Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » KORJATTU: Keskimaalla haasteellinen alkuvuosi

Osuuskauppa Keskimaa

KORJATTU: Keskimaalla haasteellinen alkuvuosi

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2012 klo 09:45
Julkaisija: Osuuskauppa Keskimaa

Keskimaa Osk:n vuoden 2012 tammi-huhtikuun liikevaihto oli 182,5 miljoonaa euroa, missä kasvua edelliseen vuoteen oli 2,7 %. 

Market- ja tavaratalokaupassa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa ei ylletty myynti- ja tulostavoitteisiin. Sen sijaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi jopa yli odotusten.

– Alkuvuosi on ollut meille erittäin haasteellinen, erityisesti market- ja tavaratalokaupassa. Kilpailu on parin viime vuoden aikana kiristynyt merkittävästi niin Jyväskylässä kuin muuallakin maakunnassa, emmekä ole alkuvuonna yltäneet tavoitteisiimme. Näyttää siltä, että päivittäistavarakaupassa olemme tammi-huhtikuussa hieman menettäneet markkinaosuuttamme, toimitusjohtaja Antti Määttä kuvailee.

Keskimaa on edelleen markkinajohtaja kaikilla toimialoillaan.

– Kasvaminen nykyisessä kilpailutilanteessa on kovan työn takana. Meiltä löytyy keinoja, välineitä ja toimeenpanokykyä kilpailussa pärjäämiseen. Keskitymme entistä enemmän asiakkaaseen ja hänen tarpeisiinsa, toimitusjohtaja kiteyttää.

Keskimaan tammi-huhtikuun tulos ennen veroja ja satunnaisia eriä oli 1,8 miljoonaa euroa. Tulos oli 4,7 % viime vuoden vastaavaa ajankohtaa parempi. Liiketoiminnan operatiivinen tulos kuitenkin heikkeni hieman, 1,5 miljoonaan euroon.

Toimipaikkaverkoston kehittämistä jatketaan edelleen. Kuluvan vuoden investoinnit tulevat olemaan yhteensä noin 30 miljoonaa euroa.

– Keski-Suomen maakunta hyötyy Keskimaasta investointien lisäksi tavaraostoina, palkkoina, asiakasomistajille rahana maksettavina etuina sekä veroina. Panostamme entistä enemmän oman alueemme tuotteisiin, joten maakuntaan suuntautuva hyöty kasvaa näin entisestään.

Asiakasomistajuus

Huhtikuun lopussa Keskimaalla oli 110 434 asiakasomistajaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna asiakasomistajien määrä on kasvanut 1 775 kotitaloudella. 

Asiakasomistajille maksetut Bonukset olivat tammi-huhtikuussa yhteensä lähes 7 miljoonaa euroa, mikä oli 0,6 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2011 ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana.

Toukokuun lopulla asiakasomistajille maksetaan viime vuoden tuloksen perusteella ylijäämänpalautusta 3,6 miljoonaa euroa. Kesäkuussa maksetaan 100 euron osuusmaksulle 6 % korko, jonka kokonaismäärä on 630 000 euroa.

Henkilöstö ja työllistäminen

Keskimaan palveluksessa oli tarkastelujakson lopussa 1 850 henkilöä, mikä oli saman verran kuin vuosi sitten huhtikuussa. Keskimaa on maakunnan toiseksi suurin yksityinen työnantaja.

Kesäkaudella Keskimaa työllistää 350–400 kesätyöntekijää. Lisäksi Tutustu työelämään ja tienaa –ohjelman merkeissä Keskimaan toimipaikoissa työelämään tutustuu 280 peruskoulunsa päättävää nuorta kahden viikon jaksoissa.

Market- ja tavaratalokauppa

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto oli tammi-huhtikuussa 126,6 miljoonaa euroa, missä kasvua oli 1,6 %.

Päivittäistavarakaupasta (Prismat, S-marketit ja Salet) liikevaihtoa kertyi 105,3 (+1,7 %) ja käyttötavarakaupasta 21,3 (+1 %) miljoonaa euroa.

– Kilpailun kiristyminen ja kaupan kokonaisneliöiden merkittävä lisääntyminen on leimannut kaupan kehitystä Keski-Suomessa. Emme voi olla näin vaatimattomiin kasvulukemiin tyytyväisiä, vaikka osasyynä on ollut useissa S-marketeissamme alkuvuoden aikana toteutetut myymäläremontit, toimialajohtaja Raija Rantanen taustoittaa.

Laukaan, Saarijärven, Viitasaaren ja Suolahden S-marketeissa saatiin huhtikuun loppuun mennessä valmiiksi kokonaisvaltaiset, valikoimia kasvattaneet myymäläuudistukset. Laukaaseen, Saarijärvelle ja Viitasaarelle avattiin samassa yhteydessä palvelutiskit.

– Palvelutorimme on otettu uudistetuissa S-marketeissamme erittäin hyvin vastaan. Lisäksi Sale-pienmyymälöissämme saavutettiin varsin hyviä, jopa parinkymmenen prosentin kasvulukuja.

Käyttötavarakaupassa laajennettu Palokan Prisma ylsi peräti neljänneksen kasvuun. Prismoissa kokonaisuutena kirjattiin prosentin myynninkehitys.

Sokoksella alkuvuonna saavutettiin 3 % myynnin kasvu.

– Kodin Terrassa myöhäinen kevät on hidastuttanut sesongin käynnistymistä, mikä on näkynyt tietysti myyntiluvuissakin. Myös Keski-Suomea leimannut yleinen rakentamishankkeiden hiljentyminen vaikuttaa rautakaupan kehitykseen.

Uuden Seppälän Prisman rakentamiseen varaudutaan käynnistämällä Prisman viereisten, tyhjillään olevien vanhojen kiinteistöjen purkaminen. Purkutyö aloitetaan kesäkuun alussa entisestä Käyttöauton kiinteistöstä. Heinäkuussa purkaminen etenee entiseen Vähälän terminaaliin. Työt eivät vaikuta Prismassa asiointiin.

Keljon Prismassa on parhaillaan käynnissä julkisivun ehostustyöt. Kesän aikana uudistetaan myös pysäköintialueen asfaltointia sekä selkeytetään liikennejärjestelyjä. Loppukesällä käynnistyy Prisman Kesäpihan kattaminen sekä 200 neliön laajennusosan rakentaminen.

Alkusyksyllä työt jatkuvat sisätiloissa. Suurimmat muutokset toteutetaan syyskuun loppuun mennessä käyttötavaran kysyntäalueilla. Tuoteryhmien kalusteet ja paikat vaihdetaan Prisma-ketjun uusimman myymäläilmeen mukaisiksi.

S-market-ketjussa merkittävin investointi on Vaajakosken uusi S-market. Sen rakentaminen käynnistyy mahdollisesti jo tulevana kesänä. 

Jyväskylän Savelan S-marketiin rakennetaan palvelutori alkusyksyn aikana.

Hankasalmella on varauduttu uuden marketin rakentamiseen maaliskuussa toteutetulla tonttikaupalla.

Sale-myymälöissä tarkistetaan parhaillaan tuotevalikoimia kesäsesonkiin sopivaksi, muun muassa lisäämällä suosituimpia grillaustuotteita valikoimiin. Kivijärvellä kokeillaan puolestaan laajempaa puutarhatuotteiden tarjontaa.

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 41,3 miljoonaa euroa (+ 3,5 %). Liikennemäärien pienentyminen maakunnan pääteillä näkyi liikennemyymälöiden sisäkaupassa.

– Alkuvuosi on ollut myynnillisesti haasteellinen. Pääsesongeista hiihtolomakausi jäi selvästi edellisistä vuosista. Ilahduttavaa on kuitenkin se, että vuoden ensimmäinen asiakastyytyväisyystutkimus kertoi palvelumme kehittyneen edelleen positiiviseen suuntaan, toimialajohtaja Heikki Tervanen kommentoi.

ABC-toimialalla keskitytään edelleen asiakaspalvelun ja laadun kehittämiseen.

– Olemme saaneet valmiiksi Palokan ja Viitasaaren myymälämuutokset. Muutosten myötä tarjoamme yhä nopeampaa ja sujuvampaa asiointia sekä osuvampia valikoimia jokaisen vuodenajan mukaan.  

Kesää Keskimaan ABC-toimialalla käynnistellään toiveikkain mielin. 

– Panostamme hyvään palveluun erityisesti alkavalla loma- ja matkailukaudella, joka on meille erittäin tärkeä. Kesän ravintolakaupassa odotamme runsaasti asiakkaita viilennettyihin, pitkillä aukioloajoilla palveleviin ABC-ravintoloihimme.

Alkuvuoden polttonestekaupassa näkyi selvästi vuodenvaihteen veromuutokset.

Dieseliä tankattiin vuoden 2011 lopussa normaalia enemmän, mikä vähensi vuoden 2012 ensimmäisten viikkojen myyntiä. Vuoden alussa nopeasti nousseet polttoaineen hinnat ovat lisänneet 98-oktaanista bensiiniä edullisemman 95-bensiinin myynnin osuutta.

– Palokan ABC-liikennemyymälään sekä Laukaan ABC-automaattiin viime vuoden lopulla myyntiin tulleen korkeaseosetanolin käyttö on lisääntynyt. Hintaedun sekä positiivisen julkisuuden myötä kiinnostus EkoFlex E85 –polttoainetta kohtaan on kasvanut ja tuotetta on toivottu myyntiin moneen toimipaikkaamme.

Keskimaalla on tällä hetkellä 32 polttonesteiden jakelupistettä.

– Toiveissamme on, että Pihtiputaan ABC-automaattia koskevat lupa-asiat varmistuvat ja asema saadaan rakennettua jo tulevalle kesäkaudelle, Heikki Tervanen toteaa.

ABC-toimipaikoissa on pari viikkoa sitten otettu maksuvälineenä käyttöön yritysasiakkaille suunnattu maksuaikakortti, S-Yrityskortti.

– S-Yrityskortti vie ostokuittien säästämisen historiaan, tarjoten yritykselle aidosti kuitittoman, alv-vähennyskelpoisen laskun. Yritys saa myös alennusta S-Yrityskortilla maksetuista ostoista.

Kortin käyttömahdollisuus on ollut jo aiemmin Kodin Terrassa. Se laajenee asteittain kaikkiin S-ryhmän toimipaikkoihin.

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan tammi-huhtikuun liikevaihto nousi 12,8 miljoonaan euroon. Keskimaan ravintolat ylsivät 13,3 % ja hotellit 12,6 % kasvuun.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan erinomaiseen myynnin kehitykseen vaikutti toimialajohtaja Pasi Kuneliuksen mukaan paitsi asiakkaiden tarpeisiin hyvin vastaavat liikeideat, myös Jyväskylän runsas tapahtumatarjonta.

– Paviljongin tapahtumat näkyivät positiivisesti sekä hotelleissa että ravintoloissa. Huhtikuu näytti aluksi ravintoloissa hiljaisemmalta, mutta JYPin menestys SM-liigassa korjasi tilanteen, Pasi Kunelius kertoo.

Kesän terassikauppa ei vielä ole lähtenyt kylmien ilmojen vuoksi kunnolla käyntiin.

– Toivomme tietysti, että tuleva kesä on kahden edellisen tapaan lämmin ja aurinkoinen. Pienempiä tai isompia uudistuksia on tehty kaikille terasseillemme. Esimerkiksi Amarillon terassi on saanut entistä viihtyisämmän ilmeen ruohomattoineen. Myös Jyväskeskuksen Rosson saunateemainen terassi palvelee tänäkin kesänä.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialan vuosi huipentuu juhannusviikolle ajoittuvaan uuden Sokos Hotel Paviljongin avaamiseen.

– Kyse on monella tavalla ainutkertaisesta tapahtumasta niin Keski-Suomen, Jyväskylän kuin Keskimaan mittapuulla arvioituna. Uuden hotellin avaamista ei ainakaan Keskimaassa ole lähivuosina toista kertaa näköpiirissä.

Henkilöstön avausvalmennus alkaa tällä viikolla. Uusi hotelli työllistää vakituisesti 35 työntekijää. Työhakemuksia Sokos Hotel Paviljonkiin tuli yhteensä 420.

Sokos Hotel Paviljongin katutasoon avataan italialaishenkinen ravintola, elävän tulen pizzauunilla varustettu Trattoria Aukio. Ravintolan yhteyteen tulee pieni herkkupuoti.

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 010 767 3011
Toimialajohtaja Raija Rantanen, 010 767 3030, market- ja tavaratalokauppa
Toimialajohtaja Heikki Tervanen, 010 767 3064, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa
Toimialajohtaja Pasi Kunelius, 010 767 3060, matkailu- ja ravitsemiskauppa

 

 

Keskimaa Osk on vähittäiskauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 700 miljoonan euron vuosimyynnillään. Asiakasomistajia on yli 110 000. Keskimaa työllistää noin 2000 keskisuomalaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs