Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ilmailu » Red Bull Stratos: Tehtävä suoritettu

Red Bull

Red Bull Stratos: Tehtävä suoritettu

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2012 klo 01:13
Julkaisija: Red Bull

Itävallan Felix Baumgartner ansaitsi paikkansa historiankirjoissa sunnuntaina 14.102012. Missio oli vaarantua visiirihuolen takia, joka esti häntä näkemästä kunnolla ulos. Baumgartnerin arvioitu nopeus oli 1342.8 km/h (Mach 1.24) hänen hypätessään stratosfääristä ja matkalla alas Baumgartner rikkoi ensimmäisenä hyppääjänä äänennopeuden vapaassa pudotuksessa rikkoen samalla myös muita ennätyksiä *. Hypyn kautta saatiin myös arvokasta tietoa tulevaisuuden avaruustutkimusta varten.


Roswell, New Mexico - Felix Baumgartner nousi 39045 metriin (128100 jalkaa) heliumpallolla, jonka jälkeen hän hypäsi maailman laidalta täsmälleen 65 vuotta sen jälkeen kun Chuck Yeager rikkoi ensimmäisenä äänivallin kokeellisella raketti-lentokoneella. 43-vuotias itävaltalainen laskuvarjoasiantuntija rikkoi myös kaksi muuta maailmanennätystä (korkein vapaapudotus, korkein miehitetty ilmapallolento), jättäen kuitenkin pisimmän vapaapudotusennätyksen hankkeen mentorille eversti Joe Kittingerille.

Baumgartner laskeutui turvallisesti laskuvarjollaan New Mexicon autiomaahan. Felix hyppäsi kapselistaan 39044 metrin korkeudesta ja syöksyi takaisin kohti maata, jolloin nopeudeksi mitattiin 1342.8 km/h. Vapaapudotus kesti 4 minuuttia ja 20 sekuntia ilmakehän hidastaessa hänen vauhtiaan. Baumgartnerin koko hyppy kesti yhteensä 9:03 minuuttia. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa katseli hänen nousuaan ja hyppyään suorana televisiolähetyksenä ja live streamin kautta internetissä. Vapaapudotuksen aikana Baumgartner pyöri holtittomasti, mutta hän sai nopeasti takaisin määräysvallan ja hetkeä myöhemmin hän avasi laskuvarjonsa ja masssa Stratos-tiimi hurrasi ja katsojat ympäri maailmaa huokaisivat helpotuksesta.

"Se oli uskomaton ylös ja alas, aivan kuten koko hanke on ollut" helpottunut Baumgartner sanoi. "Ensin saimme upeasti käynnistettyä laukaisun ja sitten meillä oli hieman draamaa virtalähdeongelmien kanssa kypäräni visiirissä. Irtautuminen oli täydellinen, mutta sitten aloin pyöriä hitaasti. Ajattelin ensin vain pyöriväni muutaman kerran, mutta sitten vauhti kiihtyi ja se välillä hieman raakaa. Ajattelin muutaman sekunnin ajan, että menetän tajuntani. En tuntenut kun rikoin äänivallin, koska olin niin kiireinen yrittäessä vakauttaa itseäni. Meidän täytyy odottaa ja katsoa, jos todella rikkoin äänivallin. Tämä oli todella paljon vaikeampaa mitä luulin sen olevan. "

Baumgartner ja hänen tiiminsä viettivät viisi vuotta kouluttautuen ja valmistautuen operaatioon, jonka tarkoituksena on edistää myös tieteellistä tuntemusta stratosfääristä ja siitä miten keho selviytyy ääriolosuhteissa maailman reunalla.

Baumgartnerin hyppyä oli jouduttu siirtämään monta kertaa sään vuoksi ennen lopullista laukaisua kirkkaan siniselle taivaalle sunnuntaiaamuna. Red Bull Stratos tiimi yltyi suuriin suosionosoituksiin ilmapallon noustessa taivaalle.

* Hypyn alustavat ennätystiedot odottavat vahvistusta valtuutetuista hallintoelimistä.

 

Kuvat: Joerg Mitter, Predrag Vuckovic, Balazs Gardi, Stefan Aufschnaiter


Disclaimer: Tämän meilin mediasisältö (teksti, kuvat, videokuv) ovat vapaasti käytettävissä toimitukselliseen käyttöön. Lisäkuvia ja muuta materiaalia löydät osoitteesta www.redbullstratosnewsroom.com


Lisätietoa:

www.redbullstratos.com

Anette Latva-Piikkilä
anette.latva-piikkila@fi.redbull.com
mob. 040 772 4124

 

Liitetiedostot

Red Bull Media House
Red Bull Media House on globaali mediayritys, joka luo kiehtovaa urheilu-, kulttuuri- ja lifestyle-mediasisältöä ja jakaa sitä eri ympäristöissä. Red Bull Media Housen mediasisältö on optimoitu kaikkeen mediaan aina täysimittaisista elokuvista, televisio-ohjelmista, printeistä digitaaliseen sisältöön ja peleihin. Lisätietoja löydät sivulta www.redbullmediahouse.com.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs