Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Johannes Koromalta kirja teollisuuden edunvalvonnasta ja yhteyksistä poliittiseen johtoon

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Johannes Koromalta kirja teollisuuden edunvalvonnasta ja yhteyksistä poliittiseen johtoon

Tiedote.
Julkaistu: 24.11.2015 klo 07:00
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Pääkonsuli Johannes Koroman kirjoittama teos Suomalaisten hyvinvointia rakentamassa – Teollisuuden Keskusliiton historia julkaistaan tänään 24.11. Alkuperäisiin dokumentteihin ja moniin haastatteluihin perustuva teos on kuvaus Suomen talouspolitiikasta taistolaisten noususta 1990-luvun laman ratkaisuun saakka. Teos käsittelee laajasti ja yksityiskohtaisesti teollisuuden edunvalvontaa ja suhdetta kulloiseenkin poliittiseen johtoon.

Koroma paljastaa teoksessa ensimmäisen kerran, miten laajoja teollisuuden vastatoimet 1970-luvun vasemmistoradikaaleja vastaan olivat. Huoli yritystoimintaan kohdistuneista syytöksistä ja ohjausvaatimuksista sai teollisuuden yhteiseen puolustusrintamaan. ”Talouselämän itsepuolustus”  yhdisti eri toimijoiden voimavaroja ja vaikutti Teollisuuden Keskusliiton ja EVA:n perustamiseen.

Inhimillistä näkökulmaa edustava teos sisältää herkullisia yksityiskohtia muun muassa Neuvostoliiton-kaupan loppumisesta ja Holkerin hallituksen ja teollisuuden välirikosta. Teollisuusjärjestöjen yhteydet poliittisiin puolueisiin ja puolueille annettu taloudellinen tuki saavat lisävalaistusta, samoin kuin elinkeinoelämän sisäiset ristiriidat.

Yritys kohentaa kilpailukykyä yhteiskuntasopimuksen avulla vuonna 1991 ja sopimuksen epäonnistuminen tuo ajatukset elävästi nykyhetkeen. Kuvaus 1990-luvun lamasta ja kriisitietoisuudesta sisältää runsaasti yhtymäkohtia viime vuosien talouskeskusteluun.

Pääkonsuli Johannes Koroma (s. 1943) on toiminut Etelärannassa johtotehtävissä ja Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton toimitusjohtajana. Hän on työskennellyt Uuden Suomen vastaavana päätoimittajana ja Helsingin Sanomien taloustoimituksen esimiehenä. Viime vuosina Koroma on vaikuttanut monissa luottamustoimissa ja jatkanut ahkerana kolumnistina useissa eri medioissa.

Linkki kirjan kansikuvaan.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs