Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Keskimaan tulos edellisvuotista parempi heikosta suhdanteesta huolimatta

Osuuskauppa Keskimaa

Keskimaan tulos edellisvuotista parempi heikosta suhdanteesta huolimatta

Tiedote.
Julkaistu: 04.11.2013 klo 11:22
Julkaisija: Osuuskauppa Keskimaa

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2013 tammi-syyskuun liikevaihto oli 443,4 miljoonaa euroa, mikä on edellisvuoden tasolla. Pitkittynyt taantuma on vaikuttanut kaupankäyntiin - myynnin kehitys on hidastunut vuoden edetessä kaikilla toimialoilla.

 

– Maailmanlaajuisen taantuman pitkittyminen ja kuluttajien kokema epävarmuus ovat tehneet vuodesta 2013 haastavan myös vähittäiskaupalle. Kysynnän hiipuminen ja kuluttajien käyttäytymisen muutokset ovat vaikeuttaneet menestymistä kaikilla toimialoilla niin Jyväskylässä kuin muuallakin maakunnassa. Näyttää ilmeiseltä, ettemme tule saavuttamaan vuodelle 2013 asetettuja myyntitavoitteitamme millään toimialalla. Matkailu- ja ravitsemiskaupassa sekä liikennemyymälä- ja polttoainekaupassa tulee olemaan erittäin haastavaa saavuttaa edes vuoden 2012 myynnin tasoa, toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

 

Keskimaa on edelleen markkinajohtaja edustamillaan toimialoilla.

– Olemme tehostaneet toimintaamme hintakilpailukykymme säilyttämiseksi ja keskittyneet entistä enemmän asiakkaaseen ja hänen tarpeisiinsa asiointikokemuksen ja asiakastyytyväisyyden parantamiseksi. Etenkin Sokoksessa olemme myös tuoneet myyntiin uusia, kiinnostavia tuotemerkkejä, Määttä kertoo.

 

Tammi-syyskuun tulos ennen veroja ja satunnaisia eriä oli 9,5 miljoonaa euroa voitollinen. Tulos oli 1,7 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa parempi aikaansaatujen kustannussäästöjen ansiosta. Myyntikate oli hieman edellisvuotta parempi. Liiketoiminnan operatiivinen tulos parani 9,2 miljoonaan euroon. Kuluneen vuoden aikana Keskimaassa on tarkasteltu kaikkia kustannuseriä aiempaa kriittisemmin. Merkittäviä säästöjä on saavutettu esimerkiksi kiinteistökuluissa, kun viime vuosien investoinnit energiaa säästäviin ratkaisuihin näkyvät nyt merkittävänä sähkön kulutuksen laskuna. Koko henkilöstön rooli arjen säästötoimenpiteiden toteuttamisessa ja onnistumisessa on ollut tärkeä.

 

Alkuvuoden noin 11 miljoonan euron investoinnit rahoitettiin kokonaan tulorahoituksella. Kuluvan vuoden investoinnit tullevat olemaan noin 15 miljoonaa euroa, kun ne edellisvuonna nousivat hieman yli 30 miljoonaan euroon. Suurimmat yksittäiset investointikohteet ovat kesäkuussa avattu ABC Joutsa ja syyskuussa avattu Vaajakosken uusi S-market.

 

Asiakasomistajuus

Syyskuun lopussa Keskimaalla oli 114 349 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä on kasvanut edellisvuoden syyskuusta 3209 uudella jäsenellä.

 

Asiakasomistajille maksettiin tammi-syyskuussa Bonusta yhteensä runsaat 18 miljoonaa euroa, mikä oli 0,7 % vähemmän kuin vuoden 2012 tammi-syyskuun aikana. Toukokuun lopulla asiakasomistajille maksettiin vuoden 2012 tuloksen perusteella ylijäämänpalautusta 2,1 miljoonaa euroa. Lisäksi kesäkuussa maksettiin 100 euron osuusmaksuille 6 % korkoa, yhteismäärältään runsaat 0,6 miljoonaa euroa.

 

Henkilöstö ja työllistäminen

Keskimaan palveluksessa oli tarkastelujakson lopussa 1 964 henkilöä, mikä oli 26 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten syyskuussa. Henkilömäärän muutokseen on vaikuttanut mm. toukokuussa tehty Shell Veturin liiketoimintakauppa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan toiseksi suurin yksityinen työnantaja.

 

Kesäkaudella Keskimaa on työllistänyt yli 600 kesätyöntekijää, joista noin puolet on Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman kautta tulleita peruskoulun päättäviä nuoria.

 

Market- ja tavaratalokauppa

Keskimaan market- ja tavaratalokaupan liikevaihto oli tammi-syyskuussa 310,9 miljoonaa euroa, liikevaihto kasvoi 0,6 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Päivittäistavaroiden myynnistä kertyi liikevaihtoa 257,3 miljoonaa euroa (+1,4 %) ja käyttötavaroiden myynnistä 52,3 miljoonaa euroa (-2,8 %). Kustannustehokkuuden parantamisella aikaan saadut säästöt ovat mahdollistaneet useiden menekkituotteiden hintojen laskun - asiakkaat ovat olleet kustannusjahdin suoria hyötyjiä. Syyskuussa avattu Vaajakosken uusi S-market on saanut hyvän vastaanoton asiakkailta ja ylittänyt asiakasmäärä- ja myyntitavoitteensa selvästi.

 

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan tammi-syyskuun liikevaihto oli 101,1 miljoonaa euroa (-2,1 %). Liikennemäärien väheneminen maakunnan pääteillä heijastui kaupankäyntiin.

– Liikennemyymäläverkostossamme on tapahtunut kaksi merkittävää muutosta vuoden 2013 aikana; Shell Veturin toiminnasta luovuttiin toukokuussa ja ABC Joutsa avattiin kesäkuussa. Uuden aikakauden ABC Joutsa on käynnistynyt hyvin ja asiakaspalaute kokonaisuudesta on ollut positiivista.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan tammi-syyskuun liikevaihto oli 28,6 miljoonaa euroa (-0,7 %). Jyväskylässä majoitusvuorokaudet ovat laskeneet noin 5 % tammi-elokuussa 2013, mistä huolimatta Keskimaan majoitusmyynti kasvoi alkuvuoden aikana runsaat 11 %. Nousun taustalla on kesäkuussa 2012 avattu Solo Sokos Hotel Paviljonki, joka on löytänyt hyvin asiakaskuntansa tiukassa kilpailutilanteessa.

 

Ravintola Memphisin muutos Revolutioniksi ja siihen liittynyt remontti ja kiinniolo rasittivat kokonaismyyntiä. Uudet ravintolaliikeideat - viime kesänä avattu Trattoria Aukio ja huhtikuun lopussa 2013 avattu Revolution - ovat osoittautuneet oikeiksi valinnoiksi Jyväskylän ravintolamarkkinoille. Asiakaspalaute ja myynnin volyymi ovat olleet kummassakin erittäin positiivisia, Revolutionin myynti on noin puolitoistakertainen aiempaan verrattuna.

 

Loppuvuoden 2013 näkymät

 

Kaupan toimintaympäristö on ollut haastava koko alkuvuoden 2013 ajan, eikä merkittäviä muutoksia ole nähtävissä loppuvuodenkaan aikana. Keskimaan liikevaihdon odotetaan pysyttelevän edellisvuoden noin 600 miljoonan euron tasolla. Liiketoiminnan tuloksen ennen kertaluontoisia eriä arvioidaan muodostuvan hieman edellisvuotista paremmaksi.

 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Antti Määttä, 050 522 1011
Hallinto- ja kehitysjohtaja Kimmo Jantunen, 050 347 8907

 

Osuuskauppa Keskimaa on market- ja tavaratalokauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 700 miljoonan euron vuosimyynnillään. Asiakasomistajia on yli 114 000. Keskimaa työllistää noin 2000 keskisuomalaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs