Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Höstens frimärken tar dig ut i naturen

Posti Group

Höstens frimärken tar dig ut i naturen

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2016 klo 08:00
Julkaisija: Posti Group

Den 9 september ger Posti ut fyra frimärksutgåvor med sammanlagt 15 olika frimärken. De utrotningshotade arterna saimenvikaren, dvärgflicksländan och fjällgåsen får sina egna frimärken. Dessutom lyfts finländska matsvampar, allemansrätten och dagens bildkonst fram i frimärkena.

Arket med utrotningshotade djur i samarbete med WWF

Petteri Mattila har designat en ny slags frimärksserie med 30 frimärken, där tre utrotningshotade djurarter i den finska naturen finns avbildade: saimenvikaren, dvärgflicksländan och fjällgåsen.

1:a-klassfrimärkena utges i samarbete med WWF Finland. På baksidan av frimärkena finns information om arterna och skyddet av dem samt om WWF:s skyddsarbete. De akut hotade arterna som avbildas på frimärkena lider bland annat av ändringar i levnads- och häckningsområden samt av klimatuppvärmningen.

Saimenvikarbeståndet har dock kunnat ökas tack vare skyddsarbetet: arten som nästan utrotades på grund av jakt fridlystes år 1955 och WWF inledde sitt skyddsarbete år 1979. I dag finns det uppskattningsvis 320 saimenvikare.

 

Allemansrätten i 100-åriga Finland

I Finland kan alla njuta av naturen, oavsett ägandeförhållanden. Denna rättighet hyllas på Allemansrätten-frimärkena i serien Finland 100 år. Häftet med sex 1:a-klassfrimärken har designats av Jussi Kaakinen.

- På bilderna är de olika årstiderna, de vanligaste naturmiljöerna och människor, såväl barn som gamla, representerade. De är gärna ute i naturen och vet hur man ska handla på rätt sätt där. Som förstagångsdesigner av frimärken var jag fascinerad av det behov av förenkling som storleken skapar och även av hur ett litet utrymme räcker till för att visa stora landskap. I Allemansrätten-frimärkena fortsätter landskapen utanför det egentliga frimärket, och när frimärket lösgörs från arket kan det se helt annorlunda ut, beskriver Kaakkinen.

 

Av kärlek till svampar

På frimärkena finns en mängd finska, eftertraktade skogssvampar: kantarellen, storkremlan, svart trumpetsvamp, granblodriskan och goliatmusseronen, dvs. matsutake. Posti har designat häftet med fem 1:a klassens frimärken i nära samarbete med Sieni-ihmiset ry som främjar svampkunskap.

Frimärkena har designats av grafikerlegenden Erik Bruun, grafikern Minni Havas med sin fotorealistiska stil, Sakke Yrjölä som är känd för sina fiskillustrationer, formgivaren Teemu Järvi som specialiserat sig på naturteman samt konstnären Tiina Suikkanen. Dog Design står för den grafiska designen av frimärkshäftet. Publikationens förstadagskuvert och -stämpel designas av Erik Bruun.

 

Art Post II

Posti lyfter fram finsk modern bildkonst genom att ge ut fyra 1:a-klassfrimärken. Miniatyrarket Art Post II är en fortsättning på utgivningen hösten 2015. Frimärkena har designats av Ville Andersson och Eeva-Riitta Eerola.

- Frimärkena uppstod ur Nick Caves ballad Love letter. Den känslosamma och hoppfulla stämningen i låten berättar om hur mycket känslor ett brev kan innehålla. Med frimärkena vill jag uppmana alla att fortsätta denna fina tradition: att skriva brev till varandra, berättar Andersson.

- I mitt målande är jag intresserad av hur en målning möjliggör upplevelsen av saker och ger upphov till många samtidiga tolkningssätt. Jag önskar att dessa frimärken ska öka intresset för både modern konst och mer generellt vår visuella kultur, säger Eerola

Mer information

Posti Ab
• Design Manager Petri Pohjolainen, tfn +358 20 451 5572, petri.pohjolainen@posti.com
• Design Manager Tommi Kantola, tfn +358 20 451 5531 , tommi.kantola@posti.com

Posti Group Abp
• Communications Specialist Merja Suomalainen, tfn +358 400 918 221, merja.suomalainen@posti.com

Bildmaterial för medierna

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs