Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Viileä keli verotti kesäkauppaa

Osuuskauppa Keskimaa

Viileä keli verotti kesäkauppaa

Tiedote.
Julkaistu: 24.09.2012 klo 10:20
Julkaisija: Osuuskauppa Keskimaa

                                                                      Lehdistötiedote 25.9.2012                

 

Viileä keli verotti kesäkauppaa

 

Keskimaa Osk:n kuluvan vuoden tammi-elokuun verollinen kokonaismyynti oli 481 miljoonaa euroa.

Liikevaihto (myynnistä vähennetty mm. arvonlisävero sekä maksetut Bonukset) kasvoi 2,8 %, yhteensä 396,4 miljoonaan euroon.

Kesäkaupassa jäätiin kahden edellisen vuoden ennätysmyynneistä. Viileä ja sateinen sää vaikutti kaikkiin toimialoihin. 

 

Keskimaan liikevaihdon kasvu pysyi kesäkuukausina maltillisena. Haasteellisen alkuvuoden jälkeen kesäkaupassa ei ylletty kahden edellisvuoden ennätystasolle.

 – Keski-Suomi on maakunta, jossa kesäkaupalla on erittäin suuri merkitys. Kesän viileät ja sateiset säät vaikuttivat ihmisten lomailuun ja liikkumiseen, mikä heijastui matkailu- ja ravitsemiskauppaan sekä liikennemyymäläkauppaan. Myös monien suosittujen vapaa-ajan kuntien S-marketeissa näkyi mökkiläisten lyhyempi viipymä paikkakunnalla. Käsitykseksemme mukaan olemme kuitenkin pärjänneet hyvin toimialojemme markkinassa, kuvailee toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaan tulos ennen veroja ja satunnaisia eriä oli tammi-elokuussa 7,8 miljoonaa euroa. Tulos oli 1,5 miljoonaa euroa edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa heikompi.

– Alkuvuoden vaatimaton myynnin kehitys ja edellisvuosia heikompi kesä näkyivät myös tuloksessamme. Koska kauppa on käynyt elokuussa jo alkuvuotta paremmin, uskomme, että tulosheikentymää saadaan kiinni vuoden viimeisten kuukausien aikana, Määttä toteaa.

 

Asiakasomistajuus

Elokuun lopussa Keskimaalla oli 110 892 asiakasomistajaa ( +1,5 %).

Tammi-elokuussa Keskimaa maksoi asiakasomistajilleen rahana maksettavia etuja yhteensä yli 20,8 miljoonaa euroa.

Asiakasomistajille maksetut Bonukset olivat 16,3 miljoonaa euroa, mikä oli saman verran kuin vuonna 2011. Maksutapaetua asiakasomistajat saivat S-Etukortilla tehdyistä ostoista 280 000 euroa.

Asiakasomistajille maksettiin ylijäämänpalautusta toukokuussa yhteensä 3,6 miljoonaa euroa, mikä oli lähes kolmannes edellisen vuoden tuloksesta. Osuusmaksun korkoa asiakasomistajille maksettiin kesäkuussa 630 000 euroa.

 

Investoinnit

Keskimaan vuoden 2012 investoinnit noussevat yhteensä noin 30 miljoonaan euroon.

Suurimpia investointikohteita ovat kesäkuussa valmistuneen Solo Sokos Hotel Paviljongin ohella Vaajakosken S-marketin ja ABC Joutsan rakentamisen käynnistäminen sekä Prisma Keljon uudistaminen.

S-market- ja Sale-verkostossa on toteutettu mittavia uudistuksia. Laukaan, Saarijärven, Suolahden ja Viitasaaren S-marketit ovat saaneet täysin uuden ilmeen, samaten Konginkankaan ja Pylkönmäen Sale-myymälät. Pienempiä kehittämistoimia on kohdennettu lukuisiin muihin toimipaikkoihin. Myymäläuudistukset jatkuvat aktiivisesti myös loppuvuoden ajan.

 

Henkilöstö ja työllistäminen

Keskimaa työllisti elokuun lopussa yhteensä 1 907 henkilöä, mikä oli saman verran kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Kesäkaudella Keskimaa työllisti vajaat 400 kesätyöntekijää. Heistä noin puolet työskentelee Keskimaassa pienillä tuntimäärillä opiskelun lomassa ympäri vuoden, mutta kesällä tunteja voitiin tuntuvasti kasvattaa.

Tutustu työelämään ja tienaa –ohjelman kautta Keskimaan toimipaikoissa työelämään tutustui kesällä 280 peruskoulunsa päättävää nuorta kahden viikon jaksoissa.

 

Market- ja tavaratalokauppa

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto tammi-elokuussa oli 276,6 miljoonaa euroa (+ 3,1 %).

 

Prismoista, S-marketeista, Sale-myymälöistä sekä Mestarin Herkusta kertyneen päivittäistavarakaupan liikevaihto oli 227,7 miljoonaa euroa (+3,5 %).Osa myynnin kehityksestä selittyy yleisellä elintarvikkeiden hintojen nousulla, mutta myös volyymit kasvoivat kesällä.

– Päivittäistavarakauppa kävi nihkeän alkuvuoden jälkeen kesällä hyvin. Paras kuukausi oli elokuu, jolloin yllettiin yli 7 % kasvuun. Heinäkuussakin kauppa kävi edelliskesää paremmin. Muutamilla paikkakunnilla mökkiläisten puuttuminen näkyi, ja hyvät myynnin kehitykset keskittyivätkin selkeämmin Jyväskylän seudulle, market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja Reima Loukkola kuvailee.

 

Elintarvikkeiden yleistä hintatason nousua Keskimaa pyrkii hillitsemään toiminnan kustannustehokkuutta kehittämällä.

– Tehtävämme on pitää kuluttajien puolia ja varmistaa heille mahdollisimman edullinen hintataso.  Hintakilpailussa olemmekin pärjänneet hyvin. Hinnan merkityksen korostuminen näkyy asiakasomistajiemme ostojen keskittämisen ohella S-ryhmän edullisten omien tuotemerkkien myynnin kasvuna.

 

Kulutustrendinä päivittäistavarakaupassa on nähtävissä myös lähiruoan arvostuksen nousu sekä oman maakunnan tuotteiden kysynnän kasvu. Keskisuomalaisten tuotteiden määrä Keskimaan valikoimissa on kasvanut vuoden aikana. Kesällä oman maakunnan tuoretuotteita, muun muassa vihanneksia ja juureksia, saatiin valikoimiin aiempaa enemmän. Myös alueen marjanviljelijöiden kanssa yhteistyö tiivistyi.

– Maakunnallisten tuotteiden myynti kasvaa muita tuotteita nopeammin. Mestarin Herkun, Prismojen sekä S-marketien palvelutorit ovat keskeinen myyntipaikka maakunnallisille tuotteille. Tulemme edelleen kehittämään palvelutori-yhteistyötämme oman alueemme tavarantoimittajien kanssa. Paikallisten tuotteiden määrää kasvatamme edelleen myös muissa valikoimissamme, Loukkola lupaa.

Panostaminen lähiruokaan ja maakunnan tuotteisiin korostui myös Suomen Paistinkääntäjät ry:n perustellessa päätöstä myöntää Rôtisseurs-kilpi Mestarin Herkulle elokuussa.

 

Keskimaan käyttötavarakaupan liikevaihto oli tammi-elokuussa 47,7 miljoonaa euroa

( + 0,8 %).

 – Epävarmat ajat näkyivät käyttötavarakaupassa, muun muassa rautakaupassa rakentamisen ja remontoinnin hiljentymisenä. Kesän säätilat eivät puolestaan suosineet pukeutumiskauppaa.

Haasteita Keskimaan käyttötavarakaupalle tuotti myös S-ryhmän uuden Sipoon logistiikkakeskuksen käyttöönotto.

– Logistiikkakeskuksen käynnistämisessä on ollut ongelmia, mikä on näkynyt asiakkaillemme selkeinä hyllypuutteina. Saatavuus on ollut monien tuotteiden, esimerkiksi liikunta- ja urheiluvälineiden, osalta ajoittain luvattoman heikko. Tilanne on kuitenkin nyt jo parantumassa.

 

Viime vuoden lopulla uudistuneessa Palokan Prismassa kauppa on käynyt erittäin hyvin. Vuoden alusta talon kokonaismyynti on kasvanut 13 % ja käyttötavaramyynti 26 %.

 

Vastaava konseptiuudistus valmistuu Keljon Prismassa loka-marraskuun vaihteessa.

Savelan S-marketiin avataan palvelutori ja paistopiste syyskuun lopulla. Syksyn aikana toteutetaan myös paistopiste Äänekosken S-marketiin ja Muuramen S-market uudistetaan täysin. Vaajakoskella S-marketin rakentaminen on suunnittelussa aikataulussa.

 

Polttoneste- ja liikennemyymäläkauppa

Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan (ABC liikennemyymälät, Shell Veturi, ABC-polttonesteautomaatit, polttoöljypalvelu sekä ABC CarWash) liikevaihto oli tammi-elokuussa 92,1 miljoonaa euroa (+ 1,7 %).

 

ABC-liikennemyymälöiden liikevaihto oli yhteensä 23,5 miljoonaa euroa ( – 0,8 %). Polttonestekauppaa kertyi 65,4 miljoonaa euroa, ( + 2,6 %).

– Kesämyynnit jäivät selvästi edellisestä vuodesta. Asiakkaat liikkuivat vähemmän kuin edellisenä kesänä. Heinäkuussa maakuntamme pääväylällä nelostiellä liikkui 4 - 5 % vähemmän autoja kuin kesällä 2011. ABC Hirvaskankaalla kesä oli kuitenkin selvästi aiempaa vilkkaampi risteysalueen rakentamisen tultua valmiiksi. Myös asiakastyytyväisyystutkimuksista saamamme palaute on ollut aiempaa positiivisempaa, kommentoi toimialajohtaja Heikki Tervanen.

Palokan ABC-liikennemyymälään on rakennettu kuluvan vuoden aikana kokoustilat.

– Hirvaskankaan, Keljonkankaan, Viitasaaren ja nyt myös Palokan ABC-kokouspalvelujen kehittämisellä tähtäämme helppoon ja edulliseen kokoontumismahdollisuuteen sekä yksityishenkilöille että yhdistyksille ja yrityksille.

ABC-polttonesteautomaattiin Kangasniemelle tuotiin kesäkuussa myyntiin neljäs polttoainelaatu, kotimainen Avainlippu-tuote EkoFlex E85.

Keskimaan kahdeksannen liikennemyymälän rakentaminen Joutsan Oravakivensalmella saatiin alkuun heinäkuussa.

– ABC Joutsan rakentaminen on käynnistynyt hyvin. Suunnitelmat tarkentuvat parhaillaan ja ovat pian kokonaan valmiina.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli elokuun loppuun mennessä 25,3 miljoonaa euroa (+ 6,2 %). Majoituskaupan osuus toimialan liikevaihdosta oli 6,3 miljoonaa euroa (+ 7,4%) ja ravintoloiden 19,1 miljoonaa euroa (+ 5,7 %).

– Sateinen kesä verotti sekä matkailijoiden määrää että useiden ravintoloiden terassikauppaa, joten kesäkuukausien kehitykset kahteen edelliseen unelmakesään verrattuna olivat miinuksella. Terassikaupan hiipumista onnistuttiin kuitenkin paikkaamaan kasvaneella ruokaravintolatarjonnalla, toimialajohtaja Pasi Kunelius kuvailee.

– Kaiken kaikkiaan ruokaravintolat, kahvilat sekä pikaruokasektori selviytyivät kesästä hienosti. Rossot sekä kävelykadulla sijaitsevat Aalto-ravintolat myivät hyvin. Sokos-keskuksen ja Seppälän Prisman ravintolamaailmojen lounas on noussut yhä suositummaksi arkiruokailuvaihtoehdoksi.  Yöravintolakaupassa kilpailun kiristyminen vaikutti toimipaikkojemme alkuvuoden hyvään myynninkehitykseen.

 

Kesäkuussa avatun Solo Sokos Hotel Paviljongin ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet yli odotusten.

– Asiakaspalaute on ollut todella ylistävää. Erityisesti lämmittää se, että palvelu on noussut suurimmaksi kehun kohteeksi. Uuden italialaisen ravintola Trattoria Aukion asiakkaat ovat löytäneet hienosti, ja myynti on ollut odotettua parempi.

Lutakossa hyviä tuloksia on tehnyt myös messu- ja kongressikeskuksen sisällä toimiva Paviljonki Ravintolat, jossa on järjestetty onnistuneesti monia vaativia tapahtumia.

 

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupassa keskitytään syksyn aikana olemassa olevien toimipaikkojen kehittämiseen.

– Ala on hyvin suhdanneherkkä. Reagoimme viivyttelemättä talouden signaaleihin, koska ne näkyvät hyvin nopeasti asiakkaiden ravintolakäyttäytymisessä, Pasi Kunelius toteaa.

 

 Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 050 522 1011

Toimialajohtaja Reima Loukkola, 050 595 1972, market- ja tavaratalokauppa

Toimialajohtaja Heikki Tervanen, 050 593 5764, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Toimialajohtaja Pasi Kunelius, 050 310 5000, matkailu- ja ravitsemiskauppa

 

 

 

 

Keskimaa Osk on vähittäiskauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 700 miljoonan euron vuosimyynnillään. Asiakasomistajia on yli 110 000. Keskimaa työllistää noin 2000 keskisuomalaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs