Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennuste kesäkuu 2013: EPÄVARMUUS NAKERTAA ASUNTOKAUPPAA

POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennuste kesäkuu 2013: EPÄVARMUUS NAKERTAA ASUNTOKAUPPAA

Tiedote.
Julkaistu: 06.06.2013 klo 13:15
Julkaisija: POP Pankki

Vaikka asuntolainojen korot ovat edelleen ennätyksellisen alhaisia,  paheneva työttömyys ja pankkisääntelyn kiristämät lainamarginaalit vähentävät kuluttajien intoa asuntokauppoihin. Koko maan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat jatkavat kuitenkin nousuaan vuoden 2013 aikana. 

Pitkään jatkunut heikko talouskasvu näkyy nyt myös jo työttömyysluvuissa. POP Pankit arvioivat, että vuoden lopussa työttömyysaste on 8,6 prosenttia ja ensi vuonna  8,8 prosenttia.

– Talouskasvu on ollut finanssikriisin jälkeen vaatimatonta. Suomen talous kasvaa arvioidemme mukaan tänäkin vuonna ainoastaan 0,1 % ja ensi vuonna kasvu voi varovaisesti kiihtyä 1 prosentin tasolle. Heikoksi jäävän talouskasvun  vuoksi työttömyys nousee edelleen myös ensi vuonna. Se pysyy kuitenkin maltillisella tasolla, koska osa sopeutumisesta tapahtuu eläköitymisen kautta, POP Pankkiliiton johtaja Timo Hulkko arvioi.

POP Pankkien mukaan työllisyysnäkymät ovat heikot erityisesti paperiteollisuudessa ja lyhyellä aikavälillä myös terveys- ja sosiaalipalveluissa. Hyvinvointipalveluiden työllisyyskehitys kääntyy miinukselle vuoden lopussa, koska monissa kunnissa rahat ovat erittäin tiukilla ja ostopalveluista joudutaan karsimaan. Yksityisissäkin palveluissa kuten kaupan alalla työllisyyslukemat heikkenevät.  Vaikka teollisuudessa yleisesti ottaen menee huonosti, erityisosaamista vaativissa koneiden ja laitteiden huolto- ja asennustehtävissä ovat työllisyysnäkymät positiiviset.

– Pitkään jatkunut epävarmuus ja lisääntyvä työttömyys saavat kotitaloudet nyt lykkäämään asunnon ostopäätöstä. Tämä näkyy jo pankeissa, sillä alhaisista koroista huolimatta asuntolainakannan kasvu on hidastunut. Tilannetta ei yhtään helpota sekään, että pankeille sälytetyn lisääntyneen säätelyn myötä lainamarginaaleja on jouduttu korottamaan, Hulkko toteaa.

– Asuntovelallisten näkökulmasta tärkeä 12 kuukauden Euribor on laskenut maltillisten korko-odotusten myötä jo puolen prosentin pintaan. Nykyiseltä tasoltaan 12 kuukauden Euribor ei kuitenkaan enää arviomme mukaan laske, Hulkko jatkaa.

Kerrostaloasuntojen hinnat nousevat edelleen

Laimentuvasta kysynnästä huolimatta koko maan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat jatkavat nousuaan.

– Asuntojen hinnat eivät käänny laskuun, koska uudistuotantoa on supistettu ja vanhoja asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän. Ennustamme, että koko maan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat 1,6 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna suuremmatkin muutokset ovat mahdollisia, mutta vielä tässä vaiheessa hyvin vaikeasti ennustettavia, Hulkko sanoo.

Alueellisten asuntomarkkinoiden kehityksessä POP Pankeissa nähdään suuria eroja, sillä eri alueet kohtaavat talouden ongelmat eri aikana ja myös vaikutuksiltaan erisuuruisina.

– Vaikka koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen nousu on ollut alkuvuonna maltillista, Helsingissä vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana hinnat nousivat 4,5 prosenttia vastaavaan ajankohtaan nähden viime vuodesta. Se ei ole linjassa alueen tulo- ja työllisyyskehityksen kanssa.  Todennäköisesti asuntosijoittajien aktiivisuus on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla, Hulkko arvelee.

Työllisyysnäkymät vaikuttavat asuntomarkkinoihin

Turussa pitkään jatkunut vanhojen kerrostaloasuntojen hyvä hintakehitys katkeaa tänä vuonna.  Turulle tärkeän telakkateollisuuden epävarmuus heijastuu negatiivisesti nyt myös asuntomarkkinoille.

Jyväskylässä asuntojen hintakehitys on selvästi tasaisempaa kuin useassa muussa kaupungissa. Viime vuonna vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat jopa laskivat. Taustalla on osaltaan Jyväskylän koko maata selvästi korkeampi työttömyys. Työttömyyden ennustetaan edelleen pysyvän korkealla tasolla, ja sen seurauksena asuntojen hintakehitys jatkuu koko maan kehitystä vaatimattomampana.

Turusta ja Jyväskylästä poiketen Kuopion työmarkkinatilanne on parempi. Kuopion asuntomarkkinoiden kehitys jatkuu vakaana. Ensimmäisen vuosineljänneksen lähes 5 prosentin kasvulukemat maltillistuvat loppuvuoden aikana.

Seinäjoella hinnat nousevat edelleen paikallisten asuntomarkkinoiden suhteellisesta pienuudesta johtuen. Seinäjoen työttömyys pysyy muita kaupunkeja matalampana, mikä tukee sen asuntomarkkinoita. Yrittäjävetoinen talous on auttanut pitämään muun Etelä-Pohjanmaan työttömyyden vielä Seinäjoenkin lukemia alemmalla tasolla. Tämän vuoksi asuntojen hintakehitys on Etelä-Pohjanmaalla jatkossa nopeampaa kuin Seinäjoella.

– Tarkastelussa olevat kaupungit eroavat toisistaan merkittävästi muun muassa asuntokuntien keskikoon suhteen. Helsingissä asuntokunnan keskikoko on noin 1,85 kun Seinäjoella se on hieman yli 2,1. Tämä entisestään lisää Helsingin asuntotarvetta, Hulkko sanoo.

Tulokehitys jää heikoksi

Asuntomarkkinoiden lisäksi kulutusnäkymät heikkenevät tänä vuonna myös muun muassa autokaupassa. Kuluttajien ostovoimaa syövät tulojen heikko kehitys ja tulokehitykseen nähden korkea inflaatio. Myös korkealla pysyvä työttömyysepävarmuus hillitsee kulutushaluja.

– Palkansaajien ostovoima kasvaa tänä vuonna hieman alle 1 prosentin. Ensi vuonnakin kehitys on heikkoa, koska palkankorotukset tulevat jäämään keskimäärin hyvin mataliksi, Hulkko arvioi

Kuluttajahinnat nousevat Suomessa 1,6 % suurimpien nousupaineiden kohdistuessa elintarvikkeisiin sekä vuokra-asumiseen. Liikenteen osalta kovin hintojen nousuvauhti on takanapäin, koska raakaöljyn hinta säilyy vakaana.  Bensiinin hinta on tänä vuonna keskimäärin 1,67 euroa litralta, ja ensi vuonna ollaan muutaman sentin korkeammalla tasolla eli n. 1,7 eurossa.  Hinnan nousu johtuu lähinnä kehysriihessä sovitusta bensiinin verotuksen kiristyksestä.

– Varovaisesti kiihtyvän talouskasvun tukemana hintojen ennakoidaan nousevan vuonna 2014 noin 2 %.  Omistusasujia auttaa matala korkotaso, mutta vuokralla asuvien asumiskustannukset nousevat. Elintarvikkeiden hinnannousu kohdistuu ennen kaikkea pienituloisiin ja eläkeläistalouksiin, koska kulutuksesta keskimääräistä suurempi osa menee ruokaan, Hulkko kertoo.

POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennuste toteutetaan kahdesti vuodessa.

Lisätietoja:

POP Pankkiliitto

johtaja Timo Hulkko, puh. 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi

toimitusjohtaja Heikki Suutala, puh. 0500 661 431, heikki.suutala@poppankki.fi

Liitetiedostot

POP Pankki ‐ryhmään kuuluu 36 eri puolilla Suomea toimivaa, itsenäistä osuuspankkia sekä POP Pankkien omistama uusi, verkossa toimiva vahinkovakuutusyhtiö POP Vakuutus. POP Pankki -ryhmä on taloudeltaan vahva ja Suomen vakavaraisimpia pankkiryhmiä. POP Pankki -ryhmä on sijoittunut vuoden parhaaksi asiakaspalveluyritykseksi ja/tai parhaaksi palvelupankiksi jo yksitoista kertaa Taloustutkimus Oy:n Kansallinen Asiakaspalvelupalaute ‐tutkimuksessa. Asiakkaat valitsivat POP Pankin myös parhaaksi pankiksi EPSI Ratingin Asiakastyytyväisyys 2011 ja 2012 -tutkimuksissa. Lisäksi POP Pankki rankattiin pankeista ykköseksi Asiakkuusmarkkinointiliiton toteuttamissa Asiakkuusindeksi 2011 ja 2012 -tutkimuksissa. www.poppankki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs