Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Kiinteistönvälitysalan muutos 30 vuodessa - tarvitaanko välittäjiä enää?

MyyAsuntoni.fi

Kiinteistönvälitysalan muutos 30 vuodessa - tarvitaanko välittäjiä enää?

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2014 klo 14:00
Julkaisija: MyyAsuntoni.fi

Kiinteistönvälittäjän työ on kokenut huiman muutoksen kolmessa vuosikymmenessä. Digitalisoituminen on tullut jäädäkseen ja esimerkiksi perinteiset osakekirjat ovat muuttuneet ainoastaan sähköiseksi rekisteritiedoksi, kertoo lahtelaisen ARK-kiinteistöjen kiinteistönvälittäjä Eija Leino MyyAsuntoni.fi-verkkopalvelun blogissaan.

Vielä 1980-luvulla kopiokoneen tuoksu vastaanotti jokaisen toimistoon saapuvan. Kopioinnilla oli ensiarvoisen tärkeä rooli sisäisessä tiedonvälityksessä. A4-papereita jaettiin jatkuvasti, jotta kaikki pysyisivät tapahtumien tasalla. Välittäjät raahasivat mukanaan tärkeintä tietolähdettään eli myytävien kohteiden -mappia valtavankokoisissa ”haitarisalkuissa”. Asiakirjat kirjoitettiin kirjoituskoneella jäljentävän, sinimustan kalkkeeri-paperin lävitse. Asiakas tavoitettiin sunnuntaisella lehti-ilmoituksella, joka useassa perheessä silmäiltiin läpi aamukahvia juodessa. 80-luvun lopulla toimistolle ilmestyi ensimmäinen NMT-matkapuhelin kannettavine akkuineen. Sen jälkeen alkoikin todella tapahtua.

1990-luvun alkumetreillä kuin tyhjästä jokaiselle iskettiin keskelle työpöytää ikioma näyttöpääte. Muutosvastarinta oli lähes käsinkosketeltavaa. Vastarinta murtui, kun laitteen tuomat hyödyt alkoivat selkiytyä; viralliset asiakirjat muuttuivat sähköisiksi ja ne saatiin näppärästi tulostettua printterin avulla. Rahaliikenne helpottui, pankkijärjestelmiin saatiin yhteys puhelimen ja modeemin välityksellä. Tieto kulki vaivattomasti yrityksen sisällä intranetin ja sähköpostin kautta, ilman paperikopioita. Tuo ajanjakso oli myös faksin kulta-aikaa, joskus sille jopa jonotettiinkin. 

Kiinteistövälityksen luonne muuttui kertaheitolla 2000-luvun alussa, kun koko asuntotarjonta siirtyi nettiin. Heräsi kysymys, olivatko toimistot enää tarpeellisia vai vain ylimääräinen kuluerä. 

Mihin kiinteistönvälittäjää tarvitaan vielä 2010-luvulla? Välittäjän tehtävä ei ole muuttunut yli 30 vuoden aikana. Välittäjää tarvitaan edelleenkin lakiasioiden asiantuntijana ja auttajana asuntokaupan karikoissa. Asunnon myyminen ja ostaminen herättävät suuria tunteita, koska kyseessä on enemmän kuin rahallinen omaisuus, puhutaanhan perhe-elämän tukipisteen, kodin, myymisestä.

Välittäjällä on paras markkinatuntemus oikean hintapyynnön määrittämiseen. Joskus päivästä toiseen jatkuva, konkreettinen myyntityö saattaa tuoda yllätyksiä itsemyyjille: kuinka suhtautua asuntoa negatiivisesti arvostelevaan ja röyhkeästi tinkivään ostajaehdokkaaseen. Lisäksi asuntokaupan erilaiset sitovat sopimukset, oikeudet ja velvollisuudet lakipykälineen, rahaliikenteeseen liittyvät neuvottelut sekä vakuudet tuottavat usein päänvaivaa ja kuumentavat tunteita. 

 

Lue koko blogi: http://blogi.myyasuntoni.fi/blog/2014/12/04/kiinteistonvalityksen-30-vuotta-lahden-leveysasteella/

MyyAsuntoni.fi on Suomen kattavin kiinteistönvälittäjäportaali, jossa on mukana yli 500 kiinteistönvälittäjää. Sivustolla olevassa blogissa julkaistaan viikoittain mielenkiintoisia blogikirjoituksia eri alojen asiantuntijoilta asumiseen ja muuttamiseen liittyen.

Lisätietoa: toimitusjohtaja Jussi Hietaranta, jussi@myyasuntoni.fi, 040-7368747, www.myyasuntoni.fi, facebook.com/myyasuntoni

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs