Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Leppoistaminen on asumisen tulevaisuuden trendi

Asuntosäätiö

Leppoistaminen on asumisen tulevaisuuden trendi

Tiedote.
Julkaistu: 28.06.2012 klo 13:29
Julkaisija: Asuntosäätiö

 Downshiftaaminen eli leppoistaminen on ilmiö, joka tulee vaikuttamaan tulevaisuudessa vahvasti asumiseen. Näin todettiin Asokotien isännöitsijän Anne Juutin vastavalmistuneessa Pro Gradu -työssä.

- Teorian ja tutkimuksessa todetun mukaisesti, downshiftaus eli leppoistaminen on ilmiö, joka on tulossa kulutuksen tilalle. Downshiftaus voi tarkoittaa asumisessa sitä, että asukkaat haluavat korvata määrän laadulla ja ovat kiinnostuneita yhteisöllisyydestä, koska se parantaa elämänlaatua, toteaa Juuti.

Juutin tutkimuksessa nousi esiin myös kolme muuta tärkeää, tulevaisuuden asumiseen vaikuttavaa tekijää: ekologisuus, perinteet ja asumisen keskittäminen kerrostaloihin. Kerrostaloasumista pidetään hyvänä vaihtoehtona omannäköisen elämän aikaan saamiseksi.

Tärkeintä kodissa on viihtyvyys ja mahdollisuus itse tuunata asuntoa. Kodin varustetasolla ei ole niin suurta merkitystä kuin sijainnilla. Ilmiötä kutsutaan downscalingiksi eli esimerkiksi tilasta ja varustetasosta tingitään asunnon sijainnin kustannuksella.

Juutin tutkimus on LivingLab-tekniikalla toteutettu kvalitatiivinen toimintatutkimus, jossa hyödynnettiin muun muassa lasten ja nuorten piirustuksia. Asokodit järjesti piirustuskilpailun, johon osallistui 74 työtä.

- Tutkimuksessa esiin nousseet asiat voivat näkyä tulevaisuuden asumisessa muun muassa siten, että asumisen väliaikaisuus korostuu ja kulutuksen merkityksen vähenee. Tarvitaan lisää lähiruoan toimittamiseen varattuja ja virtuaalisen koulunkäynnin mahdollistavia tiloja tai kaupunkiviljelylle varattuja alueita. Virikkeiden tarjoaminen ja itsensä kehittämisen mahdollisuus asumisen lisäpalveluina ovat myös uusi ilmiö.

 Juuti korostaa, ettei yhteisöllisyys ole hänen tutkimuksensa mukaan mihinkään hävinnyt, mutta asukkaiden aktivoimiseen tarvitaan uudenlaisia keinoja.

 - Nuoria kiinnostavat sosiaalisen median käyttäminen yhteisöllisyyden edistäjänä. Näin asumisen yhteisöllisyyttä edistävät asiat, kuten tiedottaminen ja kokousten pitäminen pitäisi tulevaisuudessa toteuttaa Facebookin tai jonkin muun interaktiivisen välineen kautta.

 Juuti teki gradutyönsä (Avoimen innovaatiostrategian luominen isännöintiyritykselle) Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimus perustui asukkaiden valtuuttamiseen innovaatioprosessissa eli tavoitteena oli hyödyntää asukkaiden asiantuntemusta ja tätä kautta tuottaa uusia tapoja innovoida sekä kehittää uusia palveluita ja parantaa Asokotien vanhoja käytäntöjä.

- Juutin tutkimus toi meille arvokasta tietoa asukasyhteistyön kehittämisestä yrityksen kilpailukyvyn parantamiseksi ja markkinoinnin tehostamiseksi. Henkilöstön osaamisen hyödyntäminen ja lisäkoulutus on tänä päivänä yhä tärkeämpää, toteaa Tarhio.

 Lisätietoja:

Isännöitsijä Anne Juuti, Asokodit, puh. 0400 375 390
Kiinteistöjohtaja Matti Tarhio, Asokodit, puh. 040 839 5757

Asokodit on yleishyödyllinen yhtiö, jolla on omistuksessaan lähes 14 000 asumisoikeusasuntoa 32 toimintapaikkakunnalla.

Liitetiedostot

Asokodit on Suomen suurin asumisoikeusasuntojen omistaja.
Yhtiön omistus jakautuu puoliksi SATO:n ja VVO:n välillä.

Asokotien toiminta-ajatus

Asokodit omistaa kannattavasti laadukkaita asumisoikeusasuntoja pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.

Yhtiön toiminta perustuu jatkuvaan kehittymiseen sekä hyvien asumispalveluiden tuottamiseen yhdessä huolella valittujen kumppaneiden kanssa. Asukasyhteistyö on merkittävä osa yhtiön toimintaa.

Asokodit
Leankatu 3, 00240 HELSINKI
Puhelin 020 161 2230
Faksi 020 161 2201
Sähköposti etunimi.sukunimi@asokodit.fi
Y-tunnus 0787027-9

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs