Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Käsityöt ja askartelu » Taito-Finlandia 2015 -tunnustuksen sai kelloseppä Stepan Sarpaneva

Tampereen Messut

Taito-Finlandia 2015 -tunnustuksen sai kelloseppä Stepan Sarpaneva

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2015 klo 10:15
Julkaisija: Tampereen Messut

KÄSITYÖTAITAJIA PALKITTIIN TAMPEREELLA

Euroopan suurimmat käsi- ja taideteollisuusmessut alkoivat perjantaina 13.11.2015. Suomen Kädentaidot ja samanaikaisesti pidettävä Keräily-tapahtuma ovat koonneet yhteensä 770 näytteilleasettajaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen. Avajaispäivänä messuilla palkittiin käsi- ja taideteollisuusalan osaajia. Taito-Finlandia 2015 -palkinnon sai kelloseppä Stepan Sarpaneva, Sarpaneva Watches Helsingistä. Tunnustuksen saajan valitsi suunnittelija Harri Koskinen. Vuoden Artesaani 2015 on helsinkiläinen Arttu Åfeldt Ammattiopisto Tavastiasta. Suomen Kädentaidot Uutuustuotteeksi valittiin Mustikka-puolukka-keittiöpyyhe, joka kuuluu Taito Itä-Suomi ry:n ideoimaan tuotesarjaan. Tuotesarja on saanut inspiraationsa Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista.

Suomen Kädentaidoissa on 658 näytteilleasettajaa ja Keräilyssä 70 näytteilleasettajaa. Lisäksi Suomen Kädentaidot -messujen Deli-alueella lähellä tuotettuja herkkuja myy 42 yritystä. Alan ykköstapahtuma on viime vuosina houkutellut Tampereelle yli 36 000 kävijää kolmen päivän aikana.

Stepan Sarpaneva, Sarpaneva Watches: Brändin syntyminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä

Taito-Finlandia-palkinnon saajaksi olivat tänä vuonna ehdolla Molla Mills eli Mari Leppälä (Helsinki), Noolan Oy (Pietarsaari), Raision Puusepät Oy (Raisio) ja Stepan Sarpaneva, Sarpaneva Watches (Helsinki). Taito-Finlandia-palkinnon valitsijana toimi tänä vuonna suunnittelija Harri Koskinen, joka valitsi palkinnon saajaksi helsinkiläisen kellosepän Stepan Sarpanevan.  

Harri Koskinen totesi ehdokkaiden tason olleen huikea. Koskinen kiitteli Taito-Finlandian valintaraatia, joka oli hänen mielestään tehnyt loistavaa taustatyötä. Jokainen neljästä ehdokkaasta on vahva osaaja ja huippu alallaan, joten kuka tahansa heistä olisi voitu valita voittajaksi. Tänä vuonna ehdokasasettelussa painottui käsityön ja muotoilun yhdistelmä.

– Kelloseppä Stepan Sarpaneva on hyvä esimerkki korkeatasoisen käsityön ja muotoilun liiton merkityksestä tänä päivänä. Korkealaatuisten tuotteiden täytyy olla karaktäärisiä, jotta ne ovat haluttavia. Vahvan henkilöbrändin luonti vaatii kovaa työtä ja Sarpaneva on myös kansainvälisesti tunnettu. Näkemyksellisen osaamisen kautta syntyy myös muita työllistävä vaikutus, toteaa suunnittelija Harri Koskinen perusteluissaan.

– Taito-Finlandia on hieno kunnianosoitus työtäni ja koko kellosepänammattikuntaa kohtaan. Olen erittäinkin otettu tullessani valituksi monien intohimoisesti alaansa harjoittavien joukosta. Brändin syntyminen vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä eikä 10 vuotta kellomaailmassa ole mitään. Kellojen valmistaminen Sveitsin ulkopuolella on jo haasteellista ja myyminen vielä aivan toinen tarina. Toisaalta asiat eivät aina saa onnistua liian helposti, sillä uskottavuus syntyy hitaasti. Suurin osa kelloista valmistuu suoraan kuluttajille ilman välikäsiä, mikä antaa mahdollisuuden pieniin sarjoihin ja yksittäiskappaleisiin. Tällöin ei käsityöläisenä puudu saman toistamiseen. Massatuote ei myöskään ole yhtä kiinnostava kuin vaikeasti saatavilla oleva tuote. Yrittäminen ylipäätänsä Suomessa tai muualla ei ole koskaan helppoa, mutta jos tahtoa ja näkemystä löytyy, niin suosittelen kokeilemaan. Kannattaa olla pitkäjänteisyyttä, omanlaista näkemystä ja ennen kaikkea sydäntä, niin joskus jopa onnistuu. Suomessa valmistettuja tuotteita kannattaa ja pitää tukea. Usein ne oman kylänkin tuotteet ovat parempia kuin jossain muualla, kertoo kelloseppä Stepan Sarpaneva.

Sarpanevan puolesta palkinnon otti vastaan Leena Kangasniemi-Halmari Pirkan Kellosta. Kangasniemi-Halmari kiitti koko alan puolesta, että Taito-Finlandia osoitettiin tänä vuonna kelloseppä Sarpanevalle.

Taito-Finlandia jaettiin nyt neljättä kertaa. Tunnustuksella halutaan nostaa esiin merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edustavia osaajia sekä lisätä alan arvostusta. Voittaja sai Suomen Kädentaidot -messujen 20-juhlavuoden kunniaksi Tampereen Messut Oy:n lahjoittaman 5000 euron palkintosumman sekä Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen.

Lisätietoja Taito-Finlandia -palkinnosta sekä kuvia ja lisätietoja Stepan Sarpaneva, Sarpaneva Watches:ista: www.kadentaidot.fi (Medialle).


Vuoden Artesaani 2015 on helsinkiläinen Arttu Åfeldt

Seitsemättä kertaa järjestetyn Vuoden Artesaani -kilpailun voittajana palkittiin helsinkiläinen Arttu Åfeldt, joka edustaa Ammattiopisto Tavastiaa. Palkinnoksi voittaja sai suunnitella ja toteuttaa omista töistään näyttelyn messuille. Lisäksi hän sai 500 euron rahapalkinnon. Vuoden Artesaani -kilpailun ensisijainen tavoite on ylläpitää ja lisätä suomalaisen käsityön arvostusta ja edistää tietoisuutta alalle valmistuvista kädentaitajista.

– Tänä vuonna kilpailuun osallistui taitavia vasta valmistuneita artesaaneja eri puolilta Suomea. Kilpailun merkitys on ymmärretty hienona mahdollisuutena saada kannustusta osaamiselleen sekä näkyvyyttä tuotteilleen. Nuori ja innostunut tekijä on onnistunut luomaan hauskan käyttövaatekokonaisuuden, joka on moderni, kiinnostava ja raikas. Itsensä työllistävän suunnittelijanalun omanlainen työnjälki on laadukasta ja vaatteissa näkyy tekijän kyky kaavoittaa ja valmistaa suunnittelemansa tuotteet. Lupaavan uuden taitajan rohkea suunnittelutyö on tässä ajassa kiinni ja visio tähtää koko ajan tulevaisuuteen. Osittain kierrätystekniikoilla toteutettujen töiden markkinointi on hallussa, sillä tekijä on ottanut käyttöönsä toimivat markkinointiväylät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, kertoo raadin edustajana palkinnon luovuttanut opetusneuvos Hanna Ketonen Opetushallituksesta.

Lisätietoja Vuoden Artesaanista: www.kadentaidot.fi (Medialle).

Suomen Kädentaidot Uutuustuotteena palkittiin Mustikka-puolukka-keittiöpyyhe

Suomen Kädentaidot Uutuustuote 2015 -kilpailun voittajaksi valittiin Mustikka-puolukka-keittiöpyyhe, joka kuuluu Taito Itä-Suomi ry:n ideoimaan tuotesarjaan. Tuotesarja on saanut inspiraationsa Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista. Tuotteen on valmistanut Printscorpio Oy. Uutuustuote löytyy messuilta Taitokadulta Taito Itä-Suomi ry:n osastolta A T 1.

– Haaveilimme pitkään, että pääsisimme ottamaan tavalla tai toisella vanhoja printtitauluja uusiokäyttöön. Ebba Masalinin 1900-luvun alussa suunnittelemat kasviaiheiset opetustaulut olivat omiaan tähän tarkoitukseen. Kaunis ja trendikäs kuvamaailma sopii nykysisustukseen ja visuaalinen kuvasto vetoaa myös miehiin. Sosiaalisessa mediassa ajankohtainen tuote on jo löytänyt myös nuoret aikuiset. Mustikka-puolukka-keittiöpyyhkeen lisäksi tuotesarjaan kuuluu kaitaliina ja pussilakanasetti, kertoo toiminnanjohtaja Anne Ossi Taito Itä-Suomi ry:stä.    

– Vanha kansakoulun opetustaulu on muovautunut kekseliääksi ja tyylikkääksi nykyajan toimivaksi käyttötuotteeksi. Tämä tuote on oiva esimerkki siitä, kuinka tänään tehdään huomisen perinnettä. Nykyaikaiseen kotiin sopiva, kaunis käyttötuote, josta luotu tuoteperhe-ajattelu on viety pitkälle. Uusi innovaatio luo myös mahdollisuudet laajentaa tuoteperhettä, sanoo toiminnanjohtaja Virve Pajunen Taito Pirkanmaa ry:stä.

Suomen Kädentaidot -messujen näytteilleasettajille tarkoitettu kilpailu järjestettiin 14. kerran. Kilpailulla halutaan tukea kotimaista käsityötä nostamalla vuosittain esille hyvin suunniteltuja käden taitojen tuotteita. Kymmenen parasta kilpailutuotetta on esillä Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyssä.

Lisätietoja Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailusta ja voittajasta: www.kadentaidot.fi (Medialle).

Suomen Kädentaidot- ja Keräily-messut, 13.–15.11.2015, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus (A-, C-, D-, E -hallit), Avoinna: perjantai klo 10–18, lauantai klo 9–17, sunnuntai klo 10–17, Liput: Kolmen päivän lippu 20 euroa, päivälippu pe tai su 12 euroa, la 14 euroa. Samalla lipulla samana päivänä molempiin tapahtumiin.

LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi, www.kerailymessut.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi
facebook.com/tampereenmessut, @TampereenMessut, #Kädentaidot
Mervi Oksanen, tuoteryhmäpäällikkö, p. 0400 760 877
Tanja Järvensivu, tapahtuma- ja viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133, @TanjaJarvensivu
Meri Mattila, tiedottaja, p. 0400 914 877, @MeriTMattila

Liitetiedostot

http://www.epressi.com/hallinta/luo-tiedote.html

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs