Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » L&T:n Hävikkimestari auttaa ravintoloita minimoimaan ruokahävikin

Lassila & Tikanoja

L&T:n Hävikkimestari auttaa ravintoloita minimoimaan ruokahävikin

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2016 klo 10:15
Julkaisija: Lassila & Tikanoja

Ruokahävikin vähentäminen on haaste, johon jokainen voi osallistua niin, ettei hukkaa syömäkelpoista ruokaa. Luonnonvarakeskus (Luke) on arvioinut, että jopa viidennes kaikesta ravintolaruoasta päätyy Suomessa roskiin. Lassila & Tikanoja on kehittänyt uuden Hävikkimestari-sovelluksen, joka auttaa ravintoloita minimoimaan ruokahävikin.

"Sovellus visualisoi hukkaan heitettävän ruoan määrän näkyväksi. Lisäksi Hävikkimestari auttaa asiakasta selvittämään syitä ruokahävikin taustalla, kun työntekijät kirjaavat sovellukseen, mitä he heittävät pois ja miksi", kertoo L&T:n ympäristöjohtamisen asiantuntija Lotta Toivonen.

Toivosen mukaan tulokset tabletilla käytettävän sovelluksen osalta ovat olleet rohkaisevia. Puolen vuoden pilotin aikana ruokahävikin määrä saatiin alenemaan jopa 45 %.

"Pilottiravintolassa ruokaa päätyi kuukausitasolla jätteeksi noin 800 kiloa aiempaa vähemmän. Rahassa laskettuna se tarkoittaa 20 000 euron säästöä vuodessa.", Toivonen kertoo.

Lassila & Tikanojan kehittämän Hävikkimestari-sovelluksen yhteydessä on hyödynnetty Lean-johtamisfilosofiaa, jonka mukaisesti työtä kehitetään siellä, missä sitä tehdään. Ideana on, että sovelluksen käyttöön ottavat ravintolatyöntekijät kokoontuvat viikoittain tarkastelemaan tuloksia ja ideoimaan keinoja hävikin vähentämiseksi. 

”Pilotissa sovellus itsessään koettiin helppokäyttöiseksi ja kirjaus sujui työn ohessa. Työntekijät kokivat, että hävikin kirjaaminen pistää myös miettimään oman työn vaikutusta hävikkiin. Työntekijät toivat esiin, että haluavat pitää sovelluksesta kiinni, jotta ei palattaisi takaisin vanhaan”, L&T:n Lotta Toivonen summaa.

”Lihaa ja kalaa meni roskiin odotettua enemmän”

Yhtenä pilottiasiakkaana on ollut Theron Catering, jolla on useita lounasravintoloita Helsingissä.

"Hävikkimestari on opettanut meitä ymmärtämään, mitä ruokia ihmiset mieluiten syövät. Samalla olemme oppineet laskemaan entistä paremmin, minkälaisia määriä eri ruokia kannattaa valmistaa, jotta ruokaa ei menisi roskiin. Meidän tapauksessa pääruoan määrän hävikki oli yllättävän korkea eli lihaa ja kalaa meni roskiin odotettua enemmän.", kertoo Theron Cateringin operatiivinen johtaja Jarno Mäkisalo.

Mikä sai Theron Cateringin lähtemään mukaan kokeiluun?

"Ruokahävikin vähentäminen on jo yleismaailmallisestikin tärkeä asia ilmastonmuutoksen vuoksi. Lisäksi tuntuu hullulta ja edesvastuuttomalta, että Suomen ravintoloissa heitetään viidesosa ruoasta roskiin, kun toisaalla maailmassa nähdään nälkää. Ja toki asiassa on myös taloudellinen näkökulma, koska hävikkiä vähentämällä voidaan saada säästöjä aikaan."

Suomessa ruokahävikkiä on tutkinut Luonnonvarakeskus (Luke). Vuoden 2012 Foodspill-tutkimukselle on tiedossa jatkoa tämän ja ensi vuoden aikana Wastestimator-hankkeessa, jonka rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Tarkoituksena on selvittää uudet hävikkiarviot. 

"Suomalaisesta ruokahävikistä tehtiin vuonna 2012 Foodspill-tutkimus, jossa todettiin, että jopa viidesosa ravintoloiden ruuasta päätyy jätteeksi. Nyt haluamme tutkia, millaisilla menetelmillä ruokahävikkiä voitaisiin vähentää ja seurata.", kertoo Luonnonvarakeskus Luken tutkija Kirsi Silvennoinen.

 

Theron Cateringin vinkit ruokahävikin vähentämiseen:

- Ruokalistojen aiempaa huolellisempi suunnittelu

- Hyödynnä edellisen päivän aineksia seuraavan päivän ruoassa

- Tunne omat varastosi ja kierrätä kylmiön ainekset ajoissa kiertoon

 

Katso video Hävikkimestarista YouTubesta:

https://www.youtube.com/watch?v=qDO0TKTOnlE&feature=youtu.be

 

LISÄTTY 10.30:

Lisätiedot: 

Lotta Toivonen, ympäristöjohtamisen asiantuntija, puh. 050 385 8953 tai lotta.toivonen@lassila-tikanoja.fi

Liitetiedostot

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa pienennämme jätemääriä ja pidennämme kiinteistöjen käyttöikää, ohjaamme materiaalit hyötykäyttöön sekä vähennämme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Autamme asiakkaitamme keskittymään omaan ydinliiketoimintaansa ja säästämään ympäristöä. Yhdessä luomme hyvinvointia ja työpaikkoja. L&T toimii Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. L&T:n liikevaihto vuonna 2015 oli 646,3 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 8 000 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs