Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Parhaat HeVi-kaupat löytyivät Tampereelta ja Helsingistä

Puutarha-Sanomat

Parhaat HeVi-kaupat löytyivät Tampereelta ja Helsingistä

Tiedote.
Julkaistu: 15.01.2015 klo 13:21
Julkaisija: Puutarha-Sanomat

Suomen parhaiksi HeVi-kaupoiksi on valittu hypermarketsarjassa Sokos Herkku Tampere ja marketsarjassa K-supermarket Postitalo. Kasvisten kulutuksen tuplaus voisi tuoda miljardisäästöt sairauskuluihin.

Tuomaristo jakoi voittajille ja kaikille kilpailuun osallistuneille kaupoille tunnustusta erinomaisesti tehdystä työstä.

– Kauniit, värikkäät, laadukkaat, tuoreet ja hyvältä tuoksuvat hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä kaupan menestyksen kannalta. Kun hyvältä näyttävä ja maistuva HeVi lisää terveellisten tuotteiden kulutusta, on sillä suuri merkitys myös kansanterveyden kannalta, totesi tuomaristo.

– Hedelmä- ja vihannesosasto on fyysisesti raskas paikka kaupassa. Kilpailussa mukana olleet myyjät tekevät työtään sydämellään ja innostuksesta kasviksiin. Hyvännäköisen esittelyn luomiseen tarvitaan taiteellista silmää ja sesongeissa kiinni oleminen on yksi avainasia menestymisessä.

Tuomaristossa olivat kansanedustaja Katja Hänninen, päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto, kenttämyyntipäällikkö Annika Hongell Satotukusta ja päätoimittaja Jouko Tikkanen Puutarha-Sanomista.

Kunniakirjan vastaanottivat Sokos Herkku Tampereen edustajina myyntipäällikkö Timo Pitkäranta ja HeVi-vastaavat Tuija Virkkula ja Heli Mäkinen. K-supermarket Postitalon edustajina kunniakirjan pokkasivat kauppias Aki Luomanen ja HeVi-vastaava Taru Nikkanen.

 

Miljardisäästöt kasvisten tuplauksella

Kilpailun järjesti ammattilehti Puutarha-Sanomat. Tulokset julkistettiin HeVi-Gaalassa, jossa juhlaesitelmän piti professori Raija Tahvonen. Hän kehotti lisäämään kasvisten kulutusta rutkasti, mikä toisi valtavat säästöt kansakunnan sairauskuluihin.

– Kaikissa uusissa tutkimuksissa tulee esiin ruoan ja terveyden yhteys. Runsas kasvisten käyttö vähentää syöpää, sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta ja mielenterveysongelmia sekä Alzheimerin tautia ja dementiaa.

Tahvosen mukaan kysymys on miljardiluokan asiasta, kun valtion ja kuntien budjetista huomattava osa kuluu näiden tautien hoitoon.

Tahvosen mukaan kustannukset olisi pienennettävissä kansalaisten elintapamuutoksilla. Suositus on, että hedelmiä ja marjoja sekä vihanneksia kulutettaisiin vähintään puoli kiloa päivässä, mutta todellinen kulutus jää selvästi tämän alle.

– Välimeren ruokavaliossa hedelmiä ja vihanneksia käytetään jopa kilo päivässä, eikä tämä määrä tekisi pahaa suomalaisillekaan. Yhtään tutkimusta ei ole, jossa runsas kasvisten käyttö olisi haitallista.

Professori Raija Tahvosen mukaan kypsentämättömät kasvikset ovat paljon tehokkaampia kuin kypsennetyt.

– Kasviksia tulisi käyttää mieluiten sellaisenaan. Kysymys ei ole vain C-vitamiinin säilymisestä. Osa tehosta voi johtua kasvisten tuomasta täydennyksestä suoliston mikrobistoon. Jokaisen kasviksen vaikutus on erilainen, joten kasviksia kannattaa syödä vaihtelevasti.

 

Vaikutusta toiseen polveen

Raija Tahvosen erikoisalana on nutrigenomiikka. Siinä tutkitaan, kuinka ravintoaineet vaikuttavat geeneihin. Ravintoaineet joko aktivoivat tai passivoivat geenien toimintaa.

– Odottavan äidin ravinto vaikuttaa sikiön epigeneettiseen koodiin. Elämme yltäkylläisyyden aikaa ja syntyvän lapsen perimä ohjelmoituu ravinnon yltäkylläisyyteen, mikä kohottaa hänen syöpäriskiään, altistaa liikalihavuudelle ja kakkostyypin diabetekselle sekä myös autismille ja mielialahäiriöille.

Professori Tahvosen mukaan myös isien ruokailutottumuksilla on merkitystä syntyvän lapsen terveyteen, koska ravinto vaikuttaa heidän sukusoluihinsa.

 

Lisätietoja


Päätoimittaja Jouko Tikkanen, Puutarha-Sanomat, puh. 0400-462443


Kauppias Aki Luomanen, K-supermarket Postitalo puh. 029 170 7777


Myyntipäällikkö Timo Pitkäranta, Sokos Herkku Tampere, puh. 0107670925


Professori Raija Tahvonen, Luke, puh. 029 532 6566


 

Kuvat

Kauppias Aki Luomanen K-supermarket Postitalo

HeVi-vastaavat Tuija Virkkula ja Heli Mäkinen Sokos Herkku Tampere

Professori Raija Tahvonen, Luke

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs