Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Käsityöt ja askartelu » Käsityöharrastuksen kasvu ja trendikkyys näkyvät alan ykkösmessujen suosiossa

Tampereen Messut

Käsityöharrastuksen kasvu ja trendikkyys näkyvät alan ykkösmessujen suosiossa

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2012 klo 20:28
Julkaisija: Tampereen Messut

SUOMEN KÄDENTAIDOT KOKOSI KÄSITYÖN YSTÄVÄT TAMPEREELLE

Vuoden merkittävin käsi- ja taideteollisuusalan messutapahtuma päättyi Tampereella 18.11.2012 iloisissa tunnelmissa. Kolmipäiväisiin Suomen Kädentaidot -messuihin sekä samaan aikaan pidettyihin kansainvälisiin Kivi ja Koru -messuihin tutustui 36 066 messuvierasta. Käsi- ja taideteollisuusmessuilla oli 591 näytteilleasettajaa ja kansainvälisillä kivi- ja korumessuilla 66 näytteilleasettajaa. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 15.–17.11.2013.

Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n vuonna 2012 tekemän käsityöalan trendikyselyn mukaan käsitöiden tekeminen ja käyttäminen on tällä hetkellä kenties katu-uskottavampaa kuin koskaan aiemmin. Käsityöt ovat muotia ja lisäksi käsityöalan harrastajien määrä on kasvanut. Suurin osa kyselyyn vastanneista uskoo itsetekemisen lisääntyvän ja käsityön hyvinvointimerkityksen korostuvan tulevaisuudessa. Myös eettinen käsityö ja hyväntekeväisyys käsityön kautta ovat monille tärkeitä arvopohjia. Käsityöalan trendikyselyyn vastasi noin 460 henkilöä, joista valtaosa oli alalla työskenteleviä tai alan harrastajia.

– Käsityöala on nyt trendikkäämpi kuin koskaan ja sen ansiosta myös näiden Euroopan suurimpien käsi- ja taideteollisuusmessujen suosio jatkuu vahvana. On hienoa huomata, että talouden epävarmat näkymät eivät heijastu tähän suomalaista käsityöyrittäjyyttä ja etenkin satoja pienyrittäjiä esille nostavaan tapahtumaan. Näytteilleasettajilta messuilla saadun palautteen mukaan messuvieraat olivat juuri niitä tosissaan kädentaidoista kiinnostuneita harrastajia sekä kotimaisista käsityötuotteista innostuneita ihmisiä, jotka olivat tulleet messuille paitsi ihastelemaan myös ostamaan. Nämä messut ovat vakiinnuttaneet entisestään asemaansa laadukkaiden, yksilöllisten ja nimenomaan kotimaisten käsityötuotteiden aarreaittana, jossa saa tehtyä upeita hankintoja itselle ja lahjaksi. Moni messuvieras teki joululahjaostoksensa tässä tapahtumassa, sanoo projektipäällikkö Mervi Oksanen Tampereen Messut Oy:stä.

Suomen Aktiivitieto Oy:n messuilla tekemän kävijätyytyväisyystutkimuksen mukaan 99 prosenttia messuvieraista totesi tapahtuman vastanneen odotuksia. Valtakunnallisuutta korostaa se, että kävijöistä 63 prosenttia tuli messuille muualta kuin Pirkanmaalta. Ryhmäkävijöitä oli 53 prosenttia messuvieraista. Suomen Kädentaidot on yksi vuoden odotetuimmista käsityömessuista, sillä 63 prosenttia kertoo tehneensä päätöksen messuvierailusta kuukautta ennen tapahtumaa tai aiemmin. Tutkimukseen vastanneista 90 prosenttia aikoo tulla näille Tampereella pidettäville messuille myös ensi vuonna.


Ensimmäisen Taito-Finlandia-palkinnon sai Ruokangas Guitars Oy

Muotoilun asiantuntija, kirjailija ja kriitikko Kaj Kalin palkitsi messujen avajaisissa janakkalalaisen Ruokangas Guitars Oy:n historian ensimmäisellä Taito-Finlandia-palkinnolla. Palkinnon otti vastaan yrityksen perustaja Juha Ruokangas. Palkintosumman 5000 euroa voittajalle lahjoitti Oy Gustav Paulig Ab. Lisäksi voittaja sai Oiva Toikan Taito-Finlandialle suunnitteleman lasiveistoksen. Taito-Finlandia-palkinto jaetaan jatkossa vuosittain Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella. Uudella tunnustuksella halutaan nostaa esille merkittäviä käsityö- ja taitokulttuuria edistäviä asioita tai osaajia sekä lisätä alan tunnettuutta ja arvostusta.

Tapahtuman mediasivuilta löytyy linkki Ruokangas Guitars Oy:n tekemään videoon Taito-Finlandia 2012 -palkinnon saamisesta.Messuilla palkittiin käsityöalan osaajia – käsityökilpailujen parhaimmistoa esiteltiin näyttelyissä

Messuilla 11. kerran järjestetyn Suomen Kädentaidot Uutuustuote -kilpailun voitti tänä vuonna Lankalaatikko, jonka on suunnitellut ja valmistanut Tony Andersson ja Paula Nurminen, Juupaja Ky, Korkeakoski. Neljännen kerran järjestetyn Vuoden Artesaani -kilpailun voitti ylöjärveläinen Timo Lehtonen Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Palkinnoksi voittaja sai toteuttaa töistään näyttelyn messuille. Lisäksi hän sai 300 euron rahapalkinnon. Auno ja Mauri Riutun säätiö jakoi messuilla Kädentaitaja 2012 -palkinnon, jonka sai soitinrakentaja Juhana Nyrhinen. Messuille toteutetuissa näyttelyissä esiteltiin käsityökilpailujen parhaimmistoa.
Kilpailutiedotteet löytyvät tapahtuman mediasivuilta.


Vetonauloja tänä vuonna olivat etenkin norjalais-ruotsalaiset neulontatähdet Arne ja Carlos sekä Koulutuskeskus Tavastian lasialan toteuttama Suomen suurin lasipuu, jossa nähtiin 1500 suupuhallettua värikästä lasipalloa. Myös muotinäytökset, työnäytökset, näyttelyt, taitajien haastattelut sekä työpajat kiinnostivat yleisöä.

Messujärjestäjän ja näytteilleasettajien tiedotteet, tiedotustilaisuuden puheenvuorot sekä linkit kuvapankkeihin löytyvät Suomen Kädentaidot -messujen mediasivuilta: www.kadentaidot.fi (Media).LISÄTIEDOT: www.kadentaidot.fi, www.kivimessut.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Mervi Oksanen, projektipäällikkö, p. 0400 760 877, mervi.oksanen(a)tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133, tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0400 914 877, meri.mattila(a)tampereenmessut.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs