Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Kysely: Suomalainen ostaa käytettyä tavaraa mieluummin kirpputorilta kuin netistä

 IKEA Oy

Kysely: Suomalainen ostaa käytettyä tavaraa mieluummin kirpputorilta kuin netistä

Tiedote.
Julkaistu: 02.06.2016 klo 10:00
Julkaisija: IKEA Oy

Perinteinen kirpputori pitää pintansa suosituimpana käytetyn tavaran kauppapaikkana Suomessa. Suomalaiset ostavat käytettynä erityisesti vaatteita ja tekstiilejä sekä huonekaluja. Naiset ja nuoret ostavat selkeästi enemmän käytettyä tavaraa kuin miehet.

Puolet suomalaisista ostaa käytettyä tavaraa ainakin kerran vuodessa ja viidennes ostaa tavaransa aina uutena. Suomalaiset ostavat käytettyä tavaraa eniten perinteisiltä kirpputoreilta (79 %), internetissä toimivilta osto ja myynti -sivustoilta (64 %) sekä omilta kavereiltaan ja tuttaviltaan (40 %). Muotiin ja sisustamiseen liittyvät tuotteet ovat suosituimpia. Tiedot käyvät ilmi IKEA Suomen IRO Researchilta tilaamasta kyselystä, jossa selvitettiin suomalaisten tottumuksia liittyen käytetyn tavaran kauppaan ja kiertotalouteen.

–Verkossa käytävällä kaupalla on varmasti kasvava rooli osana kiertotaloutta, mutta kirpputorien suosioon vaikuttaa myös sosiaalinen puoli. Kirpputoreille mennään perheen tai ystävien kanssa viettämään aikaa, sanoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Suomalaiset ostavat käytettynä erityisesti vaatteita ja tekstiilejä (54 %) sekä huonekaluja (53 %). Ostajina naiset (59 %) ovat selkeästi miehiä (39 %) aktiivisempia.

Kirpputori ja kiertopalvelu – tavoitteena helpottaa sisustustuotteiden kierrätystä

Heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina IKEA järjestää kirpputorin kaikkien Suomen IKEA-tavaratalojen sekä -lähipisteen pihoilla. Ilmaisia myyntipöytiä voi varata verkosta ja myyntiin voi tuoda muutakin kuin IKEA-tuotteita.

Toukokuussa IKEA alkoi pilotoida Suomen tavarataloissa ja lähipisteessä kiertopalvelua, jonne asiakkaat voivat tuoda käytettyjä IKEA-huonekalujaan ja saada niistä korvauksen hyvityskupongin muodossa. IKEA laittaa palautetut tuotteet edelleen myyntiin siten, että niiden hintaan lisätään vain arvonlisävero.

–Pyrimme tarjoamaan ihmisille helppoja mahdollisuuksia pidentää tavaroiden elinikää ja elää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kiertopalvelusta saamamme ensikokemukset ovat olleet hyvin positiivisia. Eniten asiakkaat ovat tuoneet palveluun käytettyjä ruokapöytiä ja tuoleja, ja tuodut huonekalut ovat löytäneet kiertopalvelun kautta erittäin nopeasti uuden kodin, Suvanto kertoo.

Sekä kirpputorit että kiertopalvelu ovat osa IKEA Suomen kestävän kehityksen strategiaa, jonka yhtenä tavoitteena on helpottaa huonekalujen ja sisustustuotteiden kierrättämistä.

Neljä viidestä suomalaisesta omistaa IKEA-tuotteen

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten suhdetta käytettyihin IKEA-tuotteisiin. Neljä viidestä suomalaisesta (77 %) kertoi omistavansa jonkin IKEA-tuotteen. Suomalaisten vanhimmat IKEA-huonekalut ovat keskimäärin 8 vuoden ikäisiä, ja useimmiten ne ovat pöytiä (14 %) tai hyllyjä ja hyllyköitä (14 %). Lisäksi 15 prosenttia suomalaisista omistaa ainakin yhden yli 15 vuotta vanhan IKEA-tuotteen. IKEA on myynyt tuotteitaan Suomessa vuodesta 1996, kun ensimmäinen tavaratalo avattiin Espooseen.

Kyselyyn vastanneista joka kymmenes oli joskus ostanut käytetyn IKEA-tuotteen. Lisäksi kolmannes kertoi, että voisi ostaa IKEA-tuotteen käytettynä. Nuorimpien vastaajien keskuudessa peräti kaksi kolmasosaa on ostanut tai voisi ostaa IKEA-tuotteen käytettynä.

–Tämä on rohkaiseva viesti ja osoittaa, että erityisesti nuoret pitävät tavaroiden kierrättämistä tärkeänä. Se myös vahvistaa käsitystämme siitä, että käytetyille IKEA-huonekaluille on kysyntää Suomessa, Suvanto sanoo.

Tutkimuksen on toteuttanut IRO Research ajanjaksolla 18.–25.4.2016. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000.

Liite: Keskeisiä tuloksia kyselystä

Lisätietoja:

IKEA Suomi, viestintä, pr.finland@ikea.com, puh. 040 451 7856

Annika Stubbe, viestinnän asiantuntija

Tiina Suvanto, vastuullisuuspäällikkö

www.IKEA.fi

Facebook: IKEA Suomi

Instagram ja Twitter: @IKEASuomi

 

Liitetiedostot

IKEA-visio on luoda parempi arki monille ihmisille. Visionsa ja liikeideansa mukaisesti IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja, nerokkaita kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. IKEA-konsernilla on tällä hetkellä 328 tavarataloa 28 maassa. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa, sekä IKEA-lähipiste Jyväskylässä. www.IKEA.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs