Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Fira med oss den internationella dagen för Industriell design 29 juni!

Suomen Rahapaja Oy

Fira med oss den internationella dagen för Industriell design 29 juni!

Pressmeddelande.
Publicerad: 29.06.2012 kl. 12:29
Utgivare: Suomen Rahapaja Oy

Myntverket i Finland flaggar för design som piggar upp och underlättar vardagen. Ett utmärkt exempel på sådan design är jubileumsmyntet Helsinki World Design Capital 2012 som utgavs i våras. Dagen till ära får du köpa det premierade WDC-myntet till rabatterat pris via Myntverket i Finlands nätbutik 29.6–1.7.

Den finländska och skandinaviska designen förlitar sig på modern och renodlad design. WDC-myntet är ett genuint exempel på sådan formgivning. Jubileumsmyntet har fått internationellt erkännande då Mint Directors’ Conference 2012, där de främsta experterna inom myntbranschen möts, premierade WDC-jubileumsmyntet som det tekniskt mest avancerade. Myntet skiljde sig från sina andra konkurrenter genom sin vackert utformade design.

”Vi är glada över priset, eftersom vi på Myntverket i Finland värderar högt det tekniska kunnandet i vår verksamhet. Ett välfungerande samarbete mellan formgivaren och verktygstillverkaren är mycket viktigt inom design, eftersom konstnären har en bestämd uppfattning om myntets utseende. I det här myntet ser vi frukterna av de investeringar som vi gjort i processen", säger Paul Gustafsson, verkställande direktör för Myntverket i Finland.

Det som är speciellt med det mynt som Hanna Lamberg formgivit är designen i den mittersta delen. Den mittersta delen är guldfärgad med tydliga vågformade höjdskillnader, men den högsta punkten i mönstret ligger ändå på samma nivå som det övriga myntet. De låga och höga ställena har genomförts som en spegelbild på båda sidorna av myntet. Det nominella värdet på WDC-myntet i versionen med guld och silver är 50 euro och det nominella värdet på versionen i basmetaller är 5 euro.

Mint Directors Conference arrangeras vart annat år och inbjudna är myntverksdirektörer, återförsäljare och experter som är intresserade av branschen. Under konferensen sammanträder en av experter bestående jury som premierar de främsta mynten inom branschen för ett tekniskt avancerat utförande och också för skönhet. I år hölls konferensen i Wien och det var nu den 27:e gången som den sammanträdde.

Syftet med den internationella dagen för Industriell design är att göra den industriella designen mer känd. Dagen firas nu för femte gången. The International Council of Societies of Industrial Design är initiativtagaren till temadagen och är en ideell organisation inom designbranschen samt WDC:s bakgrundsorganisation. Under dagen för Industriell design arrangerar designer, formgivare samt andra människor och instanser inom branschen runt om i världen olika evenemang, såsom verkstäder och utställningar.

Ytterligare information:

Henna Karjalainen
kommunikationsdirektör
Myntverket i Finland
+ 358 50 575 9197
henna.karjalainen(at)mint.fi

 

 

 

Bilagor

Myntverket i Finland Ab är det starkaste myntverket i euroområdet. Myntverket äger hundra procent av Saxonia EuroCoin GmbH och hälften av Det Norske Myntverket i Norge. Myntverket i Finland designar, marknadsför och präglar mynt. Myntverket ägs av finska staten. Myntverket i Finland producerar bruksmynt av metall samt jubileums- och specialmynt och myntserier. År 2012 kommer Myntverket i Finland Ab att publicera sex nya jubileumsmynt och två specialmynt. Finländare kan lära sig mera om tillverkningen av mynt på utställningen "Myntets väg" på vetenskapscentret Heureka. Ytterligare information om händelser under 2012 finns på www.suomenrahapaja.fi.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs