Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Kotimaisen pensasmustikan sato on kypsynyt

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Kotimaisen pensasmustikan sato on kypsynyt

Tiedote.
Julkaistu: 29.07.2016 klo 10:06
Julkaisija: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Avomaan pensasmarjojen satokausi jatkuu elokuussa. Vadelmia poimitaan edelleen ja niiden rinnalle ovat kypsyneet pensasmustikat, joiden satoa on poimittu jo viikon ajan aikaisimmilla tiloilla. Viikonvaihteen jälkeen päästään pensasmustikan marjoja keräämään koko maasta. Kasvustot ovat talven jäljiltä pääosin hyvässä kasvukunnossa ja kukinta-aikana myös pölytys onnistui kohtalaisen hyvin. Odotettavissa on siis normaali marjasato.

Satokausi on, kuten muidenkin marjalajien sato selvästi tavanomaista aikaisemmassa, mutta sen uskotaan silti jatkuvan elokuun lopulle asti. Pensasmustikkaa viljellään Suomessa noin 150 tilalla, yhteensä 84 hehtaarin alalla.

 

Helppokäyttöinen marja

Pensasmustikan marjat ovat makeita ja vähähappoisia, joten ne sopivat hyvin useimpien ihmisten ruokavalioon. Pakastemarjana pensasmustikka säilyttää muotonsa ja kiinteytensä myös sulatuksen jälkeen. Marjat säilyvät käyttökelpoisena pitkään myös jääkaapissa, mikäli pakastusmahdollisuutta ei ole. Lapsiperheille pensasmustikka on hyvä valinta, sillä marjan sisusta on vaaleaa, eikä se värjää eikä tahraa vaatteita.

Kotitalouksissa marjoja voidaan käyttää samoihin tarkoituksiin kuin metsämustikoitakin.

 

Lajikkeissa on eroja

Eri pensasmustikkalajikkeita kannattaa maistella koska niiden koossa ja maussa on suuria eroja. Suomessa viljellyimmät lajikkeet ovat kotimaassa jalostetut Aino, Alvar ja Arto sekä pohjoisamerikkalainen North Blue.

Pensasmustikat poimitaan Suomessa aina käsin, samoista pensaista useita kertoja kypsymisen edistyessä. Myös itsepoimintatiloilla asiakkaat voivat poimia marjoja samoista pensaista useita kertoja. Marjoja kypsyy aina lisää poimintakertojen välillä.

Kuluttajat hankkivat pensasmustikoita suoraan tiloilta sekä toreilta ja vähittäiskaupoista rasiamarjana.

 

_________________________________________________________

 

Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo: www.marjat.fi

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

 

Lisätietoja:

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, Tuija Tanska, puh. (09) 5841 6535 tai 040 8384228

 

 

 

 

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö jonka tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjantuotantoa sekä toteuttaa suomalaisten marjojen ja omenan valtakunnallista menekinedistämistä ja viestintää.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs