Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ilmailu » Vihreä superterminaali mahdollista rakentaa Forssaan - tulevaisuuden logistiikka-aluetta selvitetty projektissa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vihreä superterminaali mahdollista rakentaa Forssaan - tulevaisuuden logistiikka-aluetta selvitetty projektissa

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2012 klo 15:12
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Forssan seudulla on selvitetty mahdollisuutta rakentaa ekologinen ’superterminaali’ eli logistiikka-alue, jossa eri liikennemuodot kohtaavat mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja kustannustehokkaasti. Täysin vihreä logistiikka-alue on jo tällä hetkellä mahdollista rakentaa, mutta kustannukset ovat korkeammat kuin tavallisella tekniikalla toteuttaen. Ympäristötekniikan valtavalla kehitysvauhdilla taloudellisesti järkevä toteutus on mahdollista jo lähitulevaisuudessa.

Hämeen ammattikorkeakoulu oli mukana Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kehittäminen -hankkeen EcoHub-osaprojektissa kuvaamassa tulevaisuuden vihreää logistiikka-aluetta. HAMKissa tehdyssä selvityksessa haettiin ratkaisuja rakentamiseen, energian tuottomuotoihin, jätteenkäsittelyyn, sisäiseen liikenteeseen ja materiaalivirtojen rahoitukseseen.

EcoHub - konsepti ja pienoismalli

Ympäristövaatimusten kasvaessa EcoHub tarjoaa malleja, miten toiminnan eri osa-alueita voidaan parantaa. Logistiikka-alueesta tehtiin myös pienoismalli, jotta hahmotellun toiminnan mallia voidaan esitellä konkreettisesti.

- Jos Suomi haluaa olla logistinen portti Keski-Eurooppan ja Venäjän välillä, pitää kehittää logistiikkatoimintojen tehokkuutta. Nyt tehdyn selvityksen mukaan superterminaali voitaisiin rakentaa Forssan seutukunnalle: Alueella on jo nyt kehittynyt ympäristöliiketoiminta, ja se sijaitsee keskeisellä paikalla suurimpiin kaupunkeihin nähden. Tilaa terminaalille on. Alueella tarjotaan alan korkeakoulutusta, ja työvoimaa on saatavilla hyvin, listaa seutukunnan vetovoimatekijöitä HAMKin kehityspäällikkö Jyrki Luukonlahti.

Kansainvälinen ympäristölainsäädäntö on kiristymässä, ja sillä on suorat vaikutukset Suomen logistiikkaliiketoimintaan: lentoliikenteen päästökauppa, laivaliikenteen rikkipäästödirektiivit ja kumipyöräliikenteen polttoaineen hinnankorotukset vaikuttavat logistiikka-alaan ja sen kannattavuuteen. Ympäristö- ja tulostavoitteet ovat osittain ristiriidassa keskenään, ja EcoHub-konsepti pyrkii vastaamaan näihin kumpaankin.


Lisätietoja:
Kehityspäällikkö Jyrki Luukonlahti; etunimi.sukunimi@hamk.fi, p. 03 6462 454
www.ellohanke.fi
www.ellohanke.fi/FI/Osaprojektit/EcoHub%20konseptin%20kehitt%C3%A4minen

Liitetiedostot

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs