Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Käsityöt ja askartelu » Ett parti textilier från Tekstiili 2.0-pilotprojektet åker idag till Holland

Lounais-Suomen Jätehuolto

Ett parti textilier från Tekstiili 2.0-pilotprojektet åker idag till Holland

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.06.2016 kl. 13:04
Utgivare: Lounais-Suomen Jätehuolto

Över 30 000 kilo avlagda textilier från hemmen har samlats in från årets början inom pilotprojektet Tekstiili 2.0. Av textilierna har 3000 kg gått vidare till återvinning och återanvändning i bland annat företag, läroinstanser, verksamhetscenter och teatrar. Därtill transporteras ett provparti på 12 000 kilo idag till Holland för återvinning bland annat inom bilindustrin. Projektet för att gynna återvinningen av textilier fortsätter till slutet av år 2016.

Från och med början av år 2016 har det varit möjligt att föra hemmets avlagda textilier till Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) avfallscentraler och sorteringsstationer där de tagits emot utan avgift. Torra och utslitna kläder och hemtextilier har också tagits emot i insamlingsbilen Siira samt under de olika evenemang som projektet anordnat, bland annat i Skanssi i Åbo.

- Vi strävar till att alla insamlade textilier ska nyttoanvändas antingen som material eller energi. Vi söker aktivt efter nya affärsverksamhetsmodeller, berättar driftchef Jyri Metsänranta från Sydvästra Finlands Avfallsservice.

Textilierna har sorterats av Turun seudun TST ry, EkoKaarina och Salon alueen työttömät ry i Åbo, S:t Karins och Salo. Sorteringen har i huvudsak förlöpt väl. Textilierna sorteras i 13 olika klasser med tanke på kommande återvinning. Av de sorterade textilierna har en tiondel redan kommit till återvinning och återanvändning.

Holländska VAR Frankenhuis tar denna sommar emot ett parti på cirka 12 ton avlagda textiler bland annat för återvinning inom bilindustrin. Provpartiet balade textilier transporteras idag 20.6 mot Holland. Partiet kommer att återvinnas i sin helhet. Inga textilier dumpas i något utvecklingsland.

Dafecor Oy är för tillfället projektets enda finländska samarbetspartner som utnyttjar textilier i industriell skala. Över 1000 kg trikåvaror i ull och syntet har insamlats för förädling till material för handarbetsbruk och bland annat oljeuppsugningsmattor.

Vintageaffären Alles Gute Vintage från Sagu utreder möjligheten att starta en affärsverksamhet för förmedling av produkter till vintage- och second hand-butiker samt förmedling av material för nya produkter. De har tagit emot cirka 1000 kilo material för återanvändning.

Textilavfall har via projektets evenemang gått vidare för återanvändning och återvinning till större och mindre företag, institut, arbetsverkstäder och till och med teatrar, sammanlagt över 1200 kilo. Under våren har man arrangerat bland annat olika sömnadsevenemang då man har skapat nya produkter av textilierna samt dagar då man fått rota igenom textilerna och ta med material för återvinning på annan plats. Evenemangen har aktiverat hundratals invånare i Åbo- och Salonejden.

- Föremål som inte hör hemma i insamlingen, som till exempel skor, dynor, mattor och mjukisdjur är vi dessvärre tvungna att styra till energianvändning på samma sätt som vi måste göra med de riktigt smutsiga textilierna. Denna andel har varit 12 % av allt material vi har tagit emot, konstaterar Metsänranta.

Enligt Finlands miljöcentral producerar vi årligen över 10 kilo textilavfall per person. Mängden har ökat under hela 2000-talet. I Åbo- och Salonejden har textilavfallet effektivt kunnat användas för energiproduktion i avfallskraftverk. För återvinning av textilier som material finns det i Finland för tillfället inga alternativ i större skala.

Publiceringsfria bilder från dagens lastning av textilbalar för transport till Holland: https://www.dropbox.com/sh/mifph0x9hbxdqbt/AAD2VMbJ-0udq9VtW7aEAffKa?dl=0

Så här sorteras textilierna i sorteringshallarna (instruktioner på finska) :https://www.dropbox.com/s/mu38ap7g562fyue/Tekstiili%202.0%20lajitteluohje.pdf?dl=0

 

Tilläggsuppgifter:

Henna Knuutila, projektchef

Turun ammattikorkeakoulu

tfn 040 355 0827

henna.knuutila@turkuamk.fi

 

Sini Ilmonen, projektkoordinator

Sydvästra Finlands Avfallsservice

020 728 2139

sini.ilmonen@lsjh.fi

 

www.poistotekstiili.fi

Målsättningen med Tekstiili 2.0-pilotprojektet är att utreda kvaliteten på avlagda textilier, hur mycket textilavfall som uppkommer samt skapa en grund för ny företagsverksamhet som kan utnyttja avlagda textilier. Pilotprojektet leds av Sydvästra Finlands Avfallsservice och Turun AMK i samarbete med Åbo stad, SITRA, Avfallsverksföreningen samt Ekokem.

 

 

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs