiassa arkistolaitoksen toimitiloissa
  • järjestämistyön nopeus kasvoi nousujohteisesti; keskimäärin saavutettiin noin 300 hm/htv
  • ELY-keskusten haltuun jäi arviolta 4-5 hyllykilometriä aineistoja, joita edelleen tarvitaan viranomaiskäytössä

”Hankkeen ansiosta kansalaisten ja tutkijoiden saatavilla on viime vuosikymmeneen saakka ulottuvia paikallistason viranomaisasiointiin ja -päätöksiin liittyviä asiakirjoja, joiden kirjo ulottuu elinkeinojen säätelystä ja tutkimuksesta luonnonsuojeluun tai liikenteen kehittämisestä koulutukseen ja erilaisiin viranomaislupamenettelyasioihin. Nyt tehtyjen järjestelyjen jälkeen arkistolaitoksen hallussa on kattavasti näitä kansalaisten jokapäiväiseen elämään liittyviä asiakirjoja koko maan alueelta 1600-luvulta aina 2010-luvun alkuun saakka.”, kertoo hankkeen vetäjänä toiminut ylitarkastaja Ville Kajanne Kansallisarkistosta.

Lisätietoja:      

  • ylitarkastaja Ville Kajanne, p. 029 533 7030
  • ylitarkastaja Jani Karell, p. 029 533 7032
  • sektorijohtaja Juhani Tikkanen, p. 029 533 7112
  • sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(at)narc.fi

Arkistolaitoksen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja niiden käytettävyys, edistää tutkimusta sekä ohjata, kehittää ja tutkia arkistotointa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs