Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kauppa » Ädelmetallsmycken har sålts i webbutiker utan tillräcklig produktinformation

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Ädelmetallsmycken har sålts i webbutiker utan tillräcklig produktinformation

Pressmeddelande.
Publicerad: 15.04.2015 kl. 10:06
Utgivare: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har upptäckt att på många webbplatser säljs ädelmetallsmycken med bristfällig produktinformation. Konsumenten ska få tillräckligt med information om ädelmetallproduktens storlek, vikt, material och stämplar innan hen fattar beslut om inköp. Tydliga produktinformationsmärkningar är till fördel för både konsumenten och varans säljare.

På webben har konsumenten mer begränsade möjligheter att undersöka produkten än på en traditionell butik. Av foton på webbsidan är det mycket svårt att se t.ex. produktens storlek eller bedöma dess vikt och tillverkningsmaterial. Dessutom är ädelmetallprodukters stämplar så små att det är så gott som omöjligt att urskilja dem på bilderna.

Tukes påminner att också i näthandel ska ädelmetallprodukters stämplar och ädelmetallhalter vara klart synliga innan konsumenten fattar köpbeslut. Att ge noggranna uppgifter om produkter betyder också ett mindre antal produktreturneringar.

 

Tillrådliga märkningar på ädelmetallprodukter:

  • ett tydligt foto, en ritning eller en beskrivning av produkten
  • mnämnande av tillverkningsmaterial: ädelmetall(er) och andra ämnen
  • produktens ädelmetallhalt, stämplar och vikt
  • ndra uppgifter som på ett väsentligt sätt påverkar köpbeslutet: pris, eventuella ytmaterial och om det är möjligt att produkten avger nickel (med tanke på allergier)
  • delstenar, pärlor m.m. som utgör en del av produkten och utförliga uppgifter om dessa.

 

Handel på webbplatser faller under samma bestämmelser i lagstiftningen som den traditionella handeln.

 

Mer information:
Marknadsinspektör Anneli Pärnänen, tfn 029 5052 637

E-post: fornamn.efternamn@tukes.fi                                              http://tukes.fi/sv/Tjanstomraden/Adelmetallprodukter/

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakar och befrämjar den tekniska säkerheten och överensstämmelsen samt konsument- och kemikaliesäkerheten i Finland. Vårt mål är ett samhälle som är säkert, pålitligt och ekologiskt hållbart.

 

Vi övervakar produkter, tjänster och produktionssystem samt verkställer lagstiftningen inom våra tjänstområden. Vår verksamhet syftar till att skydda människor, egendom och miljö mot säkerhetsrisker.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs