Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ilmailu » Finavian laajennusohjelma ottaa aimo harppauksen kohti vuotta 2020: kiikarissa elämykselliset tilat ja palvelut

Finavia Oyj

Finavian laajennusohjelma ottaa aimo harppauksen kohti vuotta 2020: kiikarissa elämykselliset tilat ja palvelut

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2016 klo 12:00
Julkaisija: Finavia Oyj

Nyt käynnistyi Helsinki-Vantaan lentoaseman länsisiiven rakentaminen. Sen uusista matkustajatiloista tulee koko terminaalilaajennuksen sydän.

Kokonaisuudessaan länsisiiven osuus Finavian 900 miljoonan euron jätti-investoinnista on 300 miljoonaa euroa. Ensimmäiseksi länsisiipeen rakennetaan niin sanottu iso keskusaukio, joka avataan vuoden 2018 lopulla. Sen myötä valmistuu uutta matkustaja- ja matkatavaratilaa 25 000 neliömetriä.

– Länsisiipeen rakennettavasta upeasta keskusaukiosta muodostuu koko laajennuksen sydän. Sen kautta kaukolentojen matkustajat kulkevat lennoilleen ja saapuvat maahamme. Aukion ympärille sijoittuvat muun muassa vaihtomatkustajien uudenajan turvatarkastus, lukuisat myymälät ja ravintolat sekä uudet palvelut, kertoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Haapasaaren mukaan keskusaukiosta on odotettavissa arkkitehtonisesti vaikuttava tila. Sen jylhät, suomalaisella puulla verhoillut seinä- ja kattorakenteet tarjoavat näyttävät puitteet erilaisille tapahtumille ja ilmiöille.

– Emme ainoastaan halua tarjota matkustajillemme sujuvaa, mukavaa ja mutkatonta asiakaskokemusta, vaan haluamme synnyttää myös elämyksiä. Tavoitteenamme on luoda puitteet unohtumattomalle ja merkittävälle matkakokemukselle, joka jättää muistijäljen ja vahvistaa Helsinki-Vantaan brändiä, Haapasaari sanoo.

Investointipäätökset länsisiiven seuraavista vaiheista tehdään myöhemmin. Finavian laajennusohjelma etenee vaiheittain muun muassa projektiin ja liiketoiminnan kehittämiseen liittyvien riskien hallitsemiseksi. Näin markkinatilanteen muutoksiin voidaan reagoida joustavasti.

Helsinki-Vantaan markkinakehitys on viime vuosina ollut positiivista. Vaihtoyhteyksien määrä on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 75 prosenttia.

– Helsinki-Vantaa on noussut Euroopan tärkeimpien lentoliikennekeskuksien eli hubien joukkoon. Esimerkiksi Japanin-reittien määrässä mitattuna Helsinki-Vantaa on tällä hetkellä Euroopan suurin lentoasema, iloitsee Haapasaari.

Helsinki-Vantaa on suomalaisen arkkitehtuurin ja suunnittelun voimannäyte

Terminaalilaajennus muodostuu kahdesta uudisosasta, joista länsisiipi valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2020. Eteläsiiven rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa, ja se avataan kesällä 2017.

Laajennuksen on suunnitellut kansainvälistä tunnustusta saanut suomalainen arkkitehtitoimisto PES-Arkkitehdit. Sama toimisto on suunnitellut myös Helsinki-Vantaan vuosina 1996 ja 1999 valmistuneet laajennukset sekä terminaalin edustalla olevat pyöreät pysäköintilaitokset.

– Suunnitteluun otettu mukaan elementtejä, joilla Helsinki-Vantaa voi erottua muista maailman lentokentistä. Tuomme esille suomalaista osaamista ja arkkitehtuuri-ilmettä. Runsas lasin ja puun käyttö tuovat tiloihin valoisuutta ja luonnonläheisyyttä, sanoo arkkitehti Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeiltä.

Kehitysohjelman suunnittelu etenemässä terminaali 2:n edustalle

Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelma sisältää myös suunnitelman kakkosterminaalin laajentamiseksi nykyiselle pysäköinti- ja joukkoliikennealueelle. Näin saataisiin lisää tilaa lähtöselvitys-, turvatarkastus- ja matkatavaratoiminnoille. Nykyisen kahden terminaalin sijasta lähtö- ja tulopalvelut voitaisiin keskittää yhteen terminaaliin.

Finavia valmistelee parhaillaan suunnittelukilpailun käynnistämistä terminaali 2:n ja sen edustan kehittämiseksi. Mahdollinen rakentaminen käynnistyisi aikaisintaan parin vuoden sisällä.

Hanke antaisi mahdollisuuksia parantaa nykyisiä pysäköinti- ja joukkoliikennejärjestelyjä sekä kehittää lentoaseman linkittymistä eri liikennemuotojen kanssa. Onhan Helsinki-Vantaa jo nyt paitsi merkittävä eurooppalainen lentoliikenteen solmukohta myös Suomen suurimpia bussi- ja junaliikenteen keskittymiä; jota kautta kuljetaan myös maa- ja meriteitse Venäjälle, Tallinnan, Baltiaan ja Pohjoismaihin.

Kohti vuotta 2020

Finavian lähes miljardin euron suuruisen investointiohjelman tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana.

Laajennuksen ansiosta lentoasemalla voidaan palvella 20 miljoonaa vuotuista matkustajaa vuonna 2020. Helsinki-Vantaan vahvuuksia ovat lyhyet vaihtoajat, ystävällinen henkilökunta ja innovatiiviset maailmanluokan palvelut. Nämä halutaan säilyttää myös matkustajamäärien kasvaessa.

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma pähkinänkuoressa

  • Kaikkiaan terminaalia laajennetaan 103 000 neliömetrillä. Terminaalin kokonaispinta-ala vuonna 2020 on yli 250 000 neliömetriä, jolloin terminaaliin mahtuisi 10 Eduskuntataloa.
  • Laajarunkokoneiden siltapaikat kaksinkertaistuvat nykyisestä kahdeksasta 16:een.
  • Matkatavaran käsittelykapasiteetin nousee 50 prosenttia.
  • Lentokoneiden pysäköintialueita ja rullausteitä eli asematasoa uudistetaan 330 000 neliömetrin alueelta. Työmaalle mahtuisi 65 jalkapallokenttää.
  • Lentoaseman kokonaispinta-ala on 1 800 hehtaaria. Jos lentoasema sijoitettaisiin Helsingin kantakaupungin päälle, se ulottuisi Kaisaniemestä Katajanokalle ja Töölöön.
  • Kehitysohjelman kokonaisinvestointi on 900 miljoonaa euroa.
  • Rakentamisaikainen työllisyysvaikutus on 14 000 henkilötyövuotta.

Kuvia lehdistökäyttöön: http://finavia.materialbank.net/NiboWEB/p/scpc/10335873/531717/fi

Finavia
Viestintä

Lisätietoja: Finavian Media Desk p. 020 708 2002, comms@finavia.fi

Finavia tarjoaa ja kehittää lentoasema- ja lennonvarmistuspalveluja, joiden kulmakivinä ovat turvallisuus, asiakaslähtöisyys ja kustannustehokkuus. Finavian kattava 22 lentoaseman verkosto mahdollistaa kansainväliset yhteydet Suomesta maailmalle − ja maailmalta eri puolille Suomea. Helsinki-Vantaan lentoasema on Pohjois-Euroopan johtava vaihtoasema kaukoliikenteessä. Vuoden 2015 liikevaihto oli 353 miljoonaa euroa ja konsernin henkilöstömäärä 2300.

Finavia verkossa:
www.finavia.fi
http://vuosikertomus.finavia.fi
www.facebook.com/finavia
www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/helsinkiairport
www.twitter.com/finaviaoyj

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs