Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Autismi on tavallisempaa kuin ajatellaan

Autismi- ja Aspergerliitto ry

Autismi on tavallisempaa kuin ajatellaan

Tiedote.
Julkaistu: 28.03.2013 klo 15:03
Julkaisija: Autismi- ja Aspergerliitto ry

Tiistaina 2. huhtikuuta kiinnitetään huomio autismiin. Euroopan unionin alueella asuu 3,3 miljoonaa autistista ihmistä, Suomessa heitä on arviolta 54 000. Autismia esiintyy kaikissa kulttuureissa ja yhteiskuntaluokissa. Huolimatta siitä, että autismi on yleistä, kohtaavat autismin kirjon ihmiset monenlaisia esteitä arkielämässään. Oikean diagnoosin saaminen ja kuntoutukseen pääseminen on puutteellista, koulutus- ja työllistymismahdollisuudet heikot ja yleensäkin osallistuminen kansalaisena on monesti vaikeaa.

Autismi on neurobiologinen häiriö, johon liittyvät toimintarajoitteet näkyvät käyttäytymisessä, vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa. Aistimaailma – näkö-, kuulo-, tunto-, haju- tai makuaisti – voi olla korostunut tai muuten valtavirrasta poikkeava. Puhutaan autismin kirjosta, sillä autismiin liittyvät oireet vaihtelevat lievistä vaikeisiin: toinen tarvitsee tukea 24 tuntia vuorokaudessa, toinen pärjää kevyellä tuella. Autismi on elinikäistä. Se on vain yksi osa ihmistä, eikä määrittele koko persoonaa. Autistinen ihminen haluaa elää samanlaista elämää kuin muutkin, osallistua arkeen iloineen ja suruineen.

On tärkeää lisätä yleistä autismitietoutta, jotta ymmärrämme erilaisuutta. Ihmisiä, jotka opiskelevat, käyvät kaupoissa, asioivat virastoissa ja käyttävät päivittäin julkista liikennettä, kuten me muutkin. Erilaisuuden kohtaaminen ja ymmärtäminen vähentää ennakkoluuloja ja muuttaa asenteita.

Yhdistyneiden kansakuntien julistamaa autismitietoisuuspäivää (World Autism Awareness Day, WAAD) vietetään vuosittain maailmanlaajuisesti. Autismi- ja Aspergerliitto ry järjestää ”Wirtaa Autismista – Autism for Dummies” -tapahtuman Keskustoimistolla keskiviikkona 10.4. klo 14–19. Positiivisessa ja iloisessa tapahtumassa on ohjelmassa muun muassa Toiveiden puiden täyttämistä: Minun autismini? Mitä minä toivon? Mistä saan iloa? Samalla voi tutustua Autismi- ja Aspergerliiton edunvalvontaan, palveluneuvontaan, Autismi- ja Puoltajalehtiin sekä autismityön hankkeisiin. Tervetuloa tutustumaan, saamaan tietoa autismista ja verkostoitumaan!

Autismi- ja Aspergerliitto ry,
Keskustoimisto
Kaupintie 16 B, 2. krs.
00440 Helsinki

Liikenneyhteydet: M-juna Pohjois-Haagan asema, bussit 40, 51 ja 54 Lassilan pysäkki.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Mirjami Hagman, 050 406 3832, mirjami.hagman(at)autismiliitto.fi
tiedottaja Katariina Mäkelä, 050 591 5899, katariina.makela(at)autismiliitto.fi

 

 

Autismi ja Aspergerin oireyhtymä ovat neurobiologisia keskushermoston kehityshäiriöitä. Häiriöstä aiheutuvat toimintarajoitteet ilmenevät muun muassa poikkeavina reaktioina aistiärsykkeisiin, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikoinnissa ja rajoittuneena tai stereotyyppisenä käytöksenä. Autismin kirjoon kuuluvat autismin ja Aspergerin oireyhtymän lisäksi Rettin oireyhtymä ja disintegratiivinen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuvia henkilöitä on Suomessa arviolta 54 000. Vuonna 1997 perustettu Autismi- ja Aspergerliitto ry on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jolla on 28 jäsenyhdistystä. Esteettömyys, saavutettavuus ja osallisuus ohjaavat liiton toimintaa.  

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs