Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ilmailu » Lentokoneiden paikannusjärjestelmistä halutaan tehokkaampia

Trafi

Lentokoneiden paikannusjärjestelmistä halutaan tehokkaampia

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2014 klo 12:43
Julkaisija: Trafi

Malesian mysteerikoneen katoaminen maaliskuussa vauhditti omalta osaltaan lentokoneiden seuranta- ja paikannusjärjestelmien kehittämistä. Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA katsookin, että järjestelmiä tulee kehittää sekä jo käytössä olevien teknologioiden että uusien, esim. satelliittipaikannusta hyödyntävien järjestelmien avulla, ja myös mustien laatikoiden löytymismahdollisuutta halutaan parantaa. Kaikista EU-jäsenmaista koostuva EASA-komitea* käsitteli asiaa viime viikon kokouksessaan 7.-8.5.2014.

”EASA-komitea esitti komissiolle kantanaan, että kehitystyön lisäksi tullaan ottamaan käyttöön myös lentokoneiden seurantajärjestelmä, joka on koneen muista järjestelmistä itsenäinen ja johon ei koneesta päästä käsiksi”, kertoo Suomen edustajana kokouksessa ollut yksikönpäällikkö Jukka Hirviranta Trafista: ”Tarve paikannusjärjestelmien kehittämiseen tunnistettiin jo ranskalaiskoneen onnettomuudesta Atlantin yllä vuonna 2009 ja nyt malesialaiskoneen tapauksen myötä koneiden katoamisriskien minimointi on noussut entistä ajankohtaisemmaksi.”

EASA-komitea suosittaa myös koneiden mustien laatikoiden ominaisuuksien kehittämistä siten, että laatikoiden paikantimien akut kestäisivät jatkossa 90 päivää nykyisen 30 päivän sijasta. Lisäksi paikantimien kantamaa on tarpeen lisätä mm. merellä suoritettavan etsinnän ja taltiointilaitteiden löytämisen helpottamiseksi.

Päätökset tehdään ICAOn kokouksissa

EASAn päätös viedään Euroopan kantana kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAOn kokoukseen.

Muutokset lentokoneiden seuranta- ja paikannusjärjestelmiin määritetään ICAOn suosituksilla ja standardeilla. Muutokset tulevat pakollisiksi kaupallisessa lentoliikenteessä ICAOn määrittelemien siirtymäaikojen puitteissa.

*EASA-komitea koostuu kaikkien EU-jäsenmaiden sekä muutaman tarkkailijamaan, mm. Sveitsi ja Norja, ilmailun asiantuntijoista ja se tekee työtä Euroopan komission ja EASAn edustajien kanssa ilmailun turvaamisen ja EU:n ilmailua koskevan säännöstön kehitystyössä.

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Jukka Hirviranta, p. 029 534 6822, jukka.hirviranta(at)trafi.fi

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs