Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Jyväskylän Sokos 50 vuotta - Juhlanäyttely tuo taitteen ihmisten keskelle

Osuuskauppa Keskimaa

Jyväskylän Sokos 50 vuotta - Juhlanäyttely tuo taitteen ihmisten keskelle

Tiedote.
Julkaistu: 14.09.2012 klo 10:13
Julkaisija: Osuuskauppa Keskimaa

Jyväskylän Sokos 50 vuotta
Juhlanäyttely tuo taiteen ihmisten keskelle

Keskimaa Osk:n Sokoksessa juhlitaan tavaratalon 50-vuotista taivalta 17.-23.9.2012.
Juhlaviikon merkeissä Sokos tuo taidenäyttelyn ihmisten keskelle, arkisten asiointireittien varrelle.

Jyväskylän kävelykadulle sekä Asemakadulle avautuvat Sokoksen näyteikkunat valjastetaan koko juhlaviikon ajaksi taiteen näyttämöksi. Jyväskyläläisen graafikon Eero Heikkisen laajasta tuotannosta näyteikkunanäyttelyssä on esillä teoksia aiemmilta vuosilta sekä Sokoksen juhlavuoden kunniaksi valmistunut originaali. Suurimmat vedokset ovat 5,7 x 2,5 metrin kokoisia.

Heikkinen yhdistelee pelkistetyissä teoksissaan symbolismia, surrealismia ja naivismia. Tekijä itse kuvailee tyylisuuntaa eeroismiksi.
–  Aiheina ovat taivas, maa ja niiden välillä avarassa tilassa toimivat pienet, punatakkiset ihmishahmot. Turhat kuormittavat yksityiskohdat ovat poissa, jolloin keveyden ilmapiiri siirtyy helposti myös katsojaan. Kuvat sisältävät paljon huumoria, symboliikkaa ja tarinoita, joilla alun ja lopun jokainen voi luoda omassa mielikuvituksessaan, Eero Heikkinen kuvailee.
Näyttelyyn valmistunut Sokoksen nimikkoteos asetetaan esille kunniapaikalle kävelykadun puoleiseen näyteikkunaan.
– Se on kunnianosoitus tavaratalon viisi vuosikymmentä kestäneelle historialle ja luotettavalle kaupankäynnille, taiteilija toteaa.

Eero Heikkinen pitää tavarataloa mainiona alustana taiteelle ja kulttuurille.
– Maailmalla taidetta on esillä usein yllättävissäkin paikoissa. Tavaratalon näyteikkunat ovat mainio tapa tuoda kulttuuria ihmisten keskelle, normaalien asiointireittien varrelle. Tähän näyttelyyn ei tarvitse varta vasten mennä, vaan teoksiin voi uppoutua hetkeksi ohikulkumatkalla, vaikkapa useana päivänä peräkkäin, Heikkinen kuvailee.
– Taidenäyttelyllä haluamme yllättää ja ilahduttaa asiakkaitamme, jotka eivät välttämättä osaa odottaa tavaratalolta tämän tapaista tarjontaa. 50-vuotisjuhlaviikkomme antaa meille oivan mahdollisuuden myös nostaa esiin oman maakuntamme tasokasta kuvataidetta ja kulttuuria, Sokos-johtaja Tuula Sillanmäki jatkaa.

Eero Heikkinen on luonut uransa palkittuna graafisena suunnittelijana ja kuvittajana. Aiemmin hänellä on ollut näyttelyjä muun muassa Viktor Barsokevitsch Centerissä Kuopiossa, Mikkelin 1., 3. ja 4. Kuvitustriennalessa,  Art Goes Kapakassa, Galleria Dixissa ja Galleria Laurassa Helsingissä sekä ulkomailla esimerkiksi Kölnissä ja Berliinissä.
Heikkisellä on aiemmin ollut Jyväskylässä näyttely ainoastaan kerran, lääkärikeskus Mehiläisen tiloissa.

 – Keskisuomalaisen toimittaja kysyi tuolloin, missä on seuraava näyttelyni Jyväskylässä. Viittasin tien toiselle puolelle ja totesin, että miksei vaikka tavaratalossa, Heikkinen kuvailee näyttelyn syntyideaa.

Juhlaviikon aikana keskisuomalainen kulttuuri saa jalansijaa myös tavaratalon sisällä. Jyväskylän Flamencoyhdistys pääsee estradille perjantaina. Jyväskyläläinen Cooma Dance Academyn tanssiryhmä esiintyy Sokoksella lauantaina, tarjoten asiakkaille yllätyksellisiä ja odottamattomiakin kulttuurielämyksiä.
17.-23.9. vietettävän juhlaviikon ohjelmaan sisältyy myös runsaasti muuta, tuotteisiin ja palveluihin kytkeytyvää ohjelmaa. Sokos tarjoaa lisäksi vuonna 1962 syntyneille, Jyväskylän seudulla asuville Keskimaan asiakasomistajille erityisedun, yhteisen syntymävuoden kunniaksi.

Lisätietoja:
Graafikko Eero Heikkinen, 0400 282 788
Sokos-johtaja Tuula Sillanmäki, 050 588 2324

 

Tavaratalokauppaa viisi vuosikymmentä

Sokos-tavaratalo on 50 vuoden ajan ollut Jyväskylän keskustan maamerkki. Sokos on myös Keskimaan vanhin, edelleen alkuperäistä nimeään kantava toimipaikka.

Jyväskylän Sokos avattiin 21.9.1962.

Jyväskylään Sokos–tavaratalo saatiin 10 vuotta Helsinkiin avatun maan ensimmäisen Sokoksen jälkeen. Keskimaalla ei omin voimin ollut mahdollisuuksia mittavan hankkeen toteuttamiseen, joten se toteutettiin Keskimaan ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK:n yhteistyöllä.


Sokos-tavaratalossa oli alkuvaiheessa 32 osastoa, joissa myytiin muun muassa rautatavaraa, tapetteja, kodinkoneita, taloustavaraa, urheiluvälineitä, vaatteita, kosmetiikkaa, valokuvaustarvikkeita ja huonekaluja. Talossa oli myös äänilevy-, grilli- ja korkobaari. Erillisen ruokaosaston nimi oli Omapalvelu, jossa asiakkaat pääsivät ennenkuulumattomasti kiertelemään hyllyjen väliin ja tutkimaan tuotteita omatoimisesti. Muun muassa kala ja liha ostettiin kuitenkin edelleen tiskissä palvelevilta myyjiltä. Sittemmin ruokaosasto on vaihtanut nimeä, ensin Mestarin Lihapuodiksi ja 1970-luvun alussa Mestarin Herkuksi.

Mestarin Herkku on toiminut tavaratalon avauksesta lähtien Keskimaa-vetoisena. Alkuvaiheessa Keskimaa vastasi myös talon rauta- ja maatalousosastosta, mutta 1980-luvun alkupuolelta vuoden 2000 loppuun saakka tavaratalon käyttötavarakauppa oli kokonaisuudessaan SOK:n vastuulla.

1990-luvulla S-ryhmän sisällä tavaratalokauppaa kuvailtiin jopa "auringonlaskun bisnekseksi". Erikoistavarakaupan markkinassa tapahtuneet voimakkaat muutokset, kuten ulkomaisten pukeutumiskaupan ketjujen rantautuminen Suomeen, hypermarketien nopea lisääntyminen sekä ostovoiman virtaaminen ulos kaupunkien ydinkeskustoista, olivat voimia, joiden uskottiin merkitsevän tavaratalokaupan aikakauden päättymistä.

S-ryhmässä päädyttiin kuitenkin siihen, että tavaratalokauppa säilyy keskeisenä liiketoiminta-alueena. Uudessa liiketoimintastrategiassa ratkaisuna oli muun muassa siirtyminen voimakkaasti keskittyneestä ketjumallista hajautetumpaan toimintatapaan. Keskeistä oli myös asiakaskunnan laajentaminen sekä keskihinnan alapuolelle sijoittuvien tuotteiden lisääminen valikoimiin, brändimerkeistä ja laatumielikuvasta tinkimättä. Merkittävin muutos oli tavaratalojen liiketoimintojen ja myöhemmin myös kiinteistöjen siirtäminen alueosuuskauppojen hallintaan ja omistukseen.

Osuuskauppojen omistuksessa Sokos-ketjua on kehitetty voimakkaasti. Tuotevalikoimien perusrungon muodostavat kauneus ja hyvä olo, naisten ja miesten pukeutuminen sekä kodin, sport-muodin sekä lasten tuotealueet. Tänä päivänä tavaratalokaupassa yhä merkityksellisimpiä asioita ovat valikoimien osuvuus ja monipuolisuus, jatkuva uudistuminen, ostoympäristön houkuttelevuus sekä yhä uusien elämysten tuottaminen laajalle asiakaskunnalle.

Keskimaan omistukseen Jyväskylän Sokos siirtyi vuoden 2001 alussa. Historiallinen tavaratalouudistus toteutettiin vuosina 2007-2010, jolloin tavaratalo sai nykyilmeensä. Tämän päivän Sokoksella on osastoja huomattavasti vähemmän kuin 1960-luvulla, mutta valikoimat ovat kasvaneet tuotenimikkeiden osalta mittasuhteisiin, joita talon avausvaiheessa ei osattu edes kuvitella.

Sokos-tavaratalo on ollut Jyväskylässä viiden vuosikymmenen ajan kaupan keskeisimpiä keskuksia ja tärkeä lenkki valtakunnallisen instituution luomisessa. Keskimaassa Sokoksella on tärkeä rooli käyttötavarakaupan palvelujen kehittämisessä asiakasomistajien tarpeita kuunnellen.

 

Lisätietoja:
Sokos-johtaja Tuula Sillanmäki, 050 588 2324

Keskimaa Osk on vähittäiskauppaa sekä matkailu- ja ravitsemiskauppaa ja liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 700 miljoonan euron vuosimyynnillään. Asiakasomistajia on yli 110 000. Keskimaa työllistää noin 2000 keskisuomalaista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs