Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Suomen suurin maalämpöön pohjautuva energialaitos on valmistunut

SOK

Suomen suurin maalämpöön pohjautuva energialaitos on valmistunut

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2011 klo 13:00
Julkaisija: SOK

Geoenergialla ja biopolttoaineilla tuotetaan lämpöä ja jäähdytysenergiaa S-ryhmän Sipoon logistiikkakeskukselle

S-ryhmän rakenteilla olevaa käyttötavaran logistiikkakeskusta palveleva energialaitos on valmistunut ja otettu koekäyttöön. Fortumin rakentama geo- ja bioenergiaa hyödyntävä hybridilaitos toimittaa kaiken keskuksen tarvitseman lämpö- ja kylmäenergian.

Valmistunut energialaitos toimii 95-prosenttisesti uusiutuvalla energialla ja tuottaa vain vähän hiilidioksidipäästöjä. Fortum on suunnitellut ja rakentanut voimalaitoksen logistiikkakeskukselle avaimet käteen -periaatteella, ja yhtiö myös vastaa sen käytöstä ja kunnossapidosta. Laitosta käytetään ja valvotaan ympärivuorokautisesti Fortumin Suomenojan keskusvalvomosta käsin.

Geoenergian tuotantokentän geologis-geofysikaaliset paikkatutkimukset, mitoituksen ja mallinnuksen on tehnyt Geologian tutkimuskeskus GTK.

GeoBio-hybridilaitoksen suunnittelun lähtökohtana oli optimoida geoenergian hyödyntäminen sekä maksimoida hiilidioksidivapaan lämmön ja jäähdytyksen tuotanto. Tuloksena syntyi järjestelmä, jossa geoenergia toimii logistiikkakeskuksen perusenergian tuottajana mahdollisimman suurella käyttöajalla. Talviaikoina kasvava lämmitystarve katetaan puupelleteillä. Raskasta polttoöljyä käytetään vain huippukuormitustilanteissa.

Laitos koostuu lämpöpumpuista, pellettikattiloista ja rakennukseen integroidusta aurinkokeräimestä sekä laitoksen alla sijaitsevista 150 energiakaivosta, jotka ulottuvat 300 metriin saakka. Lisäksi laitokseen on rakennettu varalle raskasöljykattilat.

Energiavarantoja hyödynnetään optimaalisesti

Jäähdytysenergia saadaan kesällä vapaajäähdytyksenä kalliosta ja muuten lämpöpumppujen jäähdytysajolla. Geoenergian tuotantokenttä varustettiin kuituoptiikkaan perustuvalla reaaliaikaisella monitorointi- ja seurantajärjestelmällä, joka on GTK :n ideoima, suunnittelema ja asentama. Siitä saatavilla mittaustuloksilla ohjataan geoenergiakentän optimaalista ajoa ja turvataan energiavarantojen optimaalinen hyödyntäminen.

Maalämpöpumput hyödyntävät maankamaraan sitoutunutta, pääosin auringosta peräisin olevaa energiaa. Keruuputkistossa kiertää alkoholineste, joka lämpenee muutaman asteen matkansa aikana. Keruupiirin nesteestä saatava lämpö siirretään lämpöpumpulla 50-asteiseen matalalämpötilaverkkoon asiakkaalle toimitettavaksi. Aurinkoenergiaa ladataan kesän aikana kallioperään talven käyttöä varten, jolloin kalliomassan lämpöenergia on tasapainossa. Geoenergialla voidaan tuottaa noin puolet keskuksen lämmöntarpeesta peruskuormalla.

Pellettikattilalaitos koostuu kahdesta pellettisiilosta ja kahdesta kattilosta. Pellettikattiloilla tuotetaan lämpö asiakkaan kaukolämpöverkkoon. Kattilat soveltuvat säädöiltään vaihtelevaan kuormitukseen. Pellettien polttamisessa syntyvää tuhkaa on mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi metsälannoituksessa.

Lisätiedot:
Juha Äijälä, rakennuttajapäällikkö, SOK, puh. 050 584 6805
Jussi Ojanen, toimitusjohtaja, Fortum Energiaratkaisut Oy, puh. 050 453 6801
Jarmo Kallio, toimialapäällikkö, GTK, puh. 050 349 3242

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs